Tujina

Vsi potniki umrli

Atene, 14. 08. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Reševalci po strmoglavljenju letala v bližini Aten odkrivajo truplo za truplom. Med potniki je bilo veliko otrok. Šef gasilcev je prepričan, da nesreče ni preživel nihče.

Letalo je razpadlo na vsaj tri dele: rep, pilotsko kabino in letalski trup (Foto: Reuters)
Letalo je razpadlo na vsaj tri dele: rep, pilotsko kabino in letalski trup (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Svojci potnikov, ki so bili na krovu letala, se zbirajo na letališču Larnaca, kjer prosijo uslužbence, naj jim povedo, ali so njihovi sorodniki živi ali mrtvi.

Na goratem območju predela Kalamos, približno 30 - 40 kilometrov severno od Aten, je strmoglavilo ciprsko potniško letalo družbe Helios Airlines s 115 potniki in šestimi člani posadke.

Reševalci so že našli prva trupla, morebitnih preživelih pa ne. ''Med potniki je bilo največ otrok iz Grčije,'' je izjavil češki premier Jiri Paroubek. Britanska televizija Sky News pa poroča, da je bilo na krovu 59 odraslih in 56 otrok, od katerih naj bi jih 48 potovalo do Prage. Otroci naj bi se vračali s počitnic na Cipru. Sicer grške oblasti števila in narodnosti žrtev še niso potrdile.

Gasilci na kraju strmoglavljenja (Foto: Reuters)
Gasilci na kraju strmoglavljenja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Grški premier Costas Karmanlis in njegov ciprski kolega Tassos Papadopolous sta se predčasno vrnila z dopusta. Ciper je razglasil tri dni žalovanja.

Po neuradnih podatkih naj bi eden od pilotov letala tik pred strmoglavljenjem izgubil zavest, drugega pilota pa v kabini niso videli. Predstavniki letališča v Larnaki pa navajajo, da je pilot izgubil zavest zaradi nenadne izgube kisika v kabini. Tudi obrambno ministrstvo pravi, da je pilotoma najverjetneje zmanjalo kisika zaradi okvare naprave, ki dovaja zrak v pilotsko kabino. Pred strmoglavljenjem so sicer izgubili zvezo z letalom.

Grška policija je sporočila, da zaenkrat nič ne kaže na to, da bi bilo letalo ugrabljeno. Tako trdi tudi zunanje ministrstvo. Dve črni skrinjici letala so že našli, preiskava pa še poteka.

Družba Helios Airlines zagotavlja, da spoštuje vse varnostne predpise in da med natančnim pregledom ponesrečenega letala prejšnji teden niso odkrili nobene napake.

Boeing 737 ciprske letalske družbe Helios Airlines je bilo na poti iz Larnake v Prago na Češkem in bi moralo dopoldne opraviti postanek v grški prestolnici Atene.

Po strmoglavljenju letala je prišlo do požara, ki so ga gasili tudi iz zraka (Foto: Reuters)
Po strmoglavljenju letala je prišlo do požara, ki so ga gasili tudi iz zraka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Tik pred strmoglavljenjem je eden od potnikov svojemu bratrancu napisal SMS sporočilo, v katerem je zapisal: "Pilot je čisto pomodrel. Zbogom bratranec, mi na letalu zmrzujemo."

Očividci pravijo, da se je letalo zaletelo v gorovje pred Atenami in ob strmoglavljenju eksplodiralo. Drugi navajajo, da je letalo ob vzhodni obali Aten letelo neverjetno nizko, nato so slišali glasen pok.

Lokalna televizija Alfa pa poroča, da je kopilot tik pred strmoglavljenjem kontroli letenja sporočil, da imajo na letalu težave s kisikom. Takoj zatem so izgubili stik z letalom.

Razbitine letala (Foto: Reuters)
Razbitine letala (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Preiskave letalskih nesreč so pokazale, da potniška letala najpogosteje strmoglavijo pri vzletu ali pristanku. V zadnjih dveh letih je v večjih letalskih nesrečah umrlo 974 ljudi, od tega samo letos natanko 200 potnikov in članov posadke.

Atensko letališče je novico o strmoglavljenju ciprskega letala prejelo od vojaških zračnih sil. Atensko letališče je namreč izgubilo vse stike s ciprskim letalom, ki bi moralo na njem pristati konec dopoldneva.

Zato so na iskalno operacijo poslali dve vojaški letali. Ti sta ciprsko letalo odkrili nad otokom Evbeja, pri čemer sta opazili, "da sta bila pilota v pilotski kabini sklonjena drug nad drugim," je povedal uslužbenec kontrolnega stolpa na letališču v Atenah Janis Pantazatos.

''Videl sem ogromno trupel. Vsi so imeli maske za kisik,'' je povedal neki očividec (Foto: Reuters)
''Videl sem ogromno trupel. Vsi so imeli maske za kisik,'' je povedal neki očividec (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

SORODNI ČLANKI