Tujina

Volitve odnesle Rumsfelda

New York, 08. 11. 2006 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
11

Predsednik Bush je razočaran nad izidom volitev v kongres. Zaradi kritik bo odstopil obrambni sekretar Rumsfeld.

Rumsfeld je poosebljal vojno v Iraku.
Rumsfeld je poosebljal vojno v Iraku. FOTO: Reuters

Obrambni sekretar Donald Rumsfeld bo zaradi kritik vojne v Iraku in prepričljive zmage demokratov na volitvah odstopil s svojega položaja, ameriški predsednik George Bush pa je mesto ponudil direktorju CIE Robertu Gatesu.

Napoved ameriškega predsednika o odstopu obrambnega ministra Donalda Rumsfelda so pozdravili tako republikanci kot demokrati.

Premagati moramo skušnjavo, da bi državo razdelili po strankarski pripadnosti. George W. Bush

Ameriški predsednik je priznal, da je zmaga demokratov posledica nezadovoljstva Američanov z vojno v Iraku. Bush je razočaran nad izidom volitev, vendar se zaveda, da nosi velik del odgovornosti za slab volilni rezultat republikancev.

Demokrati z večino

Demokratski stranki je po projekcijah ameriških televizij uspelo prevzeti večino v predstavniškem domu zveznega kongresa. Prvič po letu 1994 bodo osvojili tudi večino od 50 guvernerskih sedežev v ZDA, v senatu pa kaže, da bodo republikanci uspeli ohraniti minimalno večino.

Veselje demokratov v Washingtonu
Veselje demokratov v Washingtonu FOTO: Reuters

Televizija CNN napoveduje, da bo demokratom v predstavniškem domu uspelo odvzeti najmanj 22 republikankih sedežev, kar je sedem več kot jih potrebuje za prevzem večine.

Pred volitvami je bilo od 435 sedežev razmerje moči 230 proti 201 v korist republikancev ob enem neodvisnem položaju in treh praznih sedežih.


Pelosijeva prva predsednica?

Volilna kampanja je končana. Demokrati so pripravljeni voditi. Pripravljeni smo vladati. To bomo počeli v sodelovanju z administracijo in z republikanci v kongresu, v partnerstvu. Nancy Pelosi

Demokrati so že začeli slaviti, dosedanja voditeljica demokratske manjšine Nancy Pelosi pa se že veseli prevzema položaja predsednice predstavniškega doma, ki bo najverjetneje prva ženska na tem položaju. "Danes smo ustvarili zgodovino. Sedaj ustvarimo napredek," je dejala na proslavljanju zmage v Washingtonu. Odzvala se je tudi že na odstop obrambnega sekretarja in dejala, da bo njegov odstop Ameriki dal priložnost za nov začetek.

Bodoči predsednici predstavniškega doma je za zmago demokratov po telefonu čestital tudi George Bush. Ameriški predsednik je Pelosijevo tudi povabil k sodelovanju.

Ne moremo nadaljevati po tej katastrofalni poti. In zato pozivamo predsednika: "Gospod predsednik, potrebujemo novo usmeritev v Iraku". Nancy Pelosi

Po zmagi pa so demokrati pozvali Busha, naj spremeni politiko do Iraka. Kot je dejala Pelosijeva, se ameriški volivci "pri nobenem drugem vprašanju niso bolj jasno izrazili, kot pri tem, da potrebujemo novo usmeritev do vojne v Iraku".

Republikanski senator iz Arizone John McCain, ki bo leta 2008 kandidiral za predsednika ZDA, je za televizijo NBC dejal, da je njegova stranka izgubila smer in v zameno za oblast opustila svoja načela.

Nancy Pelosi, najverjetnejša prva ženska predsednica predstavniškega doma
Nancy Pelosi, najverjetnejša prva ženska predsednica predstavniškega doma FOTO: Reuters

Dobro kaže tudi v senatu

Demokratom je uspelo v senatu odvzeti republikancem pet od šestih sedežev, ki so potrebni za prevzem večine. Bitka za senat sicer še ni odločena, saj bo odločilna Virginija, kjer demokratski kandidat po začasnih rezultatih za las vodi pred republikanskim tekmecem, zato se tam obeta ponovno štetje glasov.

