Slovenija

Leon in Andreja odkrito spregovorila o boju z depresijo

Ljubljana, 08. 10. 2024 19.22 | Posodobljeno pred 2 urama

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Vesna Petrović
Komentarji
9

Kdaj vas je nazadnje kdo vprašal, kako ste? Kako se imate v službi? In kdaj ste iskreno odgovorili, da niste v redu? Da ste žalostni, da se borite z občutki brezupnosti, krivde in ničvrednosti? Dejstvo je, da služba precej vpliva na naše duševno zdravje. Stres, preobremenjenost, strah pred izgubo službe, za piko na i pa še slabi odnosi med sodelavci. Vse to so dejavniki, ki lahko vodijo v depresivne motnje, te pa do manjše produktivnosti in dolgotrajne bolniške odsotnosti. Zdi se kot začarani krog, iz katerega je nemogoče izstopiti. Pa vendar se da, kar dokazujeta Andreja in Leon, ki sta premagala depresijo.

Depresija je bolezen, ki še vedno ostaja skrita med štirimi stenami in o kateri se premalo govori. A z nami je o boju z depresijo odprto spregovoril Leon Čebašek. "Ko sem bil star 19 let, je oče naredil samomor. Takrat sem kot najstarejši sin postal odgovoren za 10-hektarsko kmetijo. Ob tem pa sem imel tudi redno službo. Zaradi vseh teh stvari sem bil preobremenjen. Kasneje so me prisilno odpeljali na zdravljenje v psihiatrično bolnišnico Begunje," je povedal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Bitko z depresijo pa je bila tudi Andreja Arhar, nekoč tajnica, ki je rada hodila v službo. "Ko sem zbolela za depresijo, sem se zdravila štiri mesece. Ko sem se vrnila v službo, so me premestili na drugo delovno mesto." Ko je kasneje zanosila, ji je psihiatrinja predlagala invalidsko upokojitev.

Pri obeh sogovornikih je depresija močno vplivala na potek njunega življenja, trpelo je tako družinsko življenje kot kariera.

Leon Čebašek in Andreja Arhar
Leon Čebašek in Andreja Arhar FOTO: Kanal A

Dlje časa trajajoči občutki tesnobe, potrtost, žalost, zlasti pa samomorilne misli - vse to so znak, da si moramo poiskati psihološko pomoč. "Depresija oziroma anksiozna motnja. V očeh zdravnikov to postane takrat, ko je izražena do dobolj velike mere, da začne ovirati delovanje tega bolnika," je pojasnil poudarja specialist psihiatrije na UKC Ljubljana dr. Jurij Bon.

Izjemno pomembna je podpora svojcev in društev

Zdravljenje depresije in nato vrnitev v vsakdanje življenje sta dolgotrajna in težka procesa, zato je podpora tako svojcev kot društev izjemnega pomena. "Nekateri pridejo zgolj zaradi osamljenosti, ki je pomemben dejavnik depresije. Ponujamo jim druženja, razne tečaje v katerih pridobivajo nova znanja," je dejal predsednik Nacionalnega združenja za kakovost življenja Ozara Bogdan Dobnik.

Kar tretjina zaposlenih v Sloveniji se v službi ne počuti dobro, večina zato ker so časovni pritiski in preobremenitve preveliki, kar neredko pelje v izgorelost. Umik iz delovnega okolja je dober ukrep, a ne zadosten. "Pomembno je, da v tem času, če je le mogoče, ponudimo psihološko podporo, psihoterapevtsko svetovanje in aktivacijo, da oseba, ko je dobro, najde ravnovesje," je opozarila dr. Anja Plementaš Ilješ iz UKC Ljubljana.

Pomembno je, da imajo delodajalci posluh za zaposlene, ki se borijo z depresivnimi motnjami ali izgorelostjo, in da zagotovijo zdravo delovno okolje. Še bolj pa je pomembno, da si ob dlje časa trajajočem slabem počutju, posamezniki poiščejo strokovno pomoč.  

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Medo1964
08. 10. 2024 21.52
Edino res pravo zdravilo za depresijo je ::: denar; brez heca
Mr Nobady
08. 10. 2024 21.36
Res pa je da ni bilo lahko.
Mr Nobady
08. 10. 2024 21.34
Jaz sam sem nekako postal master depresivnosti, skozi zadnjih par let.
medŠihtom
08. 10. 2024 21.21
depresijo pozdraviš v enem tednu če veš kaj moraš delat. večina pade že na prvi lekciji: prekini stike s struparji in vsemi ki ne znajo pozdravit, poišči tiste ki pozdravijo, nas je mnogo mnogo !. pejt stran od big pharme, zaupaj naravi. ampak ne, lažje je ležat ko krava in se smilit sam sebi, kot naredit korak v pravo smer. kontakt je v uredništvu !
Njapo
08. 10. 2024 20.54
+1
Depra je hudič....
Bratje Slovani
08. 10. 2024 20.31
+4
Ja, kapitalizem vas v to peha.
Verus
08. 10. 2024 19.37
+9
Pa kako, če vse cveti? Gospodarstvo top, štrom pocen, zdravstvo čudovito, delovnih mest je bojda milijon (edino ko pošlješ prošnjo je pač mal jeba, a nič hudega), skratka vse pet in rožnato. Od kje depresija?
jank
08. 10. 2024 19.27
-8
Desničarji so v neozdravljivi depri dve leti in pol, od debakla na volitvah.
ZDA teror
08. 10. 2024 20.18
+6
Desničarji smo ti edini, ki držimo ta proračun pokonci, socialar žlebarski 🤣