Tujina

'Vsi imamo enaka pokopališča'

Biškek, 10. 04. 2010 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Žalovanje za žrtvami nemirov v Kirgiziji še vedno traja, shod, ki so ga napovedali za danes, pa so preložili. Na shodu naj bi se sicer zbrali tako Bakijevi podporniki kot tisti, ki so ga strmoglavili.

V Kirgiziji tudi danes žalujejo za žrtvami nemirov. Organizatorji so iz spoštovanja do umrlih tudi preložili shod, ki je bil napovedan za danes v mestu Džalal-Abad – rodnem kraju strmoglavljenega kirgizijskega predsednika Kurmanbeka Bakijeva na jugu države, kamor se je zatekel po nemirih v Biškeku.

Dan žalovanja v Kirgiziji
Dan žalovanja v Kirgiziji FOTO: Reuters

Na shodu v Džalal-Abadu na jugu države naj bi se zbrali tako podporniki Bakijeva kot tisti, ki so prejšnji teden strmoglavili njegov režim.

Vodja lokalnega sveta starešin Adih Kočkorov je pred množico kakih 300 ljudi v Džalal-Abadu pojasnil, da so shod preložili zaradi dneva žalovanja, ki so ga v državi razglasili za petek. "Ljudje morajo ostati enotni, združiti se moramo kot muslimani. Vsi imamo enaka pokopališča," je povedal Kočkorov.

Predsednica kirgizijske začasne vlade Roza Otunbajeva je v petek Bakijevu ponudila "varen prehod" v tujino, pod pogojem, da odstopi s položaja, vendar ta ponudbe ni sprejel. "Bakijev ima še vedno možnost, da zapusti državo," je v petek pred novinarji v Biškeku dejala nekdanja zunanja ministrica Otunbajeva. "A osebno varnost mu bomo zagotovili samo v primeru, da odstopi," je dodala.

Ob tem je povedala, da je nova vlada sprožila preiskavo o ukrepanju varnostnih sil v nemirih, ki so po zadnjih podatkih ministrstva za zdravstvo terjali 79 smrtnih žrtev. "Nujno je, da zdaj vzpostavimo pravico," je dejala.

Bakijev je v odgovoru na njeno ponudbo povedal, da ne bo odstopil. "Nisem jaz tisti, ki ima krvave roke," je dejal. "Krvave roke imajo tisti, ki so organizirali oborožene može, da vdrejo v predsedniško palačo, torej opozicija," je dejal.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jure Kacicnik
10. 04. 2010 14.05
No se vidi, da je ženska prevzela oblast - upajmo da ni preveč možača, ker drugače bo še krvavo.