V novem senatu bosta sedela tudi dva neodvisna senatorja, to sta nekdanji demokrat Joe Lieberman iz Connecticuta in neodvisni kongresnik, socialist Bernard Sanders iz Vermonta. Oba sta pred volitvami zagotovila, da bosta glasovala z demokrati.

Pred volivci je bilo 33 senatnih sedežev, razmerje moči pred njimi pa je bilo 55 republikancev, 44 demokratov in 1 neodvisen senator.

Deval Patric, ki bo s prevzemom položaja postal drugi temnopolti guverner
Deval Patric, ki bo s prevzemom položaja postal drugi temnopolti guverner FOTO: Reuters

Dodatnih pet guvernerskih položajev

Demokratom je uspelo odvzeti tudi pet republikanskih guvernerskih položajev: v New Yorku, Arkansasu, Ohiu Marylandu in Massachusettsu.

Z zmago Devala Patrika v slednjem, so ZDA dobile drugega temnopoltega guvernerja ameriške države od časa rekonstrukcije po državljanski vojni v 19. stoletju.

Arnold Schwarzenegger se v Kaliforniji veseli zmage skupaj z ženo Mario Shriver
Arnold Schwarzenegger se v Kaliforniji veseli zmage skupaj z ženo Mario Shriver FOTO: POP TV

Po pričakovanjih je bil za guvernerja Kalifornije znova izvoljen republikanec Arnold Schwarzenegger.

Pred volitvami je bilo razmerje v guvernerskih položajih 28 proti 22 v korist republikancev, kar pomeni, da so morali demokrati republikancem odvzeti vsaj štiri za prevzem večine. Odločalo se je o skupaj 36 guvernerskih položajih.

Svet ne pričakuje sprememb

Ameriške volitve, na katerih so volivci jasno izrazili podporo demokratom, predsedniku Bushu pa zadali zaušnico, pa odmevajo tudi po svetu. Rezultat je v svetu prinesel več veselja kot žalosti, čeprav so mnogi prepričani, da premoč demokratov ne bo prinesla drastičnih sprememb v ameriški zunanji politiki.

Še najmanj se veselijo v arabskem svetu. Čeprav so demokrati svojo volilno kampanjo gradili predvsem na zahtevi po spremembi ameriške politike do Iraka in Bližnjega vzhoda, pa je zgodovinsko gledano demokratska stranka bolj zvesta zaveznica Izraela kot republikanci.

Tudi v Iraku ne pričakujejo preveč. Tamkajšnji voditelji so prepričani, da zmaga demokratov ne bo pripomogla k hitrejši umiritvi razmer v državi.

Abe je dejal, da zmaga demokratov ne bo vplivala na japonsko politiko do Iraka.
Abe je dejal, da zmaga demokratov ne bo vplivala na japonsko politiko do Iraka. FOTO: Reuters

Zmago demokratov je pozdravil turški premier Recep Tayyip Erdogan. Danski premier Anders Fogh Rasmussen pa je izrazil upanje, da bosta Bush in demokratski kongres našla skupni jezik glede Iraka in Afganistana. Japonski premier Šinzo Abe je že obljubil, da zmaga demokratov ne bo vplivala na japonsko politiko do Iraka, saj pomoč tej državi pri njeni obnovi podpira celotna mednarodna skupnost. K prenovi japonskega pristopa do Iraka je v luči zmage ameriških demokratov pozval vodja glavne japonske opozicijske Demokratske stranke Ičiro Ozava, ki nasprotuje misiji približno 600 japonskih vojakov v Iraku.

Pričakujemo manj trenj in boljše sodelovanje z Evropo kot v preteklih mesecih. Romano Prodi

Na vprašanje Iraka se je v svojem odzivu na volitve osredotočil tudi italijanski premier Romano Prodi, ki je poraz republikancev pripisal prav njihovemu stališču do Iraka. Ob zmagi demokratov je Prodi napovedal tesnejše sodelovanje ZDA z Evropsko unijo. Prodi je spregovoril tudi odstop Rumsfelda, ki je prepričan, da bo odstop pospešil spremembe ameriške politike v Iraku. Z navdušenjem pa je odstop ameriškega obrambnega sekretarja pozdravil venezuelski predsednik Hugo Chavez, ki je k odstopu pozval tudi predsednika Busha.

