Tujina

VS se ni dogovoril

Peking/Pjongjang, 04. 10. 2006 07.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Varnostnemu svetu ZN ni uspelo najti skupnega odgovora na napoved Severne Koreje, da bo izvedla jedrski poskus.

VS ZN ni uspel najti odgovora na napoved Severne Koreje, da bo izvedla jedrski poskus
VS ZN ni uspel najti odgovora na napoved Severne Koreje, da bo izvedla jedrski poskus FOTO: Reuters


"V tem trenutku obstajajo razlike,"
je izjavil ameriški veleposlanik pri ZN John Bolton po zasedanju Varnostnega sveta ZN za zaprtimi vrati.

Britanski veleposlanik Emyr Jones Parry pa je povedal, da so vse članice Varnostnega sveta izrazile zaskrbljenost ob napovedi Severne Koreje in se dogovorile, da bodo strokovnjaki pripravili "strateški odgovor".

"Videli bomo na srečanju strokovnjakov, kaj nameravajo narediti zaščitniki Severne Koreje v svetu," je izjavil Bolton, pri čemer je očitno namigoval na Kitajsko in Rusijo.

Kitajski veleposlanik Wang Guangya je na Boltonovo namigovanje odgovoril z besedami, da so vsi zaskrbljeni ob napovedi Severne Koreje. "O tem vprašanju smo soglasni. Nihče jih ne bo ščitil," je dodal. Wang je še dejal, da so vse članice Varnostnega sveta podprle mnenje, da morajo biti šeststranska poganjanja glavni kanal za reševanje tega vprašanja.

V Seulu so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo novim testiranjem jedrskega orožja Severne Koreje.
V Seulu so se zbrali protestniki, ki nasprotujejo novim testiranjem jedrskega orožja Severne Koreje. FOTO: Reuters

Kitajska miri

Peking je v prvem odzivu na napoved Severne Koreje, da bo testirala jedrsko bombo, Pjongjang pozval k umirjenosti in zadržanosti, na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so svetovne države tudi pozvali, naj ne stopnjujejo napetosti.

Severna Koreja je na državni televiziji sporočila, da bo povečala varnost v državi po najnovejši sovražnosti ZDA, na kar so se v Washingtonu že odzvali in dejanje Severne Koreje označili za izzivanje, medtem ko je Japonska prepričana, da je testiranje jedrskega orožja nesprejemljivo. Kritike mednarodne skupnosti je zavrnil severnokorejski diplomat v Avstraliji, ki je dejal, da so poskusi samo odgovor na ameriško agresijo.

Sprememba regionalnega razmerja moči?

Severna Koreja je ameriško vojsko pozvala, naj se umakne iz Južne Koreje.
Severna Koreja je ameriško vojsko pozvala, naj se umakne iz Južne Koreje. FOTO: Reuters

Namestnik južnokorejskega zunanjega ministra je izrazil zaskrbljenost, da bi zaradi severnokorejske jedrske grožnje lahko tudi Japonska začela razvijati jedrsko orožje, kar bi sprožilo odziv Kitajske in Rusije ter posledično spremembo regionalnega razmerja moči. Namestnik zunanjega ministra je še dejal, da Južna Koreja ne razmišlja o vojaških možnostih, tudi če bi Severna Koreja izvedla nove poskuse.

Medtem pa je Severna Koreja ameriške sile, nameščeni v Južni Koreji, pozvala k umiku, saj naj bi njihove provokativne vojaške vaje blokirale izboljšanje odnosov.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.