Tujina

Vreme preprečuje črpanje nafte

Madrid, 28. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Slabo vreme že tretji dan zapovrstjo preprečuje reševalnim ladjam odhod na morje, da bi nadaljevale črpanje nafte s tankerja Prestige, ki je pred devetimi dnevi potonil ob obali španske pokrajine Galicija.

Pri sanaciji sodeluje več držav
Pri sanaciji sodeluje več držav FOTO: Reuters

Kot so sporočili španski vladni viri, je bilo zaradi visokih valov in smeri vetra oteženo delo reševalnih služb iz Španije, Francije in Nizozemske, Velike Britanije, Nemčije in Belgije. Veter je namreč pihal iz severozahodne smeri proti naftnemu madežu in ga lomil na dva dela. Tamkajšnjim reševalcem se bodo v prihodnjih dneh pri delu pridružili še strokovnjaki iz Norveške, Danske in Italije.

Po napovedih strokovnjakov naj bi naftni madež še ta konec tedna znova dosegel Costo de la muerte (Obala smrti) na galicijski obali.

Zadnja pot tankerja Prestige

Prestige naj bi bil neustrezen za plovbo
Prestige naj bi bil neustrezen za plovbo FOTO: Reuters

Tanker, ki je plul pod zastavo Bahamov in prevažal okoli 77.000 ton nafte, je bil na poti iz Latvije prek Gibraltarja v Singapur, 13. novembra pa je na njem izbruhnil požar, zaradi česar je voda vdrla skozi luknjo trupa tankerja. Dan zatem je iz njega začela odtekati nafta, 19. novembra pa se je tanker prelomil in potonil.

SORODNI ČLANKI