Tujina

Vulkanski prah: letalska industrija je bila opozorjena!

Ljubljana, 25. 04. 2010 14.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Potem ko so letalske družbe izrazile dvom, da je bilo zaprtje evropskega zračnega prostora nujno potrebno, se je izkazalo, da je bila letalska industrija na to možnost opozorjena že pred leti.

Organ za koordinacijo mednarodnega odgovora za širjenje vulkanskega pepela se že vsaj tri leta zaveda potreb po novih smernicah, ki določajo pogoje, pod katerimi lahko letalo leti v primeru vulkanskega izbruha.

Izkazalo se je namreč, da je skupina International Airways Volcano Watch Operations, sicer oddelek, ki spada pod Mednarodno organizacijo civilnega letalstva, že pred tremi leti razpravljala o ravneh vulkanskega pepela v zraku, pri katerih letala še lahko varno letijo, a proizvajalci letal o tem vprašanju neradi govorijo.

O vulkanskem prahu so razpravljali že leta 2007.
O vulkanskem prahu so razpravljali že leta 2007. FOTO: Reuters

V zapisniku letnega srečanja skupine na Novi Zelandiji iz leta 2007 namreč piše: "Ni opredelitve varne koncentracije vulkanskega pepela za različne tipe letal. Da bi lahko dali zanesljivo in upravičeno dovoljenje za let, potem ko se oblak razkadi do te mere, da delci niso več zaznavni, morajo proizvajalci in pristojne oblasti podati jasne meje vsebnosti pepela, pri katerih je letenje še varno. Vzpostavitev varne spodnje meje bi bil težak in dolgotrajen problem."

Delovni dokument, ki ga je po srečanju objavila skupina, je torej opozarjal, da je zaprtje zračnega prostora verjetno. "Z izboljševanjem tehnik zaznavanja koncentracije pepela se povečujejo tudi območja zaznanega pepela, kar bi lahko privedlo do velikega števila opozoril in posledično stroškov za letalske družbe, ki bi morale prizemljiti lete." 

Naslednje leto so na ponovnem srečanju preučili težave s spremljanjem islandskih vulkanov. Omenili so predlog islandske meteorološke organizacije, da bi v vzhodnem delu države postavili vremenski radar, ki bi pomagal pri spremljanju aktivnosti vulkanskih izbruhov na tem območju. "Erupcije imajo lahko velik vpliv na letalske operacije v severnoatlantskem območju, saj so islandski vulkani v bližini pomembnih zračnih poti zraka," so menili, a so pozneje sklenili, da predlog zahteva znanstveno oceno, ki je ne morejo odobriti.

Bi se izgubam lahko izognili?

Do razkritja sicer prihaja po tem, ko so letalske družbe in turistične agencije izrazile dvom, da je bilo zaprtje evropskega zračnega prostora nujna posledica pepela v ozračju. Šest dni prepovedi letenja je letalske družbe – sodeč po podatkih Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov (IATA) – stalo okoli 1,1 milijarde funtov.

Letalski promet
Letalski promet FOTO: Reuters

Tudi Sir Richard Branson je splošne prepovedi letenja skritiziral in vlado pozval k pomoči letalski industriji. "Splošna prepoved letenja za celo Evropo ni bila prava odločitev. Nobene nevarnosti ni bilo," je dejal. "Bilo je veliko ravni, skozi katere bi lahko letala lahko varno letela. Prvih nekaj dni, ko je bil pepel na 10.600 metrih, bi letala lahko letela pod njo. S tem bi se lahko soočili na več načinov. Tudi v Afriki se letala soočajo s peščenimi nevihtami, a so njihovi motorji za to tudi zasnovani."

