Tujina

Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo

Kijev, 29. 12. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Ukrajinsko vrhovno sodišče je zavrnilo eno od štirih pritožb, ki jih je premier Janukovič vložil zaradi domnevnih nepravilnosti na volitvah.

Juščenko računa, da bo kot predsednik prisegel 10. januarja, februarja pa že načrtuje obisk Rusije (Foto: Reuters)
Juščenko računa, da bo kot predsednik prisegel 10. januarja, februarja pa že načrtuje obisk Rusije (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ukrajinsko vrhovno sodišče je zavrnilo eno od štirih pritožb, ki jih je ukrajinski premier Viktor Janukovič v torek zvečer vložil zaradi domnevnih nepravilnosti med nedeljskim ponovljenim drugim krogom predsedniških volitev, na katerih je zmagal njegov tekmec, predstavnik opozicije Viktor Juščenko.

Eno od Janukovičevih pritožb je sodišče že zavrnilo, ker je bila vložena prepozno. Preostale tri pritožbe še preučujejo, je pojasnila tiskovna predstavnica sodišča Ljana Šljapošnikova, ki ni povedala, ali bo sodišče glede pritožb odločilo še danes.

Pred vladnim poslopjem se je zbralo okoli tisoč privržencev Juščenka (Foto: Reuters)
Pred vladnim poslopjem se je zbralo okoli tisoč privržencev Juščenka (Foto: Reuters) FOTO: Reuters
Po ukrajinskem zakonu ni moč uradno razglasiti zmage nekega kandidata, dokler niso rešene vse pritožbe na volitve.

Juščenko zmagovalec drugega kroga

V ponovljenem drugem krogu predsedniških volitev minulo nedeljo je Viktor Juščenko prejel 51,99 odstotka glasov, Janukovič pa 44,19 odstotka. Janukovič noče priznati poraza, že v ponedeljek pa je napovedal, da se bo zaradi nepravilnosti pritožil na vrhovno sodišče. Ker pa po ukrajinski zakonodaji ni moč uradno razglasiti zmage nekega kandidata, dokler niso rešene vse pritožbe na volitve, Juščenko uradno še vedno ni postal novi ukrajinski predsednik.

Kljub protestom se je vlada sestala

Potem ko je več sto protestnikov davi blokiralo sedež ukrajinske vlade v Kijevu, da bi preprečili sejo vlade, ki jo je sklical Janukovič, pa se je izvedelo, da se je vlada vseeno sestala. Seja sicer ni potekala na sedežu vlade, ampak v prostorih finančnega ministrstva, vodil pa jo je namestnik premiera Nikolaj Azarov. Po podatkih pa so se seje udeležili vsi člani vlade in namestniki ministrov.

Protestniki blokirali vstop v sedež vlade

Janukovič volilnih rezultatov noče priznati
Janukovič volilnih rezultatov noče priznati FOTO: Reuters

K blokadi sedeža vlade je v torek zvečer pozval Juščenko, da bi tako preprečili prvo zasedanje "nezakonite" vlade pod vodstvom Janukoviča, potem ko se je ta tri tedne posvetil volilni kampanji. Med krizo, ki je nastala po drugem krogu predsedniških volitev 21. novembra zaradi volilnih nepravilnosti, je parlament konec novembra izglasoval nezaupnico vladi Janukoviča, ki pa je dosedanji predsednik Leonid Kučma ni hotel podpisati. V skladu z ukrajinsko zakonodajo lahko premier ostane na položaju, dokler ga ne odstavi sedanji ali izvoljeni predsednik.

Juščenko: Vključitev v EU glavni cilj nove ukrajinske vlade

Juščenko je zagotovil, da si bo prizadeval za rešitev problemov z Rusijo. Kot je še dejal, je imel z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom "v preteklosti odlične osebne odnose".

Zmagovalec ponovljenega kroga predsedniških volitev v Ukrajini Juščenko je v pogovoru za današnjo izdajo nizozemskega časnika Algemeen Dagblad napovedal, da bo včlanitev Ukrajine v Evropsko unijo glavni cilj njegovega predsedovanja in nove ukrajinske vlade.

Za zdaj sicer vstop Ukrajine v povezavo jasno podpirata le Poljska in Litva, medtem ko so ostale članice unije bolj naklonjene politiki v okviru novega evropskega sosedstva, ki se osredotoča na tesne vezi s sosedami razširjene povezave, ne predvideva pa njihovega vstopa v unijo.

SORODNI ČLANKI