Tujina

Uniji ustreza slovenska blokada

Zagreb, 08. 07. 2009 13.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Če bi bila odprta vprašanja meje predmet združevanja, EU zagotovo ne bi obstajala," je dejal predstavnik hrvaške diplomacije. Unija naj bi slovensko blokado dopuščala, ker ji zastoj pri širitvi ustreza.

Hrvaška v pristopnih pogajanjih z EU ni poskusila prejudicirati meje, poudarja Dragun.
Hrvaška v pristopnih pogajanjih z EU ni poskusila prejudicirati meje, poudarja Dragun. FOTO: Dare Čekeliš

Hrvaška je bila in je tudi zdaj pripravljena na pogajanja za odpravo slovenske blokade hrvaških pogajanj z EU, katere vzrok je odprto vprašanje meje med državama, ki nima mesta v pogajalskem procesu, je dejal tiskovni predstavnik hrvaške diplomacije Mario Dragun. S tem se je odzval na torkove izjave uradnega govorca MZZ Milana Balažica.

Če bi bila odprta vprašanja meje predmet združevanja, EU zagotovo ne bi obstajala zaradi številnih še vedno neurejenih obmejnih vprašanj. Mario Dragun

Dragun je poudaril, da mora rešitev glede meje temeljiti na mednarodnem pravu ter da bo dosežena na mednarodnem sodišču, kot za podobne primere predvidevata tako mednarodna skupnost kot tudi EU v svojih dokumentih o širitvi. Ponovil je, da Hrvaška v pristopnih pogajanjih z EU ni poskusila prejudicirati meje ter da Zagreb spora o meji ni vpletal v svoja pogajanja z EU. "Bili smo pripravljeni in smo še vedno pripravljeni podati trdno pisno izjavo, ki bi omenjeno tudi potrdila. Če bi Slovenijo resnično skrbelo, bi sprejela takšno izjavo in ne bi z novimi spremembami Rehnovega končnega predloga poskusila vplivati na doseženi kompromis z uvajanjem elementov, ki niso sprejemljivi niti običajni v postopku urejanja meje na mednarodnem sodišču," je še dejal Dragun.

Zagreb od Ljubljane pričakuje, da dvostranskih vprašanj ne bo vpletala v postopek pristopnih pogajanj in na ta način "neutemeljeno in v nasprotju z evropskimi standardi in načeli" blokirala vstop ene izmed držav kandidatk ter s tem vplivala tudi na politiko širitve EU na jugovzhod Evrope, je dodal.

Zanikal je Balažičevo izjavo, da "hrvaška taktika pritiskov, lobiranja in včasih grobe ter nepremišljene retorike proti Sloveniji Hrvaško vodi proč od Evropske unije". "Če je vztrajanje pri evropskih načelih in vrednotah pritisk, vabilo na urejanje vprašanja meje na mednarodnem sodišču pa groba in nepremišljena retorika, potem s slovenske strani zares ne vidim iskrene želje po odpravi blokade, ki je nesprejemljiva in nepravična tudi po evropskih načelih," je sklenil.

Slobodna Dalmacija: Hrvaško blokira EU, ne Slovenija

Če bi Hrvaška celo popustila slovenskemu ultimatu ... bi se evropska diplomacija spomnila še kakšnih novih topniških dnevnikov iz Nevihte ali česa podobnega, da bi nam blokirala pot. Slobodna Dalmacija

Evropska birokracija sploh ne namerava urejati slovensko-hrvaškega spora o meji oziroma deblokirati hrvaških pogajanj z EU, saj večino evropskih vlad širitev unije ne zanima, na svoji spletni strani piše Slobodna Dalmacija. Splitski časnik se sklicuje na izjave neimenovanega visokega uradnika EU. "Večini evropskih vlad ustreza omenjeni spor, ker na ta način blokirajo širitev EU, na katero niso pripravljene," je izjavil omenjeni uradnik EU. Ocenil je, da bo blokada ostala še "zelo dolgo", predvsem zato ker EU ni pripravljena, da bi sprejela Hrvaško kot polnopravno članico.

Slobodna Dalmacija navaja, da je bil zaradi evropskih frustracij pričakovan tudi odstop bivšega premierja Iva Sanaderja, ki je vse karte stavil na vključitev Hrvaške v evropsko družino do leta 2010, nato pa se je zavedel, da mu to ne bo uspelo niti do izteka mandata sedanje hrvaške vlade leta 2011.

Časnik piše, da je Sanader javno izpolnjeval vse evropske naloge, tudi razveljavitev hrvaške ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu za članice EU, "skritih popuščanj pa naj bi bilo še veliko več". Dodaja, da se je Sanader soočil z diplomatskimi frazami, da ima Hrvaška prav v sporu s Slovenijo, vendar pa "EU nima moči, ker je naša soseda polnopravna članica". "Če bi v EU obstajala volja za urejanje omenjenega problema, bi že našli pravi model. Medtem pa boste morali na vključitev še počakati, vse dokler v državah članicah ne bo dozorela volja za sprejem Hrvaške. EU je zasičena z novimi članicami," je za splitski časnik sklenil "dobro obveščeni bruseljski diplomat".

