Tujina

Wolfowitz se otepa obtožb

Washington, 02. 05. 2007 16.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Svetovne banke je zaradi obtožb, da je zvišal plačo svoji prijateljici, pričal pred preiskovalno komisijo.

Afera ne sme zasenčiti dela Svetovne banke , pravi Paul Wolfowitz
Afera ne sme zasenčiti dela Svetovne banke , pravi Paul Wolfowitz FOTO: Reuters

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je zaradi obtožb, da je zvišal plačo in zagotovil napredovanje svoji prijateljici Shahi Riza, pričal pred preiskovalno komisijo banke. Obsodil je "kampanjo klevetanja" proti njemu in zatrdil, da ne namerava odstopiti s položaja. Odbor direktorjev Svetovne banke je po seznanitvi s pogledi komisije v zadevi Wolfowitz v torek znova izrazil zaskrbljenost nad posledicami ravnanja predsednika banke in izrazil željo po čimprejšnji rešitvi zadeve.

Odbor direktorjev, sicer vodilno telo Svetovne banke, je v izjavi za javnost izrazil upanje, da bo zadeva Wolfowitz rešena v čim krajšem času, ter komisiji naložil izdelavo poročila o ugotovitvah, do katerih se je ta dokopala po pregledu dokumentacije in ponedeljkovih zaslišanj Wolfowitza in Rize.

Paul Wolfowitz je pod pritiskom uslužbencev Svetovne banke in širše javnosti, ker je še pred prihodom na novo delovno mesto s položaja namestnika obrambnega ministra ZDA leta 2005 poskrbel za zvišanje plače svoje prijateljice Shahe Rize.

Riza se je morala preseliti s sedeža Svetovne banke, ker pravila ne dopuščajo takšnih zvez med nadrejenimi in podrejenimi, Wolfowitz pa ji je za tolažbo uredil povišanje letne plače s 133.000 dolarjev na 194.000 dolarjev in preselitev v State Department, kjer je delala kot predstavnica banke.


Posebna komisija Svetovne banke je Wolfowitza v ponedeljek zaslišala tudi zaradi nekaterih drugih obtožb. Komisija namreč preiskuje tudi informacije o njegovem zaposlovanju nekdanjih pomočnikov iz Bele hiše na pomembna in dobro plačana delovna mesta v njegovi ožji ekipi.

Wolfowitz je o aferi spregovoril po konferenci za spodbujanje izobraževanja v Afriki, ki je potekala v Bruslju. Kot je dejal, se je treba osredotočiti na delo Svetovne banke, ne na afero, ki je izbruhnila zaradi očitkov v zvezi s povišanjem plače Rezi.

Odbor banke preučuje zadevo, imel sem priložnost pojasniti svoje stališče, "sedaj pa se je treba osredotočiti na delo", saj so razvojni programi banke preveč pomembni, da bi jih zasenčila afera, je povedal. "To ni bil predmet današnje razprave," je odgovoril Wolfowitz na vprašanja o tem, ali namerava zaradi omenjene afere odstopiti s položaja.

Ameriški časnik Washington Post je sicer že v soboto poročal, da je komisija že ugotovila, da je Wolfowitz kršil etična pravila v primeru Rize, ni pa še sprejel odločitve, ali naj predlaga njegov odstop. Odbor direktorjev lahko zahteva njegov odstop, izrazi nezaupanje v njegovo vodenje banke, ga ukori ali pa se odloči, da ne bo ukrepal.

Wolfowitz kljub vsemu še vedno uživa podporo ameriškega predsednika Busha
Wolfowitz kljub vsemu še vedno uživa podporo ameriškega predsednika Busha FOTO: Reuters


Wolfowitz je na zaslišanju pred komisijo zatrdil, da ne bo "odstopil zaradi neke lažne obtožbe o koliziji interesov". Predsednik Svetovne banke uživa tudi podporo ameriškega predsednika Georgea Busha, ki meni, da bi moral Wolfowitz ostati na položaju. Bolj kritično se je na afero odzvala Evropa. Evropski parlament je namreč pozval k Wolfowitzevemu odstopu.

Pred komisijo je Wolfowitz zatrdil, da je ravnal v dobri veri, ko je Rizi zagotovil napredovanje in višjo plačo. Kot je povedal, ima odbor Svetovne banke za etiko dostop do vseh podrobnostih glede Rize, "če to želi". "Deloval sem transparentno, za navodila, ki sem jih tudi dobil, sem se obrnil na odbor za etiko, ravnal pa sem se v dobri veri v skladu s temi navodili," je v pripravljenem govoru komisiji povedal Wolfowitz. Po njegovih besedah je cilj te "kampanje klevetanja" prikazati, da je neučinkovit vodja in da mora odstopiti samo zaradi tega.

Wolfowitz - sicer eden glavnih arhitektov vojne proti Iraku, nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra - se je za škandal, ki je povsem zasenčil spomladanska zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, opravičil, vendar pa zaposleni na sedežu v Washingtonu vseeno zahtevajo njegov odstop.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
02. 05. 2007 21.16