Tujina

V protestih aretirali 91 ljudi

Teheran, 13. 06. 2010 13.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./STA/Reuters
Komentarji
6

V Iranu je popolna medijska blokada, saj mediji ne smejo poročati o protestih zoper predsednika Ahmadinedžada. Policija naj bi zoper protestnike uporabila solzivec in pendreke, prijeli pa naj bi 91 ljudi.

Iranska policija je v soboto na obletnico spornih predsedniških volitev, na katerih je lani spet zmagal Mahmud Ahmadinedžad, prijela 91 ljudi. Obletnica je sicer minila brez večjih protivladnih protestov, kljub temu pa je prišlo do nekaj manjših prerivanj med protivladnimi protestniki in podporniki vlade.

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

Iranska opozicija je protivladne proteste ob obletnici lanskih demonstracij 12. junija sicer odpovedala, kljub temu pa je prišlo do manjših izgredov. Vročekrvni naj bi bili predvsem študentje v okolici teheranske univerze. Večina privržencev opozicije se je protestiranja vzdržalo.

Zanikanje osnovnih pravic

Državna sekreterka Hillary Clinton je znova opozorila na zanikanje osnovnih pravic do svobode, ki pripadajo iranskim državljanom. Pozvala je tudi k izpustitvi zaprtih disidentov. Iranske oblasti ne dovolijo snemanja in poročanja v tej državi, poleg tega pa je bilo na trgih prisotno veliko varnostnih sil. Na opozicijskih internetnih straneh so poročali o občasnih spopadih med varnostnimi silami in podporniki opozicije v različnih delih Teherana.

Spopadi v Iranu
Spopadi v Iranu FOTO: Reuters

Vodja iranske opozicije Husein Musavi je dejal, da bo opozicija vztrajala na svojem, sčasoma pa bo vlada morala postati bolj razumna. “Odkrito povem, da dokler ne bo priznanja, da je država v resni krizi, ne bo nobenih možnosti za rešitev problemov in odprtih vprašanj," pa je dejal v začetku januarja po protestih.

Drugi opozicijski kandidat Mehdi Karrub pa je poudaril, da se situacija po volitvah v Iranu ni izboljšala, je pa res, da so Iranci sedaj bolj ozaveščeni o svojih pravicah, kar je po njegovem mnenju velik napredek.

Ena izmed prič je za Reuters potrdila, da so varnostne sile razgnale nekaj ducat protestnikov, aretirale naj bi tri osebe. Ena od prič je prav tako dejala, da so se protestniki in policisti spopadli na teheranski univerzi, vladne varnostne sile pa naj bi prevzele nadzor nad še eno fakulteto.

Iranska revolucionarna garda je v soboto Irance opozorila, da bodo preprečile vse poskuse destabilizacije razmer v državi. "Uprli se bomo z vsemi silami,“ je dejal njihov vodja Reza Farzaneh. Prav tako so oblasti prepovedale današnje proteste.

Priča je za CNN dejala, da so policisti več ljudi pretepli s pendreki, aretirali naj bi najmanj pet ljudi, ki so jih vklenili v lisice in jim na glavo poveznili pokrivalo. Proti množici protestnikov so varnostne sile uporabile tudi solzivec. BBC in CNN na svojih spletnih straneh poročata, da je zaradi prepovedi nemogoče poročati o dogodkih v Iranu, kaj šele preveriti izjave prič.

Umrlo več kot 80 ljudi

V nasilju, ki je izbruhnilo po volitvah, ki jih opozicija ni priznala, je po uradnih podatkih umrlo več kot 30 demonstrantov, opozicija pa trdi, da je življenje izgubilo več kot 80 ljudi.

Več tisoč protestnikov so oblasti aretirale, več kot sto – vključno z novinarji, umetniki, nekdanjimi reformno usmerjenimi ministri in poslanci – pa je bilo obsojenih na dolge zaporne kazni. Dva protestnika so že usmrtili, še šest jih čaka na izvršitev smrtne kazni.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kimberley-Echo
13. 06. 2010 18.23
No, čist blokada še ni, maili še laufajo.
tinetone
13. 06. 2010 15.56
pri zasebnih zadevahje iran bistveno bolj demokratičen kot zda
tetejec
13. 06. 2010 15.36
Bravo Iran, ne daj se in brez popuščanja svetovnim policajem in zdraharjem! Naj se brigajo za teževe preko luže, imajo dovolj svojih nerešenih težav in naj poskrbijo za svoje američančke, da bodo lahko reveži obiskali tudi zdravnika in nabavijo še več šotorjev za tiste, ki so jih banke olupale!!!
am_staff
13. 06. 2010 15.34
Tako islam sprejema drugačnost, demokratičnost, ....
19slovenija91
13. 06. 2010 14.22
Sankcije, sankcije,sankcije..... ukrene ne pa noben neč! Banda islamistična!
Desktop.Messiah
13. 06. 2010 13.22
Demokracija = kukavičje jajce Sionizma