Tujina

VS ZN o Darfurju

New York, 02. 09. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varnostni svet ZN se je prvič po izteku 30-dnevnega roka posvetoval o krizi v sudanski pokrajini Darfur.

Kartum je napredoval pri zagotavljanju varnosti na območjih, kjer živijo notranje razseljeni ljudje (foto: Reuters)
Kartum je napredoval pri zagotavljanju varnosti na območjih, kjer živijo notranje razseljeni ljudje (foto: Reuters) FOTO: Reuters

Varnostni svet ZN se je danes prvič po izteku 30-dnevnega roka posvetoval o krizi v sudanski pokrajini Darfur. Posebni odposlanec ZN za Sudan Jan Pronk je VS ZN poročal o podrobnostih položaja v Darfurju in o njegovih pogovorih s sudansko vlado. V VS ZN je v sredo svoje poročilo predstavil tudi generalni sekretar ZN Kofi Annan, ki je ocenil, da sudanska vlada ni sprejela nobenih resnih ukrepov za razorožitev arabskih milic džandžavid.

Pronk je danes 15-članskemu svetu predstavil poročilo o humanitarnem položaju v Darfurju, v katerem ocenjuje, da je sudanska vlada sprejela nekatere ukrepe za olajšanje trpljenja ljudi v Darfurju, vendar ni uresničila temeljnih zahtev predvidenih v resoluciji VS ZN 1556, po kateri bi morala predvsem preprečiti napade arabskih milic džandžavid. VS ZN je od Kartuma zahteval napredek pri uresničevanju vrste obveznosti, ki so jih določili na začetku avgusta, ali pa se bodo morali soočiti s sankcijami. Pronk pa mu mora o tem poročati vsakih 30 dni. Kartum je napredoval pri zagotavljanju varnosti na območjih, kjer živijo notranje razseljeni ljudje. Na tem območju so se prenehale vse ofenzivne vojaške operacije, prisotnih pa je tudi več policijskih enot. Sudanski vladi naj bi po Pronkovih besedah uspelo razorožiti večji del Ljudskih obrambnih sil, sprejela je mednarodne opazovalce za človekove pravice ter pritegnila afriške upornike v pogajanja brez predpogojev, vendar ni uresničila temeljne zahteve, to je razorožitve milic džandžavid.