Tujina

Vse manj upanja za otroke

Ankara, 02. 05. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA/R.E.
Komentarji
0

Turška policija je s streli v zrak razgnala razjarjeno množico, ki je v Bingolu od oblasti zahtevala več pomoči pri reševanju in oskrbi žrtev potresa, med katerimi jih je 115 umrlo. Še vedno pa ni znana usoda otrok, zakopanih pod ruševinami internata.

Jezne demonstrante je pregnala policija
Jezne demonstrante je pregnala policija FOTO: Reuters

Paravojaške varnostne enote so poskušale množico pred stavbo guvernerja province v Bingolu pomiriti z opozorilnimi streli v zrak. Med prebijanjem policijskega vozila skozi zbrano množico pa sta bili lažje ranjeni dve osebi. Besna množica je nato metala kamenje v okna guvernerjeve stavbe in policijska vozila, pri tem pa so bili ranjeni še dva žandarja in trije novinarji. Policija je ob tem dogodku aretirala več protestnikov. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je medtem potrdil suspenz komandirja mestne policije, za incident pa obtožil jezne posameznike.

Več kot 24 ur po katastrofalnem potresu na vzhodu Turčije reševalci danes nadaljujejo z delom in iskanjem morebitnih preživelih. Izpod ruševin popolnoma uničenega internata so doslej rešili 117 otrok, vendar naj bi bilo v ruševinah še vedno ujetih okoli 40 otrok, medtem ko so izpod ruševin že potegnili 46 mrtvih šolarjev in učitelja.

Objokani starši upajo, da bodo njihovi otroci preživeli
Objokani starši upajo, da bodo njihovi otroci preživeli FOTO: Reuters

Premier Erdogan je še napovedal, da bodo pred sodišče privedli gradbenike, ki so odgovorni za slabo protipotresno grajena poslopja.

Potres, ki je v četrtek ob 3.27 stresel vzhodni del Turčije, je dosegel moč 6,4 stopnje po Richterjevi lestvici. Med najbolj prizadetimi je vzhodnoturško mesto Bingoel, kjer se je po besedah tamkajšnjega župana zrušilo najmanj 25 zgradb. Prebivalci omenjenega mesta so noč preživeli na prostem; nekateri v šotorih, ki so si jih postavili sami, nekateri pa kar pod milim nebom na blazinah in odejah. Tamkajšnja pekarna jim je razdeljevala svež kruh, organizacija Rdeči polmesec pa je že začela z izgradnjo zasilnega taborišča.

S slovenskega veleposlaništva v Ankari pa so že včeraj sporočili, da med žrtvami potresa ni slovenskih državljanov.Turškemu zunanjemu ministru Abdullahu Guelu je sožalje ob potresu izrazil tudi slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel. Kot so danes sporočili z MZZ, je minister v imenu Slovenije izrazil sožalje tudi družinam, prizadetim ob tem tragičnem dogodku.

SORODNI ČLANKI

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA