Tujina

Vse pripravljeno za volitve

Kabul, 17. 08. 2009 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Okoli 17 milijonov volivcev v Afganistanu bo lahko drugič v zgodovini volilo predsednika države. Gani obljublja hrano, službe in hiše, Abdulah pa konec pokvarjene vlade.

V Afganistanu ob zadnjem dnevu kampanje pred predsedniškimi volitvami potekajo še zadnji dogodki v okviru predvolilnih kampanj. Dva od glavnih predsedniških kandidatov, nekdanjega zunanjega ministra Abdulaha Abdulaha in nekdanjega finančnega ministra Ašrafa Ganija, je na zborovanjih podprlo več tisoč ljudi.

Na stadionu v Kabulu je Abdulaha podprlo več kot 10.000 ljudi.
Na stadionu v Kabulu je Abdulaha podprlo več kot 10.000 ljudi. FOTO: Reuters

Okoli 17 milijonov volivcev v Afganistanu bo v četrtek namreč lahko drugič v zgodovini volilo predsednika države, vzporedno pa na lokalnih volitvah tudi pokrajinske svete v 34 pokrajinah. Sedanji predsednik Hamid Karzaj, ki državo vodi od leta 2001, sicer velja za glavnega favorita, a močna kampanja Abdulaha krepi možnosti za drugi krog volitev.

Zborovanja v znak podpore

Afganistan naj bi v luči krhkih varnostnih razmer v državi za zaščito volišč mobiliziral vse varnostne sile. Uporniški talibani namreč grozijo, da bodo v četrtek napadali volišča, vlada pa se boji, da bi grožnjam lahko sledila nizka volilna udeležba in posledično dvomi o legitimnosti volitev. Število volišč, ki bodo na volilni dan odprta, še vedno ni znano.

Na stadionu v Kabulu je Abdulaha danes podprlo več kot 10.000 ljudi. "Afganistanci želijo spremembe," je na zborovanju dejal Abdulah. "Če ne bo prišlo do volilne prevare, bodo zmagali ljudje in pokvarjena vlada se bo končala," je še dejal nekdanji zunanji minister, ki je svoje podpornike tudi pozval k udeležbi na volitvah.

Da bo "pokvarjeno vlado" zamenjal z "legitimno", pa je na zadnjem predvolilnem zborovanju v vzhodni provinci Nangarhar obljubil tudi Gani. "Karzaj vam bo dal hrano zdaj, jaz pa bom priskrbel hrane za 100 let, ker bom poskrbel za službe za milijon ljudi in zgradil milijon hiš," je obljubil. Po Ganijevem mnenju je razlogov za slabo varnost več, med njimi sta tudi "koruptivna policija" in "nesposobne provincialne vlade". 

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

izbruh@gmail.com
18. 08. 2009 09.19
V skorumpiranih deželah ni skorumpirancem nič hudega...
delavec99
17. 08. 2009 20.07
le kaj je SLO vojska izgubila v avganistanu... bejrutu...kosovu... čad...darfur..... bodo doma je bolj varno , pa še ceneje...
viliboh
17. 08. 2009 18.22
Tudi nam so obljubljali vsemogoče,za narod pa naredili nič
odbogaposlan
17. 08. 2009 17.54
Izvolili bodo Obamo! Bodite drugi!