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pia Mutti
27. 04. 2010 02.56
prepričana sem,da vulkan ni nevaren Nevarni so ljudje,ki vnašajo STRAH in PANIKO med "majhne ljudi" hmm..to je njihov cilj
Xspot
26. 04. 2010 23.58
Lepo bi bilo, če bi se letalska industrija spustila na zemljo, ker so že neznansko tečni s temi koridorji ter detektorji v sleherno tazadnjo. Kot bi ves čas igrali vojaško igrico, pri čemer včasih res frčijo po zraku kosi trupel, nekatera letala celo izginejo, oni pa svinjajo zrak, navijajo ceno vstopnic ter mahajo s statistiko, da so še vedno bolj varni, kot vožnja s biciklom. Zame res, ja, ker še nisem nikoli letel, niti mi ni še nobeno padlo na glavo. Letijo projektili, kamen v glavo, živa bitja pa v zraku lebdijo, pri čemer ne le potujejo, temveč se tudi hranijo, parijo ter na splošno uživajo. Edino mi smo priklenjeni na stole, medtem ko rinemo nohte v stojalo, ko skozi kisikovo vrečko na obrazu, zremo v zemljo, vse drugo se obnaša zraku primerno. Zato bi bilo lepo spet napihniti balone, takšne moderne, iz ogljikovih cevk, pajkove sline ter drugih naprednih materialov, ki bodo vdahnili sonce ter izdihali kvečjemu nekaj vodne pare in ozona, potem pa nežno lebdeli na svoji poti, nekaj deset udobnih, varnih metrov nad površino. Potem bi danes okoli letali okoli Eyjafjallajökulla in opazovali delček ohlajenega sonca, medtem ko nekateri ne bi mogli spati, ko bi sedeli doma s prostitutko in steklenico ter se skušali spomniti, kaj se je zgodilo z vsemi tistimi ljudmi, ki so jih pustili ležati na tleh.
Benedicar
26. 04. 2010 16.17
kaj zaj spet jamrajo ti letalski prevozniki da so imeli izgube. tudi avtomobil če se pokvari, ti nebo nihče nebo plačal popravila si ga moraš sam, če je kriv vulkanski prah nsoi zdaj država in ne davkoplačevalci krivi za to, da jim bodo pokrivali njihovo izgubo, ki pa ni niti približno realna.
PORTOS13
26. 04. 2010 13.15
Zemlja si je malo odpočila in ugotovila kako se lahko reši nadležnih onesnaževalcev enostavno z vulkani. Lahko se vprašamo, kako bi bilo, če bi izbruhnili trije ali štirje vulkani. Vsa letala bi bila neuporabna.
darkosa
26. 04. 2010 12.00
Sami ne vejo kaj bi, ali bi letala letela ali ne, zakaj pa potem taka panika, zdaj pa pravijo, da ni nič bilo tako nevarno ČUDNO
yerbas
26. 04. 2010 09.28
Vulkanski prah: letalska industrija je bila opozorjena! zemlja pa odpočita
malinom
26. 04. 2010 09.27
En teden bajnega miru brez preletov letal se je prav prileglo, pa čeprav na račun vulkana. Vsako leto bi morali na svetovni ravni sredi zime in sredi poletja prepovedati ves letalski promet vsaj za en teden , da b lahko vsaj kak dan vohali v miru malo bolj čist zrak. Glede na super hitre telekomunikacije in možnost konferenc prek spleta, bi to že lahko poastalo splošna praksa, tudi to super drago bruseljsko nenasitno korito... kaj pa vem, očitno je vzporedni poslovni turizem važnejši kot pa ekološki pristop. Glede varnosti je eno, konc koncev se kakemu parlamentarcu lahko tud nosilec prestižnega stola zlomi, če se preveč zredi,A-test na 200 kg dinamičnih obremenitev pa odpove hi hi ...
blablaablaaa
26. 04. 2010 08.43
sam jamrajo pa jamrajo kolk izgube majo, ko jim pa promet lepo teče pa o dobičkih nič ne govorijo
skydrol7
26. 04. 2010 04.18
