Tujina

Vročina mori

Ljubljana, 19. 07. 2006 19.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropo je zajel vročinski val, ki je v zadnjih dneh zahteval več kot 20 življenj. Vročino spremljajo suša in požari.

Hlajenje v Parizu
Hlajenje v Parizu FOTO: Reuters
V Franciji so temperature dosegle nov rekord po letu 1893, o rekordnih temperaturah pa poročajo tudi iz Velike Britanije in Italije. V Španiji in na Hrvaškem medtem pustošijo gozdni požari.

Številne evropske države in ZDA je v zadnjih dneh zajel vročinski val, ki je v Franciji zahteval devet, v Španiji in na Nizozemskem pa po dve smrtni žrtvi.

V Franciji je zaradi visokih temperatur življenje izgubilo že devet ljudi, minister za zdravstvo Xavier Bertrand pa je že pozval zdravstvene in socialne službe, naj bodo v stalni pripravljenosti. Na obali na jugu države so izmerili 40 stopinj Celzija, v Parizu pa so temperature dosegle 36 stopinj Celzija.

V Veliki Britaniji so temperature dosegle 36,6 stopinj Celzija in tako dosegle nov rekord po letu 1911. Še posebej visoke temperature so namerili na jugovzhodu države, kjer se povprečne julijske temperature sicer vrtijo okoli 21 stopinj Celzija.

O visokih temperaturah poročajo tudi iz ZDA, kjer je živo srebro v New Yorku in Washingtonu preseglo 40 stopinj Celzija.

V Španiji sta že v nedeljo in ponedeljek umrla dva moška, ki sta se pri več kot 40 stopinjah Celzija kljub opozorilom dlje časa zadrževala na prostem. V regiji Cadiz na jugu države so morale španske oblasti medtem zaradi že četrtega požara v zadnjih osmih dneh evakuirati okoli 1500 stanovanj in 700 hotelov. O požarih poročajo tudi iz hrvaške Istre, kjer so ognjeni zublji 19 požarov uničili že 150 hektarjev gozda.

O dveh smrtnih žrtvah medtem poročajo tudi z Nizozemske, kjer temperature v teh dneh presegajo 30 stopinj Celzija. Visoke temperature so dosegle celo Finsko, kjer se soočajo tudi s hudo sušo.

Italijo, kjer se že sedaj soočajo z eno najhujših suš v zadnjih 30 letih, bo po napovedih vremenoslovcev v prihodnjih dneh dosegel vročinski val iz severne Afrike, do najvišjih temperatur pa naj bi prišlo konec tega tedna.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

anzi_mahackala
20. 07. 2006 12.22
bo treba po klimo ce narod dela tak lepo z naravo kr nej jim bo tak ce hocejo bol bojo pametni bols bo :)
Nakije
20. 07. 2006 11.35
K bi vsaj ta vrocina morila vsaj kaksen dan na Norveskem k nismo mel vec kot dva tedna 15 stopinj.
mjemjaw@yahoo.co.uk
20. 07. 2006 11.05
Življenje ni potica, pravijo stari in modri ljudje
srecnii
20. 07. 2006 10.53
ROK.KAPLAN....še kako imaš svojo trditev prav ...sam sem spraševal dedka in babico ter moja starša in sta rekla, da ne pomnita takih vrmenskih dejavnikov že dolga leta...moj oče je prav tako djal da ni bilo še nikoli tako vroče oz. tako nestabilno vreme..čeprav mi smo lahko veseli, da živimo na podeželju
krtkoen
20. 07. 2006 06.35
Globalizacija, industrializacija ter s tem povezano onesnaževanje ter obremenjevanje občutljivega eko sistema - potem se pa čudimo, ko narava "vrne udarec" ... bojim pa se, da je to šele začetek ...