Tujina

Na vsakem koraku policisti

Strasbourg, 03. 04. 2009 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.S./D.L./STA/N.D.
Komentarji
23

Začelo se je dvodevno zasedanje članic Nata, kjer Slovenijo zastopajo premier Borut Pahor ter ministra Samuel Žbogar in Ljubica Jelušič. Prizorišče dogajanja je strogo varovano.

Voditelji 28 članic Nata, med njimi slovenski premier Borut Pahor, so v nemškem Baden-Badnu z večerjo začeli dvodnevno zasedanje, na katerem bodo obeležili 60 let od vzpostavitve zavezništva. Glavnina vrha voditelje sicer čaka v soboto, ko bodo srečanje nadaljevali v Kehlu in Strasbourgu.

Po napovedih gostiteljice, nemške kanclerke Angele Merkel, pa bi sicer morali doreči, kdo naj bi bil prihodnji generalni sekretar Nata, ki bo nasledil sedanjega Jaapa de Hoopa Schefferja, vendar tega niso storili. Za zdaj naj bi sicer imel največ podpore danski premier Anders Fogh Rassmussen, čeprav mu Turčija nasprotuje. Najbolj zato, ker pred leti ni obsodil karikatur preroka Mohameda v danskem tisku, ki so močno razburile muslimanski svet.

Poleg delovne večerje voditeljev članic Nata sta potekali ločeno še delovni večerji zunanjih in obrambnih ministrov, ki sta se ju udeležila vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar in ministrica za obrambo Ljubica Jelušič.

Pred večerjo Obama z Merklovo in Sarkozyjem

Sicer pa je bil glavna zvezda dneva ameriški predsednik Barack Obama, ki se je pred vrhom sestal z gostiteljema srečanja, Merklovo in francoskim predsednikom Nicolasom Sarkozyjem. Merklova in Obama sta se skupaj zavzela predvsem za usklajeno reševanje gospodarske krize in proti protekcionizmu. Pozvala sta tudi k večji učinkovitosti Nata v Afganistanu in opozorila na razmere v Pakistanu.

Ameriški predsednik Barack Obama
Ameriški predsednik Barack Obama FOTO: Reuters

Obama je poudaril, da bodo težko učinkoviti v Afganistanu, če se ne bodo soočili s situacijo v Pakistanu. Merklova se je zavzela za večji poudarek pri usposabljanju afganistanskih varnostnih sil, da bodo lahko sami prevzeli odgovornost za varnost v državi.

Po srečanju z Obamo je Merklova dejala, da je prepričana, da bi voditeljem danes lahko uspelo izbrati novega generalnega sekretarja in ocenila, da bi bil danski premier Anders Fogh Rasmussen dobra izbira. Na vprašanje, ali bo izbranec šibak ali močan vodja, je odgovorila: "Glede na to, da ga bomo izbrali soglasno, bo zagotovo močan."

Obama je na svoj prvi uradni obisk v Nemčijo prispel s helikopterjem iz Strasbourga. Na trgu v Baden-Badnu, kjer ga je nemška kanclerka sprejela z vojaškimi častmi, ga je navdušeno pozdravila tudi množica zbranih. Podoben sprejem je sicer Obama danes doživel že v Strasbourgu pred srečanjem s francoskim predsednikom Nicholasom Sarkozyjem. Po drugi strani pa je v Baden-Badnu ob Obamovem prihodu proti Natu mirno protestiralo okoli 500 demonstrantov.

Trdnjava Strasbourg

Zaveznice so med svojimi vrstami prvič kot polnopravni članici pozdravile Hrvaško in Albanijo, ki sta se zavezništvu uradno pridružili v sredo. Prav tako so pozdravile vrnitev Francije v vojaško poveljniško strukturo Nata, iz katere je država pod vodstvom tedanjega predsednika, generala Charlesa de Gaulla, izstopila leta 1966.

Strasbourg, kjer bo Obama nastanjen skupaj z drugimi udeleženci, so spremenili v pravo trdnjavo. Središče srednjeveškega mesta so zaprli za promet in s tem močno otežili vsakdanje življenje 40 tisoč prebivalcem.

"Ljudje v Strasbourgu so užaljeni zaradi vedenja varnostnih organov. Jezni so, počutijo se obkoljene," je dejala Catherine Rio, članica ene od mirovnih organizacij, ki sodelujejo pri pripravi protestov. Prebivalcem so zato razdelili mavrične mirovne zastave, prapore z napisom "Ne Nato" in bele zastave kot znak vdaje, a jih ne smejo izobesiti. Policisti jih namreč sproti poberejo, saj naj bi iz Pariza dobili jasna navodila, naj odstranijo vsak znak protesta. Sodišče je pritožbo skupine Strasbouržanov, češ da je to nezakonito in da policija zatira svobodo govora, zavrnilo.  

