Tujina

Volitve na Kosovu potekale mirno

Priština, 26. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Na Kosovu so potekale lokalne volitve, ki se jih je, po prvih neuradnih podatkih, udeležilo okoli 50 odstotkov volilcev. Mednarodni opazovalci sicer niso zabeležili večjih kršitev.

Kosovske lokalne volitve so spremljali tudi pripadniki ZN
Kosovske lokalne volitve so spremljali tudi pripadniki ZN FOTO: Reuters

To so že druge lokalne volitve na Kosovu od leta 1999. Prve so organizirali jeseni 2000, a jih je srbska skupnost bojkotirala. Kosovski Srbi so to napovedovali tudi tokrat, a so se nato tik pred volitvami vendarle odločili, da bodo na volitvah sodelovali, toda le v petih občinah, kjer so Srbi v večini. Kljub temu je udeležba kosovskih Srbov tudi tokrat zelo nizka, saj je do 14. ure v srbskih enklavah ter osrednjem Kosovu glasovalo le šest odstotkov srbskega prebivalstva.

Največ možnosti za zmago naj bi tokrat imela Demokratska liga Kosova Ibrahima Rugove
Največ možnosti za zmago naj bi tokrat imela Demokratska liga Kosova Ibrahima Rugove FOTO: Reuters

Kosovski predsednik Ibrahim Rugova je svoj glas oddal dopoldne v Prištini, ob tem pa dejal, da te volitve pospešujejo proces osamosvojitve in neodvisnosti Kosova, ki ga želi v prihodnosti videti v združeni Evropi in zvezi Nato.

Kosovo je od julija 1999 pod upravo civilne misije Združenih narodov, volitve pa je organizirala Organizacija za varnost in sodelovanje. Na lokalnih volitvah je za približno 900 občinskih svetnikov kandidiralo skoraj 5500 kandidatov iz 28 strank in 39 lokalnih združenj in zvez.