Tujina

Wolfowitzu se čas izteka

Washington, 10. 05. 2007 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Svetovne banke Wolfowitz mora izršnemu odboru predstaviti odgovor glede kršitev etičnih načel.

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz ima čas do petka, da 24-članskemu izvršnemu odboru Svetovne banke predstavi svoj odgovor na poročilo preiskovalne komisije, ki je ugotovilo, da je kršil etična pravila, ko je za svojo spremljevalko Shaho Rizo leta 2005 zahteval višjo plačo in napredovanje. Odbor bo zasedal v petek, že sedaj pa je jasno, da je Wolfowitz izgubil podporo evropskih držav.

Posebna preiskovalna komisija je podala 600 strani svojega poročila, ki pravi, da je Wolfowitz leta 2005, ko je za svojo spremljevalko zahteval višji rang in višjo plačo
Posebna preiskovalna komisija je podala 600 strani svojega poročila, ki pravi, da je Wolfowitz leta 2005, ko je za svojo spremljevalko zahteval višji rang in višjo plačo FOTO: Reuters
V vsej zgodovini Svetovne bank se doslej še ni zgodilo, da bi morali odstaviti predsednika in pravil za ta postopek ni. Lahko bi prišlo do glasovanja, ki bi pomenilo nevaren presedan za ameriško pravico imenovanja predsednika.

Wolfowitzev škandal je z vso silo izbruhnil pretekli mesec v času spomladanskih srečanj Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke. Po nepisanem dogovoru med bogatimi državami predsednika Svetovne banke imenuje ameriški predsednik, medtem ko evropske države predlagajo direktorja IMF. George Bush se je odločil za nekdanjega namestnika obrambnega ministra Wolfowitza, ki ni bil priljubljen od samega začetka zaradi svoje vloge v ameriškem napadu na Irak, vendar je podpora Bele hiše še naprej neomajna.

Wolfowitz ima čas do petka

Posebna preiskovalna komisija je v sredo podala 600 strani svojega poročila, ki pravi, da je Wolfowitz leta 2005 pred prihodom na čelo Svetovne banke kršil etična pravila, ko je za svojo spremljevalko zahteval višji rang in višjo plačo. Izvršni odbor banke mu je sprva dal časa do srede, da predstavi svojo obrambo in nato bo odbor moral sprejeti odločitev, vendar mu je ta čas sedaj podaljšal do petka.

Vodja senatnih demokratov Harry Reid pa je v sredo skupaj z nekaterimi kolegi ameriškemu predsedniku Georgeu Bushu poslal pismo s pozivom, naj konča to krizo, kajti glasovanje o odstavitvi ne bi bilo v ameriškem interesu. Evropski člani Svetovne banke naj bi namigovali, da v primeru odstopa ali zamenjave Wolfowitza ne bi posegali v ameriško pravico imenovanja naslednika. Tiskovni predstavnik Bele hiše Tony Snow je sicer v sredo ponovno zatrdil, da ima Wolfowitz še naprej vso podporo Busheve administracije.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.