Tujina

Vse bližje morilcem

New York, 19. 12. 2006 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Vodja mednarodne preiskave o umoru Haririja je povedal, da se preiskava bliža občutljivi in zapleteni fazi.

Vodja preiskovalne komisije Brammertz
Vodja preiskovalne komisije Brammertz FOTO: Reuters

Vodja mednarodne preiskave o umoru nekdanjega libanonskega premiera Rafika Haririja, Belgijec Serge Brammertz, je v Varnostnem svetu ZN povedal, da preiskava napreduje, vendar pa mu 20 od 60 držav, ki jih je zaprosil za pomoč in sodelovanje, še vedno ni odgovorilo. Sirije, ki je glavni osumljenec, ni med njimi, saj naj bi mu Damask hitro odgovoril na vse zahteve.

Brammertzove dokaze bodo posredovali posebnemu sodišču, ki ga libanonska vlada še ustanavlja.

Brammertz je dejal, da se njegova preiskava o umoru Haririja februarja leta 2005 bliža občutljivi in zapleteni fazi. Zasliševanje prič v tako napeti preiskavi zahteva izjemno previdnost in zaupnost, če želijo ustvariti varno okolje za priče in osebje Mednarodne neodvisne preiskovalne komisije (IIIC), ki jo je Varnostni svet ustanovil aprila 2005.

Po besedah Brammertza morajo opraviti še 50 pogovorov in zbrati dodatne dokaze, ki jih bodo potem lahko predložili sodišču, ki ga sicer še ni. Varnostni svet je novembra dal zeleno luč za ustanovitev sodišča z mednarodnim značajem, ki bo sodilo odgovornim za umor. Brammertz je poudaril, da morajo dobiti dostop do političnih akterjev, s katerimi je imel Hariri neposreden stik pred atentatom, ter do posameznikov, ki "so vpleteni v relevantno politično dinamiko v Libanonu, širši regiji in mednarodno".

Haririja so umorili februarja 2005
Haririja so umorili februarja 2005 FOTO: Reuters

Brammertz je povedal, da je analiza eksplozije avtomobila bombe v Bejrutu pokazala, da so napadalci uporabili 1800 kilogramov razstreliva TNT oziroma razstreliva s podobno močjo. Med preiskavo so odkrili ostanke DNK, ki pričajo, da je bil samomorilski napadalec mlajši moški. Odkrili so tudi druge dokaze o njegovem geografskem poreklu, ki jih za zdaj še ne morejo odkriti.

Preiskava je tudi ugotovila, da obstajajo povezave med to eksplozijo in 15 drugimi podobnimi atentati v Libanonu od oktobra 2004. Brammertz je obenem zagotovil, da bo IIIC še naprej raziskovala umor industrijskega ministra Pierra Džemajela, ki so ga v Bejrutu ustrelili 21. novembra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.