Tujina

Wolfowitz ravnal v dobri veri

Washington, 30. 04. 2007 20.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Svetovne banke Wolfowitz je pred preiskovalno komisijo obsodil "kampanjo klevetanja" proti njemu.

Paul Wolfowitz pravi, da ne bo odstopil
Paul Wolfowitz pravi, da ne bo odstopil FOTO: Reuters

Predsednik Svetovne banke Paul Wolfowitz je pred preiskovalno komisijo te organizacije danes obsodil "kampanjo klevetanja" proti njemu in dejal, da je ravnal v dobri veri, ko je svoji prijateljici Shahi Riza zagotovil napredovanje in višjo plačo. Kot je povedal, ima odbor Svetovne banke za etiko dostop do vseh podrobnosti glede Rize "če to želi".

"Deloval sem transparentno, za navodila, ki sem jih tudi dobil, sem se obrnil na odbor za etiko, ravnal pa sem se v dobri veri v skladu s temi navodili," je v pripravljenem govoru komisiji povedal Wolfowitz. Po njegovih besedah je sicer cilj te "kampanje klevetanja" prikazati, da je neučinkovit vodja in da mora odstopiti samo zaradi tega.

Wolfowitz se je ob tem ponovno zavezal, da ne bo odstopil. "Ne bom odstopil zaradi neke lažne obtožbe o koliziji interesov," je poudaril. Da bi moral Wolfowitz ostati na položaju je danes sicer dejal tudi ameriški predsednik George Bush, medtem ko je Evropa bolj kritična. Evropski parlament je tako že pozval k njegovem odstopu.

Ameriški časnik Washington Post je v soboto sicer poročal, da je komisija že ugotovila, da je Wolfowitz kršil etična pravila v primeru Rizove, ni pa še sprejel odločitve, ali naj predlaga njegov odstop. Wolfowitz je pod pritiskom uslužbencev Svetovne banke in širše javnosti, ker je še pred prihodom na novo delovno mesto s položaja namestnika obrambnega ministra ZDA leta 2005 poskrbel za zvišanje plače svoje prijateljice Shahe Rize.

Wolfowitz - sicer eden glavnih arhitektov vojne proti Iraku, nekdanji namestnik ameriškega obrambnega ministra - se je za škandal, ki je povsem zasenčil spomladanska zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, opravičil, vendar pa zaposleni na sedežu v Washingtonu vseeno zahtevajo njegov odstop. Predstavniki držav članic Svetovne banke ga k odstopu niso pozvali neposredno, saj ga Bela hiša še naprej podpira, ZDA pa so tudi edine, ki ga lahko zamenjajo, saj je položaj v njihovi pristojnosti. Vendar pa veliko izrazov podpore Wolfowitzu ni bilo.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vox populis
01. 05. 2007 12.56
Spoštovani rome2202.Bush zagovarja Wolfowitza, ker je žid dolga leta skrbel za denarne transakcije "dinastije Bush". Denar in denarne tokove v USA, usmerjajo židi in če tega do sedaj nisi spoznal vprašaj arabce. Par milijonov židov, drži v "šahu" skoraj pol milijarde arabcev in Bush seveda, "nima nič pri tem"!!
someone-out-there
01. 05. 2007 12.34
Alo, Marko. Ma nisi edini, ki je 'podobnega' (ne rečem 'takega') mnenja, a si šel po mojem malo predaleč. Kako pa veš, da so v komisiji sami Judje? Prav je, da izraziš svoje mnenje, a izražat nestrpnost je narobe in zna biti nevarno. Poleg tega pa ga najbolj zagovarja Bush in njegovi, ki pa niso Judje.
ivo55
01. 05. 2007 12.28
V naši državni upravi mrgoli takih "dobrovernežev", ki poskrbijo za službe svoji žlahti.
vox populis
01. 05. 2007 10.49
Še en razlog več, zakaj je Dolfe "imel rad" žide. Ta golazen nadzoruje vse denarne tokove ! "Ameriški časnik Washington Post je v soboto sicer poročal, da je komisija že ugotovila, da je Wolfowitz kršil etična pravila v primeru Rizove, ni pa še sprejel odločitve, ali naj predlaga njegov odstop. " ....in jo tudi ne bo sprejel, ker so v komisiji sami Aaroni in Shalomi!