Re; Kajetan > letalske indust.vulk.pepel ni prizadel ???? Zaposlen sem v let.industriji (produkcija letal in Test.Flght) in iz lastne izkusnje ............ je ta vulk. oblak pognal nov vpogled kako izdelovati letala v prihodnosti ,kako izvajati tehnicne preglede in testne polete preden je letalo podano letalski druzbi.................. vsaka sprememba pri izdelavi letala pa naj bo to pri izboljsanju avionics instrumentov pri izboljsavi navigacijskih instrumentov kot vremenski radar letala ,izboljsava zgornje barvne prevleke -vse te modifikacije se reflektirajo pri ceni zracnega plovila ki jih bo obzorbiral letalski prevoznik kod finalni clan verige kar je LETALSKA INDUSTRIJA ! V mnogih primerih se ne strinjam z misljenji POP TV toda v tem primeru ima POP TV prav in jih pohvaljam za odlicen clanek o letalski industriji saj nam je ta oblak prahu dal povod za nove raziskave in izboljsanje kakovosti v LETALSKI INDUSTRIJI . pa lep pozdrav !
Kajetan
25. 04. 2010 21.33
Naslov skoraj ni pravilen, dajte malenkost bolj posvečati pozornos, na pa da izgleda da ste novinarji iz hitre šole novinarstva na POP TV. Letalse industrije vulkanski pepel ni ogrozil, žal to ni letalska industrija, tako kot VEOLIA in LJUBLJANSKI POTNIŠKI PROMET nista avtomobilska industrija - naj samo namignem so prevozniki................... Da pa bodo prevozniki imeli težave je jasno, imeli so jih prej ne zaradi 6 dnevnega letenja, je pa lepo če bi jim kdo kaj primaknil in seveda bodo dobili kar zajetne pomoči, naša ADRIA zagotovo, ostali pa tudi.
k8rc
25. 04. 2010 21.07
kako je globalizacija občutljiva na majhne spremembe kaj bo če pride do večje katastrofe
0
25. 04. 2010 20.52
ha ha se bom smejal ko bo Vezuvij poletel....... kmalu bo ...,,.,. itak vulkanologi trosijo prej vladam pol pa vlada če???? hoče bo dala opozorilo..... taki so pri nas po toči zvonijo na ves glas.... Bolano
skydrol7
25. 04. 2010 19.59
letalska industrija je zda bolj pripravljena na potencialne - prihodne izbruhe vulkanov kar se tice vulkans. prahu > trije najvecji proizvajalci letalskih motorjev za moderno letalsko industrijo kot so - Rolls Royce,General Electric,Pratt&Whitney so napravili detalno raziskavo glede mogoce poskodbe let.motorja v vulkanskemu oblaku..... prepovedan let ce je concentracija vul.prahu vec kot 2.000 mikrograms na en kubicni meter - let.poleti prepovedani med 2.000 in 200 mikro / kubik. m letenje dovoljeno po posebnih predpisih koncentracija v/prahu pod 200 mikrograms pa je brez nevarnosti za letalske motorje - periodicna inspekcija motorjev .
AAlive
25. 04. 2010 18.38
Hej tv2, kako pa so lahko naredili treninge pilotov na simulatorjih DO KATERIH MORAŠ Z LETALOM, saj je le par centrov po Evropi, nekateri centri pa so celo izven Evrope. Pa letalo, ki stoji na tleh, dela izgubo, saj moraš plačati leasing ali pa kredit za to letalo ( posadke, če ne letijo ni njihova krivda) ostalo osebje, komercialo, ki je morala še vedno delati, čeprav se ni letelo.
BitterMan
25. 04. 2010 18.12
6 dni ne letijo in bankrot...sedaj pa naj spet raja financira delovanje...noben ne govori o denarju, ki se je prelil v hotele, sobe, vozovnice za avtobus, vlak....itn...to je folk vse sam financiral in je imelo vpliv na lokalno enonomijo
Toni Verdenik
25. 04. 2010 15.46
Mislim, da so ocene izgube pretirane. Če niso leteli so bili stroški manjši. V tem času so lahko opravili planirana vzdrževalna dela, izobraževanje in trenige pilotov na simulatorjih .... Pa še vsi so ostali živi in zdravi.
nikolizadovoljen
25. 04. 2010 15.43
Denar je sveta vladar...koga pa briga za nekaj bednih življenj. Bogataše bi že pravočasno prepričali naj ne gredo na letalo, za ostale pa ...chi se ne frega !!
edendrugi
25. 04. 2010 15.24
Bi prav rad videl kaj bi pravili, če bi lahko leteli in bi padlo par letal dol. Ve se da je prah nevaren in se nimajo prav nič kaj za pritoževat. So več vredna življenja in varnost kot dnar.