Tujina

Vprašanje Kosova rešeno do julija?

Helsinki, 30. 05. 2007 12.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
1

Posebni odposlanec ZN za Kosovo Ahtisaari je meni, da bi moralo biti vprašanje statusa Kosova rešeno do konca junija.

Martti Ahtisaari upa, da bo usoda Kosova rešena do konca prihodnejga meseca
Martti Ahtisaari upa, da bo usoda Kosova rešena do konca prihodnejga meseca FOTO: Reuters

Posebni odposlanec Združenih narodov (ZN) za Kosovo Martti Ahtisaari je v pogovoru za današnjo izdajo finskega dnevnika Helsingin Sanomat pozval, da mora biti vprašanje prihodnjega statusa Kosova rešeno še v času nemškega predsedovanja Evropski uniji torej do konca junija.

Razmere na Kosovu so še vedno napete
Razmere na Kosovu so še vedno napete FOTO: Reuters

"Načeloma" se je Ahtisaarijeva naloga že končala, ko je načrt o prihodnjem statusu Kosova predal Varnostnemu svetu ZN, kljub temu pa sedaj še potuje po svetu in skuša med članicami VS ZN pridobiti podporo za svoj predlog. V minulih dveh mesecih je tako med drugim obiskal ZDA, Nemčijo, Indonezijo, Gano, Veliko Britanijo in Švedsko.

"Osrednje vprašanje pa ostaja, kaj bo storila Rusija," je v pogovoru za časnik povedal nekdanji finski predsednik. Še vedno namreč ni jasno, kako bo glasovala ta stalna članica VS ZN, bi pa bil Ahtisaari "precej začuden in razočaran", če bi Moskva dejansko preprečila sprejetje resolucije o Kosovu. Po njegovem mnenju namreč ne more biti v interesu Rusije, da oslabi ta edini organ ZN, ki lahko sprejema zavezujoče odločitve.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes pozval k neposrednim pogovorom med srbsko in kosovsko stranjo, saj je prepričan, da je to edini pravi način za uspešno rešitev vprašanja prihodnjega statusa Kosova. „O usodi Kosova, usodi Srbije kot enotne države, je treba odločati prek neposrednih pogovorov in ne v New Yorku, Potsdamu ali v kakšnih drugih oblikah,“ je dejal Lavrov.

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

neznan13@gmail.com
30. 05. 2007 14.47
dejstvo je, da hočjo čist razbit balkan oz. srbijo sploh, briga njih za mir!! pol pa naj jokajo na evroviziji :)!!