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NoriKonj
09. 07. 2009 15.10
prosper: "sem prebral kaj pisejo, ves napaka je v tem kaj si to ti napisal. vse te neumnosti si strosil na jutarnjem predstavljajoč se da si hrvat. bijednik bijedni, u hrvatskoj razlikujemo č i ć, i ne govorimo po slovenskosrbščini." Prišel na splet Hrvat in nivo padel pod mizo. Poslušaj me, Ti bjednik bjedni: jaz nisem do sedaj nikogar psoval in žalil, če pa ravno hočeš ti vrnem v Tvojem materinem jeziku, kar si si zaslužil. Tudi najbolj potrpežljivemu prej ali slej presede. Sem pač alergičen na vaše naci-fašistične metode. Napak v pisavi zagotovo nebi bilo, če bi jaz pisal hrvaške forume. Koliko postov bi pa moral napisat? Cel blog, saj so vsi istega tona in konceptov! Sem samo kopiral in prilepil enega, Ti si pa enake svinjarije in kozlarije sam napisal tako, da je brez veze, da psuješ name. Si Ti in tukaj(!!!) dokazal da sem povedal resnico. Najlepša hvala, Prosper, pa lepo se imej v Tvoji balkansk"ljepi Vaši" polni laži in sovraštva.
tupsy
09. 07. 2009 11.35
kranjec2000, znaš kak se veli: tri kranjca jen drek
justinijan
08. 07. 2009 23.03
klasik,zelo dobro napisano.preveč so mutavi, da bi doumeli......
alterego
08. 07. 2009 22.49
prosper
08. 07. 2009 22.15
Klasik08.07.2009, 22:120 a kaj je z vasimi teorijami o istri? po pride v drugi fazi isiljevanja. nimamo kaj umakniti, zal ne. ali pa vsaj ne nekaj kaj bi slovenci lahko opvrgli z svojimi dokumenti
prosper
08. 07. 2009 22.13
schallabweiser08.07.2009, 21:580 bravo. prosper! enajsta točka je pa "zakon"! in katera: "zemlja je vama prijateljska zemlja"? in kateri: "narod je vama prijateljski narod"? a to obstaja? svi osim slovenije i srbije, jedine dvije drzave koje su svaka na svoj način svojatale hrvasku zemlju, i sva na svoj način napravile veliku ekonomsku i drustvenu štetu hrvatskoj.
Uporabnik113189
08. 07. 2009 22.12
prosper08.07.2009, 21:39 VKLOPI MOŽGANE!!! Ali si popolnoma slep? Kdo vam kaj hoče. Odstrante dokumente, ki ne ustrezajo pa imate prosto pot, jutri greste zaradi nas lahko v EU. Cel svet se vam že smeji vi pa še kar gonite svoje neumnosti da vas nekdo ovira. Vse je v rokah vaše vlade. Namesto da zavajajo ljudi z nekim sovraštvom naj se lotijo dela in počistijo dokumente. Ali imate res tako trde glave da ne razumete?
MarkoKnez
08. 07. 2009 22.09
@peterb110 IN TUDI NE HUMANITARNE POMOČI HRVATLJIJAM!
mindfucker
08. 07. 2009 21.58
bravo. prosper! enajsta točka je pa "zakon"! "...Da se u udzbenike povijesti za osnovne i srednje skole unese cinjenica da je Slovenija nama neprijateljska zemlja, a Slovenski narod nama neprijateljski narod...." in katera: "zemlja je vama prijateljska zemlja"? in kateri: "narod je vama prijateljski narod"? a to obstaja?
prosper
08. 07. 2009 21.39
Mi, Hrvatski gradjani, zahtjevamo da se: • Ne pristane na ucjene. Teritorijalni ustupci ne mogu i nesmiju biti osnovica za dobrosusjedske odnose. • Prekinu svi pregovori izmedju RH i Slovenije po pitanju granice na kopnu i moru. Samo prihvacanje bilo kakvih pregovora ili medjunarodne arbitraze o zapadnoj granici RH, implicira prihvacanje cinjenice da je ista jos uvijek nedefinirana i podlozna kojekakvim promjenama. • Zamrznu do daljnjega pristupni pregovori za ulaz RH u EU. Cijena ulaska u EU ne moze biti placena hrvatskim drzavnim teritorijem !!! • Opozove ambasador RH iz Ljubljane i da se prekinu diplomatski odnosi sa Republikom Slovenijom sve do povlacenja njezine odluke o blokadi pregovora izmedju RH i EU • Ustavnom odlukom sabora RH potvrdi i zastiti postojece stanje na granicama RH • Uspostavi ZERP zbog zastite hrvatskog mora i obale • Uspostavi direkna trajektna linija Novigrad – Trst za Hrvatski teretni promet prema zapadnoj Evropi • Otvori “Hrvatski koridor” od granicnog prijelaza Letenye na Madjarskoj granici preko Kormenda do Graca za Hrvatski