Tujina

Vračajo jim državljanske pravice

Miami, 06. 04. 2007 09.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večini nekdanjih obsojencev, ki so prestali kazen, bodo na Floridi avtomatično dodelili volilno pravico.

Tudi v zveznima državama Kentucky in Virginija so obsojenci brez volilne pravice
Tudi v zveznima državama Kentucky in Virginija so obsojenci brez volilne pravice FOTO: Reuters

Novi guverner ameriške zvezne države Floride Charlie Crist je uspel prepričati državni odbor za pomilostitve v Miamiju, da bodo večini obsojencem za kazniva dejanja, potem ko prestanejo kazen, avtomatično vrnili volilno pravico. Bivši obsojenci na Floridi so doslej lahko znova pridobili volilno pravico šele po dolgotrajnem postopku, plačilu taks in opravljenih preiskavah.

Odvzem volilnih pravic je pred leti zelo razburil ameriško javnost
Odvzem volilnih pravic je pred leti zelo razburil ameriško javnost FOTO: Reuters

Nova pravila, ki sicer ne veljajo za morilce in spolne zločince, bodo na Floridi koristila več kot milijon ljudem, ki so bili kdaj obsojeni. Poleg obnovitve volilne pravice pa prinašajo tudi nekatere druge spremembe. Na Floridi namreč obsojenci po prestani kazni doslej niso smeli opravljati poklicev, za katere je potrebno državno dovoljenje. Med njimi so frizerke, medicinske sestre in številni drugi poklici, ki so bili nekdanjim zapornikom nedostopni, čeprav so svojo kazen odslužili.

Diskriminatoren poseg

Odvzem državljanskih pravic nekdanjim zapornikom v nekaterih ameriških zveznih državah (Florida, Kentucky, Virginija) se je izkazal kot problematičen med predsedniškimi volitvami leta 2000, ko so predvsem demokrati opozarjali, da je ta zakon diskriminacijski do ljudi, ki bi večinoma volili demokrate. Na Floridi so z volilnih seznamov črtali celo na tisoče ljudi, ki so jih krivično opredelili za nekdanje obsojence. Pobuda republikanskega guvernerja za omenjene spremembe je zato toliko bolj presenetljiva.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.