Odstopiti bi moral (Bush) iz moralnih razlogov. Rumsfeld pa bi moral v zapor. Hugo Chavez

Očitno navdušenje nad rezultati ameriških volitev pa so pokazali socialisti v Evropskem parlamentu, ki so pozdravili pričetek konca šestih let svetovne nočne more. Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso pa je novi ameriški kongres pozval, naj se posveti obnovitvi zastalih pogovorov o svetovni trgovini. Vprašanje trgovine skrbi tudi Kitajsko, ki se boji, da bodo demokrati skupaj s trgovinskimi vprašanji izpostavili vprašanja človekovih pravic in pravic delavcev.


SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirko Tipka
12. 11. 2006 22.03
giovanne, pavel.ferluga in vsi podobno misleči: Naj vas ne zavajajo poročila Valentina Areha, ki je na strani Američanov že od Afganistanske vojne. Če jim ne bi tako močno "ritke lizal", bi ga že zdavnaj ubili. Malo si še poglejte druge medije. Npr. Kak Iraški radio poslušat, al pa TV. Jaz sn spremljal zadeve, pa vam moram povedat, da si Američani res preveč UPAJO. Nekje sem videl zapisano: AMERIČANI - KMETI Z VESOLJSKIM OROŽJEM. Glede Palestine pa. Giovanne, a tebi ni jasno, da Palestinci tam živijo že več kot 2000let, po 2.svet. vojni so židje izsilili prostor v ZN, namreč pred tem, so imeli dogovor z zda, nemčijo ,... da dobijo državo na Madagaskarju. KAj bi ti v tem primeru naredil, da bi Albanci prišli gor, ti vzeli zemljo, te izselili drugam, pobili pol tvoje družine in ti težili s pomočjo zda, da pa tvoja zemlja ni tvoja. Veliko ljudi bi se uprlo, in če ne bi šlo drugače bi se tudi razstrelili. Palestinci se borijo za svobodo. Proti Židom, pa tak ne moreš nič. Ker ko ga boš srečal, bo imel korist od tebe... vem iz lastnih izkušenj... Giovanne, knjigo v roke, pa poglej zgodovinska dejstva, ne pa poslušat ameriške medije, ki manipulirajo od pristanka na luni naprej ( MAKE IT OR FAKE IT ). Če te pa še kaj zanima, pa ti pošljem linke, pa si poglej, da ne boš v temo butal.
jackoo
09. 11. 2006 02.22
OBUP in ˝podn˝ je ignoranca. tega je v tej gnili državi precej,... Pa še enkrat vas prosim, da ne vlečete Israela v to temo ki nima nič pri tem! Palestinci so pa itak skor usi teroristi tko da nevem ka si želel povedat s tem goso.
goso
09. 11. 2006 00.46
Vse države so poštene. Kdaj tudi premalo. Posebno Izrael, ki pomotoma ubije 18 Palestincev. Premal je pošten. Če bi bil bolj, bi jih pošteno zravnal z zemljo. Tud ZDA so premalo poštene. Bi morale Irak zravnat z zemljo. Tko , da bi ostal samo naftni vrelci. Zdaj bojo tud pri nas obrnil ploščo. Vsakič, ko se bojo v ZDA zamenjali, bodo naši obrnili ploščo. Podn...
jackoo
08. 11. 2006 22.32
slovenia: the land of true ignorance.. Antisemitzem tukej tko rula ane?? komentar glede vaših bebastih prispevkov namreč.. Mislm, ka sploh vlečete Israel u to? Poštena država ni kj,...
Rijad Proši?
08. 11. 2006 22.28
Demokrati v Ameriki pravijo,da "potrebujejo novo usmeritev v Iraku", kar pomeni , da so isti kot republikanci.
DavidK
08. 11. 2006 22.22
Izrael je itak glavni, jaz sem pa sef, tako da pazljivo! :)
Rijad Proši?
08. 11. 2006 21.42
Svetu "malo upanja "ne bo škodiko.
eBuddy
08. 11. 2006 14.17
ja...komandir teh policajev je pa IZRAEL....
tomazbodner
08. 11. 2006 11.06
Lauda: dream on...
pavel.ferluga@siol.net
08. 11. 2006 10.37
Saj svetovni policaji so prav zato, da bomo živeli v miru in cvetju.
lauda@email.si
08. 11. 2006 10.07
Upam da imajo svetovni policaji že dovolj vojn in da bo svet zaživel v miru in cvetju.