Tujina

'Vsak ubiti civilist je eden preveč'

Kabul, 13. 09. 2009 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prvič po bombardiranju cistern, ki so jih zajeli talibani v Afganistanu, je spregovoril nemški polkovnik. Svojo odločitev brani, kljub temu pa je izrazil razumevanje za preiskavo dogodka.

V zadnjih več kot petih mesecih sem nosil veliko odgovornost, ki je od mene terjala težke odločitve. Nemški polkovnik Georg Klein

Po spornem napadu cisterne v Afganistanu pred dobrim tednom dni, je za nemški časnik Bild am Sonntag spregovoril nemški polkovnik Georg Klein, ki je izdal ukaz za bombandiranje dveh cistern, ki so ju pred tem zajeli talibani. V pogovoru je svojo odločitev branil in dejal, da si vedno prizadeva za varnost tako svojih vojakov kot civilistov, vendar pa se je zdaj prvič zgodilo, da so poleg talibanov umrli tudi civilisti.

"Nobene od mojih tovrstnih odločitev – tudi pri zahtevanem letalskem napadu – nisem sprejel brezskrbno, saj sem vedel, da moram odgovarjati pred svojimi vojaki in vojakinjami in afganistanskim ljudstvom. In tokrat je prvič prišlo do civilnih žrtev," je dejal Klein, ki v Kunduzu poveljuje nemški lokalni skupini za obnovo v okviru mednarodnih sil Isaf.

Cisterna
Cisterna FOTO: Reuters

Nemški polkovnik je sicer izrazil razumevanje za preiskavo dogodka. "Po mojem mnenju je nujno potrebno in pravilno, da se izvede preiskava, če so bili ljudje ubiti. Vsak ubiti vojak Isafa in vsak ubiti civilist je eden preveč," je še dejal Klein. 

Komisija: Ubitih 30 civilistov

Preiskovalna komisija, ki jo je imenoval afganistanski predsednik Hamid Karzaj, je medtem sporočila, da je bilo v spornem bombardiranju ubitih 30 civilistov, še 9 pa jih je bilo ranjenih. Poleg tega je bilo v napadu ubitih še 69 talibanov, enajst pa jih je bilo ranjenih. Član komisije Mohamadulah Baktaš se je postavil v bran nemškemu poveljniku, ki je napad ukazal. "Vsekakor so odgovorni talibani," je dejal in dodal, da bi v podobnem položaju "podobno ravnale tudi druge sile, tako afganistanske kot tuje, ne le nemške".

"Če bi te cisterne ostale v rokah sovražnika, bi jih ta lahko uporabil za teroristične napade," je še povedal Baktaš. Gorivo bi namreč lahko uporabili proti afganistanskim in mednarodnim silam, talibani pa so s tem v nevarnost spravili tudi nedolžne civiliste, ki so se približali tovornjakoma. Poleg tega je do napada prišlo povsem izven naseljenega območja, je še nadaljeval Baktaš.

