Tujina

Vzporedne volitve v prid Juščenku

Kijev/Varšava, 26. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev v Ukrajini je po podatkih vzporednih volitev zmagal opozicijski kandidat Viktor Juščenko.

Rezultati vzporednih volitev kažejo na zmago Juščenka (foto: Reuters)
Rezultati vzporednih volitev kažejo na zmago Juščenka (foto: Reuters) FOTO: Reuters
Nedeljske volitve so sklicali potem, ko je vrhovno sodišče zaradi poneverb razveljavilo drugi krog 21. novembra, na katerem je po uradnih podatkih zmagal Janukovič.

Po podatkih javnomnenjskega inštituta Sozmonitoring je Viktor Juščenko zbral 58,1 odstotka glasov, Viktor Janukovič pa 38,4 odstotka. Kijevski inštitut Rasumkov je objavil rezultate, po katerih je Juščenko dobil 56,5 odstotka podpore, Janukovič pa 41,3 odstotka. Po raziskavi, ki jo je izvedla ruska tiskovna agencija Interfax, pa je Juščenko prejel 53 odstotkov glasov, za Janukoviča je glasovalo 41,4 odstotka volivcev. Na te rezultate se je že odzval premier Janukovič. Prisegel je, da bo v primeru Juščenkove zmage vodil zelo kritično in trdno opozicijo. Iz njegovega volilnega štaba pa so napovedali tožbo zaradi domnevnih nepravilnosti na nedeljskih volitvah. "Ukrepali bomo proti vsem kršitvam na voliščih na dan volitev," je zatrdil vodja premierovega volilnega štaba Taras Čornovil. Po njegovih besedah so zbrali dovolj dokazov za ponovno razveljavitev volitev.

Volilna udeležba je bila sicer zelo visoka, saj je na 33.000 voliščih do 15. ure po lokalnem času glasovalo 53 odstotkov volilnih upravičencev.Prvi uradni volilni izidi so napovedani za ponedeljek zjutraj.

Znova nepravilnosti v Ukrajini

Tudi v ponovljene krogu predsedniških volitev v Ukrajini naj bi po besedah opazovalcev prišlo do nepravilnosti. Evropska nevladna organizacija za nadzor volitev Enemo, katere opazovalci nadzirajo ponovljeni krog predsedniških volitev v Ukrajini, je izrazila zaskrbljenost nad določenimi nepravilnostmi, ki jih je zabeležila med glasovanjem. Vodja organizacije Peter Novotni je pojasnil, da so njihovi opazovalci opazili predvsem dvomljive zahteve za glasovanje po pošti, ki naj bi bile delo istih avtorjev.

Glasovanje za naslednika predsednika Leonida Kučme svet pozorno spremlja (foto: Reuters)
Glasovanje za naslednika predsednika Leonida Kučme svet pozorno spremlja (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Opazovalci Enemo so prav tako opazili, da so nekateri volilni uslužbenci sami izpolnjevali volilne lističe, domnevno na zahtevo volivcev. Novotni je sicer poudaril, da je še prezgodaj, da bi lahko podali končno oceno o poteku volitev. Organizacija Enemo združuje nevladne organizacije iz šestnajstih držav nekdanje Sovjetske zveze ter vzhodne in srednje Evrope.

Več nepravilnosti na ukrajinskih volitvah je zabeležila tudi opazovalna misija organizacije CIS-EMO, ki združuje neodvisne nevladne organizacije iz Rusije, Belorusije, Moldavije in Tadžikistana. Kot je povedal predstavnik misije Roman Tkač, je prišlo do mnogo več kršitev kot na prejšnjih dveh krogih. Tako naj bi prišlo do več kršitev volilnega molka, saj so na številnih voliščih in ulicah vidni oranžni simboli opozicijskega predsedniškega kandidata Viktorja Juščenka. Omenjena misija ima 150 opazovalcev v osrednji in zahodni Ukrajini.

Opazovalci opazili več nepravilnosti (foto: Reuters)
Opazovalci opazili več nepravilnosti (foto: Reuters) FOTO: Reuters

V regiji Lvov so zabeležili 700 kršitev, večinoma naj bi šlo za oddajo volilnih lističev s potnim listom druge osebe. Ponekod naj bi opazovalcem Janukovičevega tabora tudi prepovedali vstop na volišče.

