Tujina

Vreme ubija

Peking/New Delhi, 10. 08. 2006 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajsko je prizadel najmočnejši tajfun v zadnjih 50 letih, monsun v Indiji pa je terjal na stotine smrtnih žrtev.

Kitajski vojaki se pripravljajo na prihod okrepljenega tajfuna.
Kitajski vojaki se pripravljajo na prihod okrepljenega tajfuna. FOTO: Reuters
V naravnih nesrečah je v juliju na Kitajskem umrlo 987 ljudi, 310 jih je izginilo, gospodarsko škodo iz tega obdobja pa ocenjujejo na 8,6 milijard dolarjev.

Tajfun Saomaj, ki je pred prihodom na Kitajsko zahteval življenja dveh Filipincev, je v kitajski obalni provinci Fujian terjal še dve življenji, 12 oseb pa pogrešajo. V provinci Džejiang je bilo ranjenih 80 ljudi, močan veter, ki spremlja neurje, pa je porušil več kot 1.000 hiš. Evakuirali so več kot milijon in pol ljudi.

Saomai je že osmi tajfun letos, ki je dosegel Kitajsko. Med letošnjimi tajfuni je bil najhujši Bilis, v katerem je sredi julija umrlo več kot 600 ljudi. Vremenoslovci opozarjajo, da Saomaju za petami sledi tajfun Bopha in da sta oba tajfuna zaradi bližine drug drugega še močnejša.

Tajfun Saomai, kar v vietnamskem jeziku pomeni planet Venera, je že divjal na Tajvanu, kjer ni povzročil večje gmotne škode ali zahteval žrtev. Tajfun je na Tajvanu spremljalo močno deževje, zaradi česar sta bila močno ovirana cestni in letalski promet.

Indiji grozijo epidemije

V Indiji se medtem spopadajo z močnim monsunskim deževjem, ki je terjalo že več sto človeških življenj. Samo v južnoindijski zvezni državi Andra Pradeš naj bi od srede minulega tedna umrlo okoli 110 ljudi. Poplave in zemeljski plazi, ki se v zahodni in južni Indiji vrstijo že dober teden, naj bi skupno terjali okoli 300 življenj. O številnih žrtvah poročajo tudi iz zahodnih zveznih držav Maharshatre in Gujarata, kjer se oblasti zdaj bojijo izbruha epidemij, saj je začelo primanjkovati pitne vode. V Gujaratu je moralo domove zapustiti okoli 200.000 ljudi.

Med najhuje prizadeta spada tudi mesto Surat, znano po obdelovanju diamantov. Surat doživlja najhujše poplave v zadnjih 15 letih, pri čemer je bil večji del mesta v četrtek pod vodo že tretji dan zapored, močno pa je motena tudi oskrba z elektriko in vodo. Od začetka deževnega obdobja maja je v 15 od 28 indijskih zveznih držav zaradi ujm umrlo že več kot 770 ljudi. Monsunsko deževje traja do septembra.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.