Strasbourg so pred vrhom Nata spremenili v pravo trdnjavo.
Strasbourg so pred vrhom Nata spremenili v pravo trdnjavo. FOTO: Reuters

Policija se s strogimi ukrepi želi  izogniti morebitnim izgredom v mestu in divjanju protestnikov po ulicah. Protestniki so zbrani predvsem v predmestju na jugu Strasbourga.

Kljub ukrepom izgredi

Po več urah večinoma manjših in mirnih zborovanj je v večernih urah prišlo do izgredov. Po navedbah policije je nekaj sto protestnikov začelo zažigati barikade in smetnjake vzdolž ceste, ki vodi do kampa demonstrantov v strasbourški četrti Neuhof. Protestniki so tudi metali kamenje in petarde, policija pa je odgovorila s solzivcem. Po doslej znanih podatkih sta bila v protestih ranjena dva policista.

Nekateri izmed protestnikov so povedali, da se počutijo "frustrirane" zaradi velikega števila policistov v francoskem mestu Strasbourg ter v nemških mestih Kehl in Baden-Baden čez reko Rehn.

Za varnost na ulicah Strasbourga sicer skrbi več kot 15.000 policistov. Vse vpadnice v mesto so strogo nadzorovane in nihče brez ustrezne akreditacije oziroma dovoljenja ne sme v mesto. Težave z dostopom do doma imajo tudi prebivalci mesta. Po mestu je tistim, ki so znotraj, dovoljeno prosto gibanje, vendar pa je nato strogi center in prizorišče vrha Nata, ki se začenja danes zvečer, še strožje varovano.

Uvedeni sta še oranžna in rdeča zona. V oranžni se lahko gibljejo zgolj novinarji in člani delegacij oziroma podpornega osebja – pa še to relativno omejeno –, v rdeči pa samo osebe s posebnim dovoljenjem. Tako območje je na primer uvedeno okoli katedrale v Strasbourgu, ki naj bi si jo med drugim ogledali tudi voditelji držav članic Nata.

Največji protesti naj bi potekali jutri, ko bodo udeleženci prečkali most, ki povezuje Nemčijo in Francijo. Francosko notranje ministrstvo pričakuje 40 tisoč udeležencev, med njimi okoli 2000 nasilnih. Predstavnik policije pa pravi, da bo vse večje nezadovoljstvo zaradi krize proteste najverjetneje še okrepilo.

Strogi varnostni ukrepi veljajo tudi na nemških prizoriščih vrha.

Čez most za potrditev povezanosti

V soboto zjutraj bodo voditelji vrh začeli s simboličnim sprehodom preko mostu Passarelle iz Kehla v Strasbourg, s čimer bodo potrdili duh povezanosti med zaveznicami. Prizorišči srečanj, sosednji mesti v Franciji in Nemčiji, sta bili za jubilejni, 60. vrh izbrani prav zato, da bi poudarili vlogo Nata v Evropi v nedavni preteklosti.

Protestniki so se že v četrtek spopadli s policijo.
Protestniki so se že v četrtek spopadli s policijo. FOTO: Reuters

Predsedniki držav in vlad bodo nato v Palači glasbe in kongresov začeli vrhunsko zasedanje, ki naj bi trajalo približno tri ure. Medtem ko bodo voditelji zasedali, se bodo njihove partnerice in partnerji udeležili posebnega programa, med drugim bodo obiskali katedralo v Strasbourgu.

