Tujina

Voznik bin Ladna spoznan za krivega

New York, 06. 08. 2008 18.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanjega voznika Osame bin Ladna je vojaško sodišče spoznalo za krivega zaradi podpiranja terorizma. Hamdan je odločitev sprejel s solzami v očeh, saj je trdil, da je nedolžen.

Porota ameriškega vojaškega sodišča za teroristične osumljence v Guantanamu na Kubi je nekdanjega voznika vodje mednarodne teroristične mreže Al Kaida Osame bin Ladna, Salima Hamdana, spoznala za krivega zaradi podpiranja terorizma, oprostila pa ga je za sodelovanje v teroristični zaroti.

Ne glede na današnjo odločitev pa Hamdanu še vedno grozi dosmrtni zapor. Koliko časa bo preživel v zaporu, bo jasno na zaslišanju o izreku kazni.

Risba Hamdana med sodnim procesom
Risba Hamdana med sodnim procesom FOTO: Reuters

Hamdan je odločitev sprejel s solzami v očeh, njegovi odvetniki pa so povedali, da kaj drugega ni bilo za pričakovati. Menijo, da je sistem narejen tako, da oprostilne sodbe skoraj niso možne. Povedali so, da so sodniki sprejeli dokaze, ki jih ne bi sprejelo nobeno drugo civilno ali vojaško sodišče, prav tako pa so upoštevali njegova priznanja, do katerih so prišli s "prisilnimi tehnikami". Hamdan je dejal, da so ga mučili, in je želel, da s tem nehajo, zato jim je povedal vse, kar so od njega zahtevali.

Gre za prvi sodni proces pred posebnimi vojaškimi sodišči, ki so zaradi pravil izpostavljena domačim in mednarodnim kritikam, začel pa se je pred desetimi dnevi. Hamdan je bil obtožen, da je novembra 2001 v Kandaharju v Afganistanu po nalogu domnevnega terorističnega voditelja in glavnega organizatorja napadov na ZDA 11. septembra 2001 Kalida Šejka Mohameda na bojišče vozil rakete.

Hamdan je trdil, da je bil tam le na humanitarni misiji reševanja žensk in otrok, med njimi lastne žene in hčerke. Njegovi odvetniki so skušali poroto prepričati, da je bil le navaden uslužbenec, ki ni bil povezan s terorizmom.

Nekateri zadovoljni, drugi kritizirajo

Namestnik tiskovne predstavnice Bele hiše Tony Fratto je medtem sporočil, da je administracija predsednika Georgea Busha zadovoljna, ker je Hamdan dobil pošteno sojenje. Organizacija Human Rights Watch pa je celoten proces hudo kritizirala z mnenjem, da sojenje, ki je odvisno od oviranja dela obrambe, ne more biti pošteno.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Magdalena Mitrovic
07. 08. 2008 06.19
najbolj nevaren je ameriški terorizem !!!!!
Underwerse
07. 08. 2008 00.50
Kva a se ne veste da terorizem ne obstaja in da je le plod domislije, namenjen ustrahovanju in zavajanju ter odvracanju pozornosti od resnicnih ameriskih ciljev se pravi gospodov na visokih polozajih. Za vsem stoji ameriska vlada in njihovi dolarji. Vecinoma obtozencev terorizma izpustijo po nekaj mesecih, ko le te javno zaznamujejo in pokazejo kako so uspesni pri lovu kriminalcev. Gospod Osama Bin Laden je tesni sodelavec ameriske vlade.!
Underwerse
07. 08. 2008 00.49
Kva a se ne veste da terorizem ne obstaja in da je le plod domislije, namenjen ustrahovanju in zavajanju ter odvracanju pozornosti od resnicnih ameriskih ciljev se pravi gospodov na visokih polozajih. Za vsem stoji ameriska vlada in njihovi dolarji. Vecinoma obtozencev terorizma izpustijo po nekaj mesecih, ko le te javno zaznamujejo in pokazejo kako so uspesni pri lovu kriminalcev. Gospod Osama Bin Laden je tesni sodelavec ameriske vlade.
Underwerse
07. 08. 2008 00.41
Kva a se ne veste da terorizem ne obstaja in da je le plod domislije, namenjen ustrahovanju in zavajanju ter odvracanju pozornosti od resnicnih ameriskih ciljev se pravi gospodov na visokih polozajih. Za vsem stoji ameriska vlada in njihovi dolarji. Vecinoma obtozencev terorizma izpustijo po nekaj mesecih, ko le te javno zaznamujejo in pokazejo kako so uspesni pri lovu kriminalcev. Gospod Osama Bin Laden je tesni sodelavec ameriske vlade.
modri_smrkec
06. 08. 2008 21.34
k ste lih malco umenil .... pi*** sm lacn
juventus
06. 08. 2008 21.16
Ja Amerićani morajo nekako potešiti praznino po Ladnu ...........
vetlan
06. 08. 2008 20.03
vedno nastradajo male ribe
strelc12
06. 08. 2008 19.49
Seveda je Busheva administracija zadovoljna, ko pa drugi požirajo drek ki so ga sami nasrali. Pošteno sojenje ?.... Človeka so mučil!!!.... kuko so njegove izjave sploh relevantne poj?!...land of the free MY ASS!
Kurwetina
06. 08. 2008 19.41
ja ziher je kr mal rakete okol furu... pa dejte no temu lahko verjamejo samo debilni američani... pri njih je mučenje legalno, dvomim da obstaja kdo ki se nebi zlomil pa naj bo še kako nedolžen
just.do.it
06. 08. 2008 19.17
...NOT GUILTY!
martincheq
06. 08. 2008 19.05
vidva pa prov vesta
muvimen
06. 08. 2008 18.49
Al pa če je po malco hodu, kriv je :)
Kurwetina
06. 08. 2008 18.44