Visok krvni davek, ki ga je zahteval omenjeni napad, je povzročil pravcato politično krizo v Nemčiji, ki je trenutno tudi sredi volilnega boja. Nemška kanclerka Angela Merkel se je morala zaradi Kleinove odločitve zagovarjati tako doma kot v tujini, napovedala pa je tudi temeljito preiskavo dogodka. Kljub temu je nemška politika vojake v Afganistanu podprla in izrazila zaupanje v njihovo delo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ralu
14. 09. 2009 09.55
Pr nas pa nise skuril tistih k so 90000L bencina spil
skydrol7
13. 09. 2009 17.50
gemini62: se strinjam.
Bolivar
13. 09. 2009 17.47
Audy /Biti naslednik wehrmachta ni lahko... Ne vem zakaj se Nemčija še trudi, a jih dve vojni še nista izučili, da se z vojno NIČ ne reši? Japonci so do tega rabli samo dve atomski. Od takrat so postali več ali manj pacifistična država./ Japonska je dokaj miroljubna država ampak z ZELO močno oborožitvijo in vojsko ,tako ki se lahko ob bok postavi tudi močnejšim silam ,dejansko pa Japonska počiva na lovorikah ker je vojaško oprta na ZDA ,zdaj ko je zmagala druga politična stranka na Japonskem se bo Japonska politično malo oddaljila od ZDA in hkrati še povečala svojo vojaško moč ,kajti intenzivno povečuje jo tudi Kitajska ,čeprav se Japonci sklicujejo na severno Korejo!
Ca6e
13. 09. 2009 16.46
Kaj se čudite nesreče se dogajajo, vojska sigurno nebi bombandirala če bi vedla da se tam nahajajo civilisti na kar talibane briga, ko se samomorilski napadalec razstrešči, kar je skor vsak teden in s sabo odnese najmanj 10 ljudi, ni pa nič narobe. Coletteral damage
la80vie
13. 09. 2009 15.12
Ta clovek je tam ker ga je nekdo (najbrz kaksen minister) tja poslal. Ima nehvalezno nalogo da doseze dolocene cilje, mora sprejemat kriticne odlocitve in za njih odgovarjat. Najlazje se je it vojno iz neke pisarne, tam ziher ne povzrocas zrtev, se kvecjemu smejis u kamero in zagotavljas da bo krivec kaznovan. Vsi bi radi vojno brez zrtev, ampak je to malo nemogoce, ane. Ce so se ze odlocli it tja naj naredijo kar je treba, bo stvar koncana v pol leta, zrtev bo veliko, tudi civilnih ampak vseeno manj kot ce se bo to vleklo se 20 let in nc reslo.Edini ki ma korist od tega je orozarska industrija
erikon
13. 09. 2009 12.58
Kaj se čudit ,pa švabi to najbolje znajo kako se to dela !!!!!
Osvald
13. 09. 2009 11.31
civilisti so gotovo skakali kot opice okrog cistern, slavili zmago nad neverniki in tulili allah uekbar.
Presskiller
13. 09. 2009 11.23
Gremo križarji !!!!
Audy
13. 09. 2009 11.23
Biti naslednik wehrmachta ni lahko... Ne vem zakaj se Nemčija še trudi, a jih dve vojni še nista izučili, da se z vojno NIČ ne reši? Japonci so do tega rabli samo dve atomski. Od takrat so postali več ali manj pacifistična država.
Roxy79
13. 09. 2009 11.16
Saj je vedel kakšna odgovornost ga čaka. Pa ja ni šel na počitnice?? Sicr pa ....saj ima dovolj veliko plačo da povrne stroške pogrebov.
niste_normalni
13. 09. 2009 10.44
mah mal kolateralne škode more bit, če ni je vse skup ful monotono in brezveze...
zudo
13. 09. 2009 10.22
vrnite se v svoje hise,kaj pocnete na tujih ozemljih.............
gemini62
13. 09. 2009 10.06
V čem je sploh problem in zakaj sprenevedanje? Sodobno vojskovanje se je začelo z II. SV. ko so se v povečanem številu pričele pojavljati civilne žrtve in se vojske niso več srečevale na izoliranih bojiščih kot atleti na stadionu! Šibkejši v opremi se bo vedno in vse bolj posluževal gverilskega boja, ta pa hočeš nočeš vključuje prikrito delovanje v civilnih oblekah, med civilnim prebivalstvom, v civilnih objektih, objektih skupnega družbenega pomena, sakralnih in zgodovinsko pomembnih objektih, bolnišnicah, knjižnicah, z namenom nasprotnika postaviti pred takšne in drugačne moralne zadržke. Tudi vključevanje žensk v vojsko, kot imajo to v navadi Izraelci, je način prikritega čustvenega in moralnega vplivanja na nasprotnika. Vojna je kruta v svoji osnovi, zato ni pomembno vprašanje, če so mrtvi in ranjeni civilisti nujno zlo ali ne, temveč, kaj imperialistične vojske sploh počnejo na tujih ozemljih! Če je kakšna država grožnja miru v svetu, sta to ZDA in Israel, vse ostale pa je mogoče nadzirati tudi posredno, če ne drugače s politično in gospodarsko izolacijo.