Veliko pritožb je tudi v regiji Doneck, kjer so Janukovičevi opazovalci zabeležili več primerov, ko so na volilnih seznanim manjkala imena določenih volilnih upravičencev. Po njihovih navedbah naj bi privrženci opozicijskega kandidata volivcem v vrstah pred volišči razdeljevali volilne materiale v prid Juščenka, nekaterim pa naj bi člani volilne komisije svetovali, naj ne obkrožijo nobenega od kandidatov.

OVSE ni opazila kršitev

Je prišlo ali ni prišlo do kršitev?
Je prišlo ali ni prišlo do kršitev? FOTO: Reuters

Predstavnik Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) je v Ukrajini opazil pozitiven napredek na številnih področjih. Kot je povedal vodja pisarne OVSE za demokratične institucije in človekove pravice Christian Strohal, njihovi opazovalci zaenkrat še niso poročali o množičnih volilnih kršitvah. Pojasnil je, da so bili po razveljavitvi prejšnjega kroga sprejeti številni ukrepi, ki so onemogočili ponovitev zlorab, do kakršnih je prišlo na volitvah 21. novembra. Da na današnjih volitvah v Ukrajini ni prišlo do množičnih kršitev, je potrdila tudi ukrajinska nevladna organizacija Odbor ukrajinskih volivcev, ki je imela na voliščih nameščenih 10.000 opazovalcev. Njihovi predstavniki so sicer zabeležili "določene kršitve volilne zakonodaje", so pa izključili možnost množičnih poneverb.

Obtožbe s strani obeh taborov

Vladna in opozicijska stran na današnjem ponovljenem krogu predsedniških volitev v Ukrajini obtožujeta ena drugo volilnih poneverb. Medtem ko je tabor opozicijskega kandidata Viktorja Juščenka nasprotno stran obtožil "nezakonitega" podaljševanja volilnih seznamov v omenjeni regiji, je ekipa premiera Viktorja Janukoviča prepričana, da opozicijska stran podkupuje volivce.

Vodja opozicije Juščenko je na volišče pišel v spremstvu svojih otrok
Vodja opozicije Juščenko je na volišče pišel v spremstvu svojih otrok FOTO: Reuters

Volitve brez večjih incidentov

Sicer pa je ponovljeni drugi krog predsedniških volitev v Ukrajini, na katerem je več kot 37 milijonov volilnih upravičencev ponovnovno izbiralo med opozicijskim voditeljem Viktorjem Juščenkom in premierom Viktorjem Janukovičem, potekal brez večjih incidentov. V industrijskem mestu Dnipropetrovsk je bil sicer v noči na soboto ubit vodja lokalne volilne komisije, vendar umor po navedbah policije nima političnega ozadja. Umorjeni je bil po navedbah policije ubit na svojem domu po sporu s svojim posvojencem.

Predsednik ukrajinskega parlamenta Volodimir Litvin pa je ocenil, da je končne rezultate predsedniških volitev nerealno pričakovati pred novim letom. Prepričan je namreč, da bosta obe strani vložili pritožbe zaradi domnevnih volilnih poneverb.

Volitve nadzoruje okoli 12 tisoč tujih opazovalcev

Za nadziranje volitev se je po navedbah ukrajinske volilne komisije prijavilo več kot 12.000 tujih opazovalcev, kar je 7000 več kot na prejšnjih krogih. Svoje predstavnike bodo v Ukrajino poslale vse glavne evropske ustanove, od Evropskega parlamenta do Sveta Evrope, kot tudi Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Za Ovse bo nadzor volitev v Ukrajini največja opazovalna misija v zgodovini organizacije, saj bo štela več kot 1000 opazovalcev iz okoli 30 držav Ovse. Opazovalce so prijavile tudi številne vlade, med njimi ZDA, Velika Britanija in Kanada, pa tudi Skupnost neodvisnih držav.

Kako se bodo Ukrajinci tokrat odločili? (Foto: Reuters)
Kako se bodo Ukrajinci tokrat odločili? (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Nova volilna zakonodaja

Ponovljen drugi krog volitev je potekal pod spremenjenimi pogoji. Pred dvema tednoma sta namreč opozicija in vladna stran v parlamentu dosegli kompromis, po katerem so spremenili volilno zakonodajo ter sprejeli ustavno dopolnilo, s katerim so del pristojnosti predsednika države prenesli na parlament in predsednika vlade. V okviru volilnih sprememb so spremenili sestavo volilnih komisij, močno omejili glasovanje po pošti in prepovedali spreminjanje volilnih imenikov na dan volitev. S tem so poskušali preprečiti, da bi pri glasovanju znova prišlo do poneverb.

SORODNI ČLANKI