Tujina

Vse bliže Haagu

Banjaluka, 09. 12. 2005 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Karadžić in Mladić sta vse bližje Haagu, trdi Beograd, ki je haaškemu sodišču končno izročil celotni dosje o Mladiču.

Najbolj iskana haaška obtoženca Radovan Karadžić in Ratko Mladić
Najbolj iskana haaška obtoženca Radovan Karadžić in Ratko Mladić FOTO: Reuters

Notranje ministrstvo Republike srbske je doseglo "znatne premike" pri iskanju nekdanjega političnega in vojaškega voditelja bosanskih Srbov, Radovana Karadžića in Ratka Mladića, ki ju haaško Mednarodno sodišče za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obtožuje vojnih zločinov, je v Banjaluki povedal vodja policije Republike srbske Dragomir Andan.

Haaško sodišče je zavrnilo zahtevo nekdanjega jugoslovanskega predsednika Slobodana Miloševića, naj kot priče pozove britanskega premiera Tonyja Blaira in nekdanjega nemškega kanclerja Gerharda Schröderja. Zahtevo sta vložila Miloševićeva odvetnika, ki sta menila, da imata Blair in Schröder določene informacije, ki so nujno potrebne za razjasnitev konkretnih vprašanj, povezanih z obtožnico proti Miloševiću za zločine na Kosovu.

"Vsakodnevno izmenjujemo podatke s srbskim notranjim ministrstvom. Pri odkrivanju teh oseb so bili doseženi znatni premiki. Gre za operativne podatke, ki jih še ne smemo izdati javnosti," je povedal Andan. Po njegovih ocenah je sredina aretacija hrvaškega generala Anteja Gotovine privedla Republiko srbsko in Srbijo v "težji in bolj mučen položaj", ko gre za iskanje in izročanje haaških obtožencev.

Deset let na begu

Karadžić in Mladić sta na begu že deset let in veljata za najbolj iskana haaška obtoženca. Obtožena sta genocida, vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti med vojno v Bosni in Hercegovini (1992-1995), ki je terjala 200.000 življenj.

Izročili Mladićev dosje

Neodvisni časnik Nezavisne novine je medtem pozval oblasti Republike srbske, naj sledita zgledu Hrvaške. "Morale bi si vzeti za zgled Hrvaško in začeti ukrepati, drugače bo naša prihodnost ostala temna," je zapisal časnik.

Predsednik Republike srbske Dragan Ćavić je pozval Mladića in Karadžića k predaji.

In prav danes je Beograd haaškemu tožilstvu izročil še preostali del dosjeja Mladića, je povedal predsednik nacionalnega sveta SČG za sodelovanje s sodiščem v Haagu Rasim Ljajić. Haaško sodišče je sicer od SČG sedem let zahtevalo manjkajoče dele Mladićevega dosjeja, Ljajić pa je zatrdil, da je z njihovo današnjo izročitvijo storjen velik korak glede sodelovanja Beograda s haaškim sodiščem. Kot je še povedal, bo Beograd v prihodnjih dneh izročil sodišču v Haagu prav tako pomemben del listin, ki jih tožilstvo zahteva od SČG.