Tujina

'Vonj po gnilih jabolkih'

Bagdad, 23. 08. 2006 14.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na sojenju Huseinu je pričala mati, katere hči je po napadu s kemičnim orožjem bruhala kri.

Adiba Oula Bajez je pričala o napadu iraške vojske
Adiba Oula Bajez je pričala o napadu iraške vojske FOTO: Reuters

Na sojenju nekdanjemu iraškemu predsedniku Sadamu Huseinu zaradi genocida nad iraškimi Kurdi se je nadaljevalo pričanje preživelih napadov iraške vojske s kemičnim orožjem. Kurdinja Adiba Oula Bajez je opisala dogodke 16. avgusta 1987, ko so iraška letala na njeno vas Balisan odvrgla bombe, iz katerih se je širil vonj po "gnilih jabolkih".

"Takrat je k meni prišla moja hči Nardžis, ki je tožila zaradi bolečin v očeh, prsih in trebuhu. Ko sem prišla do nje, da bi videla, kaj ji je, me je pobruhala," je povedala mati petih otrok. "Ko si je umivala obraz, so bruhali tudi ostali moji otroci," je nadaljevala.

"Potem sem se tudi sama zelo slabo počutila. In šele takrat sem ugotovila, da je bilo orožje strupeno in kemično," je povedala Bajezova. Po napadu so se vaščani na oslih zatekli v bližnje votline, "toda prišli so helikopterji in bombardirali območje, da bi vaščanom preprečili, da bi pobegnili kam drugam".

Sadamu Huseinu na drugem sojenju skupaj s šestimi soobtoženimi sodijo zaradi genocida in vojnih zločinov med tako imenovano operacijo Anfal, v okviru katere je v letih 1987 in 1988 potekalo množično prisilno preseljevanje Kurdov na severu Iraka.

Podobno kot številni drugi vaščani je tudi sama zaradi plina začasno izgubila vid. V votlinah so ljudje bruhali kri, številni so imeli opekline. Vaščane so nato peljali v vojaško taborišče, kjer so v celici, v kateri je bila Bajezova, umrli štirje ljudje. Kot je dejala, je oči s pomočjo prstov odprla šele peti dan v ječi in takrat je videla svoje otroke z oteklimi očmi in počrnelo kožo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cevzar@yahoo.com
23. 08. 2006 15.12
Heh...neverjetno. Se vednoe morem verjet da Huseinu sodijo za dejanja leta 82, 87. Saj ne recem Husein je bil posast.....ampak se sreca da je naloga medijev samo porocanje....ne pa kontekst....recimo ZDA v teh letih. Pohvalno...eliminirano novinarstvo.