Tujina

Volitve spet niso uspele

Ankara, 06. 05. 2007 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Abdullah Guel je, potem ko ni pridobil dovolj glasov, odstopil od kandidature za turškega predsednika.

Kandidat vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj Abdullah Guel je napovedal umik
Kandidat vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj Abdullah Guel je napovedal umik FOTO: Reuters

Turški zunanji minister in glavni kandidat za turškega predsednika Abdullah Guel je odstopil od kandidature. Na današnji ponovitvi prvega kroga predsedniških volitev namreč ne bi mogel dobiti dovolj glasov za izvolitev, saj je bilo v parlamentu zaradi bojkota opozicije prisotnih premalo poslancev.

Predsednik parlamenta Bulent Arinc je povedal, da vladajoči Stranki za pravičnost in razvoj (AKP) ni uspelo zagotoviti prisotnosti 367 poslancev, kolikor jih je potrebnih za veljavnost volitev.

Guel je sicer že pred glasovanjem novinarjem povedal, da se bo v primeru, da ne bi zbral potrebne dvotretjinske podpore, umaknil. V tretjem krogu bi bila sicer za izvolitev potrebna le navadna večina in bi bil Guel gladko izbran za predsednika.

Sobotni protesti opozicije
Sobotni protesti opozicije FOTO: Reuters

Prvi krog volitev 27. aprila je ustavno sodišče v torek razveljavilo in določilo, da mora biti na volitvah prisotnih najmanj dve tretjini poslancev.

V opoziciji menijo, da Guelova kandidatura predstavlja grožnjo sekularnosti, in APK obtožujejo, da se želi polastiti predsedniškega položaja, da bi uveljavila svoj skrivni islamistični načrt.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nintendo64@email.si
06. 05. 2007 13.12
Bravo Turčija. Na taki način si boste zaslužili vstop v EU.