Tujina

Z bombo nad romarje

Karbala/Bagdad, 08. 11. 2010 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
N.S. / M.R./ Reuters/U.F.
Komentarji
3

V Iraku je eksplodiralo več avtomobilov bomb. Dve sta bili namenjeni romarjem – umrlo jih je najmanj 13, tretja, ki ni terjala smrtnih žrtev, pa policistom. Pozneje je eksplodiralo še v Basri, kjer je umrlo 12 ljudi.

V iraškem mestu Karbala je na natrpani ulici eksplodiral avtomobil bomba, pri čemer je umrlo najmanj deset ljudi, ranjenih pa je 38, je sporočilo notranje ministrstvo in dodalo, da je bila eksplozija, ki je odjeknila v pretežno šiitskem mestu, namenjena romarjem. Bomba je eksplodirala pri enem od glavnih vhodov v mesto, kjer avtobusi odložijo iranske romarje.

Posledice napada v Karbali
Posledice napada v Karbali FOTO: Reuters

Karbala sicer leži okoli 88 kilometrov jugovzhodno od Bagdada. Mesto – eno najsvetejših za šiitske muslimane – v zadnjih dveh letih, potem ko se je zmanjšalo dnevno nasilje, obišče tudi veliko število tujih romarjev.

Avtomobil bomba je danes eksplodiral tudi pred priljubljeno restavracijo v osrednjem Bagdadu. Ranjeni so bili štirje ljudje, oblasti pa so povedale, da je bila bomba namenjena policijski patrulji. Med štirimi ranjenimi sta dva policista in dva civilista.

Bombni napad na vernike v Nadžafu
Bombni napad na vernike v Nadžafu FOTO: Reuters

Zgodaj popoldne je avtomobil bomba eksplodiral tudi v šiitskem mestu Najaf. Bomba je eksplodirala v bližini avtobusov, ki so prevažali iraške romarje, pri čemer so najmanj trije ljudje umrli, še deset je bilo ranjenih.

V Basri pa je bilo popoldne v napadu z avtomobilom bombo ubitih najmanj 12 ljudi, so sporočili viri iz iraške vojske. Avtomobil je eksplodiral v bližini ulice, ki je polna restavracij, barov in trgovin v jugovzhodni mestni četrti Kibla.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nosferatu
08. 11. 2010 11.49
Juhu, hura za demokracijo in svobodo v Iraku, a ne, Bush?
Misija1
08. 11. 2010 11.24
Islam, 500 let pred današnjim časom.
benta
08. 11. 2010 10.07
To pa sploh ni slabo če se muslimani sami med sabo pokajo Deli in vladaj.......kdo je že to izjavil?