Tujina

Vročinski val se nadaljuje

Ljubljana, 21. 07. 2006 15.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vročina v Evropi ne pojenja. Temperature segajo že nad 40 stopinj Celzija. Malo hladneje je le v Moskvi.

Kuža liže sladoled, ker mu je vroče.
Kuža liže sladoled, ker mu je vroče. FOTO: Reuters
V Franciji je zaradi visokih temperatur umrlo že 20 ljudi, v četrtek pa so visoke temperature zahtevale prvo smrtno žrtev tudi v Italiji, kjer naj bi konec tedna dosegle 40 stopinj Celzija. Nemški vremenoslovci zaradi neviht ta konec tedna napovedujejo ohladitve, v Moskvi pa do izredno nizke temperature.

Vročinski val, ki je ta teden zajel Evropo, se nadaljuje. Na severu Italije in v Padski nižini so temperature v povprečju dosegle 35, v večjih mestih tudi do 38 stopinj Celzija, na jugu države pa so v senci dosegle rekordnih 42 stopinj Celzija. Italijanski vremenoslovci napovedujejo, da se bodo visoke temperature nadaljevale tudi ta konec tedna. Italijansko ministrstvo za zdravstvo je lokalne zdravstvene oblasti že pozvalo, naj bodo v stalni pripravljenosti, saj bi lahko še posebej pri starejših in otrocih zaradi nenavadno visokih temperatur prišlo do zdravstvenih težav.

Nemški vremenoslovci za ta konec tedna napovedujejo plohe in nevihte, ki pa bodo pogostejše le v višjih predelih države, še posebej v Alpah. Padavine se bodo v noči na nedeljo razširile na zahod in jug države, kjer naj bi se temperature do ponedeljka spustile na 20 do 15 stopinj Celzija. Kljub temu pa se bo po napovedih vremenoslovcev nov teden pričel s soncem, temperature pa bodo ponovno segle tudi preko 30 stopinj Celzija.

O rekordnih temperaturah poročajo tudi iz Slovaške, kjer je živo srebro v četrtek doseglo 33 stopinj Celzija, že za ta konec tedna pa slovaški vremenoslovci napovedujejo nove rekordne temperature.

Medtem je v Franciji zaradi visokih temperatur življenje izgubilo že 20 ljudi, zaradi povečane porabe električne energije pa je prišlo tudi do povišanja cen elektrike in večje prodaje klimatskih naprav.

V Moskvi pa medtem v noči na soboto pričakujejo najnižje temperature v tem časovnem obdobju po letu 1888. Temperature naj bi se spustile na sedem stopinj Celzija, že v soboto pa naj bi se ponovno povzpele na 18 do 20 stopinj Celzija.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.