Tujina

Vzrok za strmoglavljenje še ni znan

Moskva/Washington/Kijev, 05. 10. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Ukrajinski predsednik Kučma je ponovil trditev obrambnega ministra, da včerajšnjega strmoglavljenja ruskega potniškega letala v Črno morje ni povzročila ukrajinska vojaška raketa.

Ukrajinski premier Anatolij Kinah pa ni izključil možnosti, da je rusko letalo, ki je v četrtek strmoglavilo v Črno morje, zadela ukrajinska raketa. Ukrajinski obrambni minister Aleksander Kuzmuk je nekaj ur pred tem uradno zanikal vpletenost Ukrajine v incident, za njim tudi ukrajinski predsednik Kučma.

Iz Bele hiše so medtem sporočili, da nimajo nobenih indicev o tem, da bi bil lahko tragični dogodek nad Črnim morjem posledica terorističnega napada. "Zaenkrat nimamo nobenih podatkov, da gre za teroristično dejanje," je povedal tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer. Ameriški mediji, ki se sklicujejo na ameriške oblasti, pa so poročali, da je velika verjetnost, da je letalo vendarle sestrelila raketa zemlja-zrak ukrajinske vojske. Kapetan ene od ladij, ki v morju iščejo trupla, naj bi preiskovalcem povedal, da je na enem od ostankov letala videl tri luknje, ki bi lahko bile posledica strelov. Tudi ameriški vohunski sateliti, ki so opremljeni z infrardečimi sondami, so zaznali izstrelitev raket ukrajinske vojske le nekaj trenutkov pred eksplozijo ruskega letala.

Danes je začelo preiskavo nesreče tudi rusko državno tožilstvo. V preiskavi bodo skušali ugotoviti, ali je šlo za kriminalno ali teroristično dejanje. Ruski predsednik Vladimir Putin je medije pozval, da o nesreči letala poročajo previdno, izraelski viri pa so možnosti, da je bila na letalu bomba, označili za zelo majhne. Deset let staro letalo Tupoljev 154 je po pričevanju nekega armenskega pilota, ki je bil v času nesreče v zraku nad Črnim morjem, v zraku zagorelo, sledila je eksplozija in letalo je v manjših delih padlo proti morju. Kot poudarjajo poznavalci pa je verjetnost, da bi kratek stik povzročil velik požar na letalu, zelo majhna.

"Zaenkrat nimamo nobenih podatkov, da gre za teroristično dejanje," pravi tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer
"Zaenkrat nimamo nobenih podatkov, da gre za teroristično dejanje," pravi tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer FOTO: Reuters

Ruski organi so pozvali Izrael in ZDA da s podatki pripomorejo k preiskavi nesreče. Rusija bo potrebovala pomoč tudi pri dvigovanju letalskih delov in črne skrinjice letala, ki naj bi se nahajali skoraj kilometer globoko. Izraelski premier Šaron je potrebno pomoč že obljubil.

Letalo Tu-154, ki je letelo iz Tel Aviva proti sibirskemu mestu Novosibirsk, se je zrušilo 190 kilometrov od ruskega obalnega mesta Adlera na meji z Gruzijo. Reševalno letalo, dva helikopterja in deset ladij naj bi že bili na mestu nesreče, po zadnjih uradnih podatkih je bilo na krovu letala med 74 in 78 ljudi, vseh 65 potnikov pa je bilo izraelskih državljanov. Reševalci so doslej našli 16 trupel in pilotsko kabino letala.

SORODNI ČLANKI