Tujina

Vročina v ZDA ne popušča

New York, 24. 07. 2006 09.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vročinski val, ki že skoraj deset dni vztraja v nekaterih delih ZDA, še ni povsem popustil.

Najhuje je v Kaliforniji, kjer so se temperature ponekod povzpele na 46 stopinj Celzija. V nedeljo so zaradi vročine in nevihte umrli trije ljudje. Vročina in vlaga naj bi po Kaliforniji vztrajali še najmanj do sredine tedna. V soboto so na območju Los Angelesa poročali o rekordnih temperaturah okoli 48 stopinj Celzija.

Vročinski val v ZDA ne popušča.
Vročinski val v ZDA ne popušča. FOTO: Reuters

Na severovzhodu ZDA so nevihte sicer prinesle olajšanje in nižje temperature, kar pa je slaba tolažba za prebivalce Astorie v newyorškem predelu Queens, kjer še vedno nimajo elektrike. Podobno je na območju mesta St. Louis v Missouriju, kjer je brez elektrike 290.000 gospodinjstev.

V St. Louisu posebne ekipe elektrikarjev delajo s polno paro, da bi obnovile oskrbo z električno energijo. Pomagajo tudi delavci komunale in nacionalna garda, ki odstranjujejo drevesa ter ruševine po hudih nevihtah v zadnjih dneh. Okrog St. Louisa naj bi zaradi vročine in neviht umrli najmanj štirje ljudje. Bolnišnice so polne ljudi, ki so jih prizadeli vročinski udari, mesto pa je pozvalo na pomoč medicinsko osebje iz sosednjih mest in držav.

V New Yorku medtem raste najnovejši politični škandal, saj dobavitelj elektrike podjetje ConEedison še vedno ne ve natančno, zakaj je pred tednom dni prišlo do množičnih izpadov elektrike na območju Astorie v newyorškem predelu Queens. Vrstijo se pozivi lokalnih politikov po odstopu direktorja ConEdisona Kevina Burkeja in pritiski na guvernerja države New York Georgea Patakija, naj Astorio razglasi za območje izrednih razmer, da bi lahko prejelo zvezno pomoč. Pataki krivdo vali na ConEdison, ki ga v prihodnosti čaka poplava tožb.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

theykilledKenny
25. 07. 2006 07.54
Hehe, men tud! Boli me patka za jenkije!
mrbeanmladen@yahoo.co.uk
25. 07. 2006 07.43