teretni promet prema srednjoj i sjevernoj Evropi • Uvedu tranzitne vize i dodatno oporezivanje za Slovenske prijevoznike za prolazak prema zemljama ex Jugoslavije i istocne Europe preko teritorija RH. • Oduzmu i prodaju nekretnine slovenskih drzavljana na podrucju RH, a dobiveni novac od njihove prodaje uplatiti u posebni fond za obestecenje zrtava pljacke Ljubljanske banke. • Da se u udzbenike povijesti za osnovne i srednje skole unese cinjenica da je Slovenija nama neprijateljska zemlja, a Slovenski narod nama neprijateljski narod. • Hrvatska vlada konacno probudi i shvati da vlada lesinara Boruta Pahora cak i da zeli vise ne moze popustiti u svojim zahtjevima, te da napokon preuzme inicijativu i sprovede u djelo gore sve navedene zahtjeve
prosper
08. 07. 2009 21.32
NoriKonj08.07.2009, 17:012 Sem malo prebral, hrvaške forume. Pa saj so popolnoma izštekani sem prebral kaj pisejo, ves napaka je v tem kaj si to ti napisal. vse te neumnosti si strosil na jutarnjem predstavljajoč se da si hrvat. bijednik bijedni, u hrvatskoj razlikujemo č i ć, i ne govorimo po slovenskosrbščini.
MarkoKnez
08. 07. 2009 21.25
SLOVENSKA BLOKADA NE OBSTAJA! Hrvatljije blokirajo sami sebe! Za njihov mazohizem nismo krivi Slovenci (Slovenci in slovenski džavljani!). Slovenija je z vstopom v EU ohranila svojo državnost in samostojnost (tako vsaj nekateri mislimo!). NOBENIH POPUŠČANJ DOKLER NAM NE VRNEJO POKRADENEGA! PAHOR, NE IGRAJ SE!
Hreni
08. 07. 2009 21.22
Stara modrost: Vojne nemoreš preprečiti, lahko jo pa prestaviš, v korist sovražnika. Ravno to je naredila hrvaška
JADE7
08. 07. 2009 20.08
vinadap 08.07.2009, 19:57 ma kaj če žugat REVČK>>> na koncu pa odstop in pogoltne vse kvazi "obljube".......sanjač.......otroče jedno.....
vinadap
08. 07. 2009 19.57
Dejstvo je,da Hrvaška leži in živi na veliki zgodovinski laži. Mislim,da nam je Slovencem vsem jasno,kaj je pomenila NDH. Če si gledal slike Sanadarja,kako žuga na Slovenijo,si se takoj spomnil najtemačnejših dni Hrvaške.
JADE7
08. 07. 2009 19.36
Sanadar je poleg vsega drugega, kar se mu očita(kriminal. podzemlje....) tud sanjač! HR pa ne more zastopt, da ne izpolnjuje pogojev za vstop v EU in pri tem ni ključna samo SLO.......pride pa prav, itak- kot izgovor, ker je HDZ nesposobna !
NoriKonj
08. 07. 2009 19.05
Frako: ve, nebi mogel biti bolj insider. Vinadap: 18 let je več kot preveč, ampak koliko smo čakali na samostojnost, bom še malo, zamenjamo Barbiko in potem bo. Samo: midva se verjetno poznava, vsaj po dokumentih, ki jih navaš sodeč. Mene skrbi rok. Hrvati so v pravnem jeziku izvršili "usucapio", to kar danes angleži imenujejo "squattering". Po koliko letih lahko izvršijo "mantipatio formalis" ali "jure cessio" in od kdaj lahko štejejo leta?
vinadap
08. 07. 2009 18.52
Fanta,mogoče sta narobe zastopila mojo definicijo - pogajati. Mi se nimamo kaj pogajati o slovenski zemlji in slovenskem morju. Naše politike plačujemo z visokimi plačami,torej so plačani za svoje delo,vendar ga naj še izvršujejo. Mi smo njihovi delodajalci in ne obratno. 18 let " pogajanja "je pa že malo dolga.
Buena Vita
08. 07. 2009 18.48
STE VIDELI---SAMO ČAKAMO,IN MI IMAMO ČAS 2075 LETO HRVATJE--PREJ NIKAKOR NE MORESTE VSEGA UREDIT
frako
08. 07. 2009 18.35
NoriKonj 08.07.2009, 18:24 0 Vinadap: "Pogaja se policija z ugrabitelji letala.....", ja saj kaj so pa kroati naredili? Ugrabili so našo zemljo! Ampak kako se pogovarjat z ugrabitelji, ki sedijo na zemlji in jih z besedami gotovo ne boš premaknil z mesta? Ne moreš streljat nanje, vsaj Slovenci nismo taki. Čas je na naši strani. Še malo, pa bodo tako na tleh, da jih bomo z žličko pobirali in to v jeziku diplomacije pomeni, da bodo morali popustiti in .... prepustiti. v istri je že gibanje ki hoče odcepitev od hrvaške, tako bo kot je blo sz prekmurjem en tedn bo istra svoja država nato se bo prklučla sloveniji