Tokratni jubilejni vrh zavezništva bo srečanje dveh vidikov: pogleda nazaj, ki daje razlog za slavje ob 60. obletnici Nata in širitvi na novi članici Hrvaško in Albanijo, ter pogleda naprej, ki razkriva, da velik izziv organizacije ostaja Afganistan, ki velja za veliko preizkušnjo verodostojnosti in smiselnosti zavezništva.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tenstankrompir
04. 04. 2009 18.53
Albanija in Hrvaška v Natu,od danes naprej bom bolj varno spal.
Bolivar
04. 04. 2009 18.46
SPICELJ Saj gre tudi cela organizacija iz naših žepov,ne le teh 15 tisoč policistov!
SPICELJ
04. 04. 2009 07.46
žalostno je,da mora tako močno vojaško organizacijo čuvati 15.000 policistov.....vse gre iz naših žepov...
Bolivar
04. 04. 2009 04.35
Srbenda /NATO Fašisti, ce bi se to dogajalo, v Rusiji, te demonstracije in aretacije, bi vsi zagnali krik in vik zaradi krsenja clovekovih pravic, ONI pa lahko delajo vse, prav brigajo jih clovekove pravice./ ha ha ha,očitno ne poznaš realnih razmer v rusiji,tam posebne policijske enote redno hodijo po zaporih in mučijo zapornike ter jih ponižujejo,enkrat si je eden človek zadosti drznil in posnel vsa ta pretepanja in posnetek je zaokrožil po svetu! Poeleg tega so v tem primeru policisti napadli le agresivne protestnike! KAr se pa dogaja v rusiji je pa primer,ko protestniki mirno protestirajo,pa jih policisti vseeno grobo primejo in aretirajo,kdo ve kaj se dogaja po zaporih!? No vsaj nekaj smo zvedeli iz tistega posnetka zgoraj omenjenega!
naivna
04. 04. 2009 03.34
Nimate pojma, o cem se gre in kaj sploh je SVOBODA, in kako doseze.
mkoshi
03. 04. 2009 19.57
Ne mores verjeti, kaj pa svoboda govora in človekove pravice? Nato je ena sama farsa, zakaj ne pomagajo tam kjer se dogaja etnično čiščenje- Sudan, Darfur in še mnogo takih krajev hinavci Natovski, so samo tam kjer je interes elite, ki jim komandira.
mkoshi
03. 04. 2009 19.51
od kje pa je ta slika¨? Bi rekel da Kitajska ali pa Severna koreja in gotovo morajo imet kakšne hude zločince takole zvezane in zastražene
sonkle
03. 04. 2009 19.22
tle na sliki so pa res samo otroci...ne morš vrjet
sonkle
03. 04. 2009 19.21
Folk strada oni pa po GALA VEČERJAH!!!Res so odličen zgled
Synchro
03. 04. 2009 19.00
Ha..ha kako lepo ležijo na podu. Kaj so to neki otroci al kaj?? Ha..h.a...ha Po mojem mora njihove starše bit res zelo sram.
odbogaposlan
03. 04. 2009 18.46
Kaj nas briga ta nato! He,he, ŠTOR ma pufa za proračun ( MINISTRSTVO ZA NOTRANJE ZADEVE 322.379.582 in MINISTRSTVO ZA OBRAMBO 630.942.005 EUR) Skupaj s Baučarjem pa pufa za proračun minisrstva za finance. 2.280.276.477. to bo bolj zanima, le kaj so zastavili...
StereoLOL
03. 04. 2009 18.35
THE NEW WORLD ORDER ALL RIGTS REMOVED.!!! TREBA JE NAJPREJ IMETI MOČNO SVETOVNO VOJSKO (NATO), DA NAS BODO LAŽJE ZASUŽNJILI . JAZ SE NEBOM PUSTIL , BOSTE SE VI ??? ??? TA SISTEM JE HUDO BOLAN. KAPITAL, KORUPCIJA, VOJSKA, POLICIJA, OROŽJE ter NASILJE so prva gonila tega izprijenega režima, ki nam neizprosno diktira naša življenja. A ŠE SPLOH OSTANE KAJ PROSORA ZA SVOBODO ??? ??? ŠE SPLOH KDO VE, KAJ JE SVOBODA ??? ???
odbogaposlan
03. 04. 2009 17.47
Cenzura! Kje so novice o Grčiji?
Zagreb.Rocks
03. 04. 2009 17.36
HRVAŠKA V NATO? REFERENDUM BO IN PIKA. HI HI HIIIIIII.....
Etwa
03. 04. 2009 16.34
strogi varnostni ukrepi spdej pa slika ka bi jo oznacil za krsenje clovekovih pravic, ce bi se to dogajal npr. v rusiji
Srbenda
03. 04. 2009 15.32
NATO Fašisti, ce bi se to dogajalo, v Rusiji, te demonstracije in aretacije, bi vsi zagnali krik in vik zaradi krsenja clovekovih pravic, ONI pa lahko delajo vse, prav brigajo jih clovekove pravice..
Srbenda
03. 04. 2009 15.27
NATO Fašisti, ce bi se to dogajalo, v Rusiji, te demonstracije in aretacije, bi vsi zagnali krik in vik zaradi krsenja clovekovih pravic, ONI pa lahko delajo vse, prav brigajo jih clovekove pravice.
puer2
03. 04. 2009 13.36
a koga ta nato sploh še zanima?? ajde, referendum, hočemo veeeeen!!!!
contra-potentes
03. 04. 2009 12.18
Samozadostna elita paradira in se nažira, neposlušne podložnike pa biriči sistema alias plačani robocopi ustrahujejo v opomin množicam, da bo vsak upor fizično preprečen z argumenti moči. Vrnimo jim in začnimo delovati po načelui: MANJ KUPUJEMO, SISTEM BOGATIH UNIČUJEMO.
Presskiller
03. 04. 2009 12.14
Križarske vojne se bodo nadaljevale