Tujina

Vse bližje dogovoru?

Nairobi, 10. 01. 2008 18.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kibaki in Odinga sta se dogovorila, da bosta politično krizo v Keniji poskušala rešiti s pomočjo Kofija Anana.

Kenijski predsednik Mwai Kibaki in opozicijski voditelj Raila Odinga sta se danes dogovorila, da bosta politično krizo v državi, ki je izbruhnila po nedavnih predsedniških volitvah, poskušala rešiti ob posredovanju skupine, ki jo bo vodil nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan.

Bo Kofiju Ananu uspelo rešiti krizo v Keniji?
Bo Kofiju Ananu uspelo rešiti krizo v Keniji? FOTO: Reuters

"Strani sta se dogovorili, da bosta v smeri rešitve razlik in drugih pomembnejših vprašanj sodelovali s skupino uglednih afriških osebnosti pod vodstvom Kofija Annana," je v sporočilu za javnost zapisal predsedujoči Afriški uniji, ganski predsednik John Kufuor.

Predstavnik kenijskega zunanjega ministrstva je sicer podvomil v možnost rešitve, saj Kufuorjevi pogovori s Kibakijem in Odingo "niso končali zastoja". "Nobena od strani ni popustila v svojih stališčih," je povedal neimenovani predstavnik.

Kufuorju, ki je v Keniji preživel dva dneva, je sicer uspelo Kibakija in Odingo spraviti za skupno mizo. "Rekel bi, da smo začeli pogovore, ki so se zelo razvneli," je dejal pred vrnitvijo v domovino. "Pozitivno je, da sta se strani dogovorili za končanje nasilja," je dodal.

Odinga bo skupaj s Kibakijem poskušal rešiti nastalo situacijo
Odinga bo skupaj s Kibakijem poskušal rešiti nastalo situacijo FOTO: Reuters

Kufuor se je danes sestal z Odingo, ki vztraja, da je Kibaki do zmage na predsedniških volitvah 27. decembra lani prišel z goljufijo. Na vprašanje novinarjev, ali bo Odinga vstopil v Kibakijevo vlado, je ganski predsednik odgovoril: "Nisem v položaju, da govorim o tem."

Danes je sicer priseglo 17 ministrov - del nove kenijske vlade, ki jo je Kibaki predstavil v torek, da bi utišal kritike doma in v tujini. "Imamo eno državo in moramo se obvezati, da bomo Kenijcem služili dostojanstveno," je na slovesni prisegi dejal Kibaki, ki naj bi preostale ministre imenoval kasneje. V vladi zaenkrat ni nobenega člana Odingove stranke, čeprav je Kibaki v kabinet povabil tudi opozicijo.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.