Tujina

Vojvodina po poti Kosova?

Beograd, 06. 11. 2009 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Srbska vlada je sprejela predlog zakona, ki podpira večjo avtonomijo Vojvodine. Nasprotniki zakona pa izpostavljajo, da bi se lahko v primeru Vojvodine ponovila zgodba Kosova.

Kosovska zastava
Kosovska zastava FOTO: Reuters

Srbska vlada je v četrtek sprejela predlog zakona o nadaljnji utrditvi pristojnosti avtonomne pokrajine Vojvodine na severu države, ki predvideva njeno široko avtonomijo, ne vključuje pa elementov državne suverenosti, so v petek sporočili iz srbske vlade.

V skladu s predlogom bo Vojvodina lahko podpisovala pogodbe z drugimi pokrajinami, ne pa državami. Njen parlament ne bo mogel sprejemati pravno obvezujočih odločitev, bo pa urejal in vodil sodišča v pokrajini. Vojvodina bo poleg tega dobila svojo lastno razvojno banko, premoženje pokrajine pa bo urejal poseben zakon.

Status Vojvodine, v kateri živi dva milijona ljudi – več kot 25 manjšin in srbska večina –, je eno izmed najpomembnejših vprašanj vladne politike decentralizacije v državi z več kot 7,5 milijona prebivalcev.

Podporniki predloga zakona, ki naj bi ga v prihodnjih tednih potrdil srbski parlament, menijo, da bo pokrajini omogočil večjo neodvisnost od centralne oblasti v Beogradu pri procesu odločanja. Nasprotniki, večinoma iz opozicijskih nacionalističnih strank, pa svarijo, da bi lahko tlakoval pot odcepitvi Vojvodine od Srbije, tako kot je to storilo Kosovo.

KOMENTARJI (89)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

INPERATOREBT
15. 11. 2009 19.19
pred prihodom turkov smo bli albanci rimokatoliške vere.nismo sprejeli muslimaske vere usi.jst sm tudi albanec katoliške veroispovedi.je pa 500 let vojne s turki pustilo posledice.mcn1ck ne nabiji da si samovoljno sprejel vero mogel ste jo sprejet.kao zgodovinar
UNDECLARED
14. 11. 2009 11.55
mcn1ck ok te razumem, dej mi še povej kero vero po večini ste pa prej mel pred prihodom turkov.
The Inteligent Investor
13. 11. 2009 19.59
brez veze mu razlagat...Sovražijo Albance..
mcn1ck
11. 11. 2009 18.37
ne razumeš.. v tej veri so se najbol vidli...Turki so prišli na balkan in uvedli davke, tisti ki so sprejeli islam so živeli brez davkov.. večina albancev je sprejela islam, med tem, ko so v severozahodni albaniji in na jugu črne gore tam so danes skoraj samo katoliški albanci.. Isto imaš pravoslavne Albance, To so prevzel od bizantincev po 10stoletju.. Drugače pa ti ki prawiš da smo mI Turški ostanek, Albancom ni važna vera kot narodnost ... Pri večina Albanci je prvo pomembno Narodnost izvor Ime šele potem pa vera, medtem pa ko pri Srbih( pravoslavstvo) Hrvati ( katoliki) jim je vera sveta.... a zdaj razumeš razlike med Slovani in Albanci???
UNDECLARED
11. 11. 2009 16.17
mcn1ck kar povej zakaj ste sprejeli islam, ta vzrok ki si ga navedel "nismo vam hoteli bit podobni nismo hoteli imeti vere kot so jo imeli slovani..", to ni nobev vzrok zakaj, ""nismo hoteli"", dej ne prbiji.
mcn1ck
11. 11. 2009 15.37
boer ne bom razlagal zakaj smo sprejel islam vrjetn nismo vam hoteli bit podobni nismo hoteli imeti vere kot so jo imeli slovani...to je eden glavnih vzrokov zakaj albanci so sprejel islam v obdanem ozemlju s sami pravoslavnimi slovani..
UNDECLARED
10. 11. 2009 12.56
Accompany dej ti men povej, če ste se vi albanci tok boril proti turkom zakaj ste se islamiziral tako zlahka, vi ste turški muzli še zdaj in ostali boste, albanci so pa itak zaostal za svetom so v "kameni dobi"
boer
10. 11. 2009 01.28
mcn1ck verjento imaš prav ampak for aje v tem da ti kot albanc danes nisi več ilir si samo še turški muzli. sicer s epa intelektualizem alabncev kaže da so 30 let za vsemi nacionalistične trditve smo imeli že vsi očitno sedaj alabci po zaslugi alabsnkih američanov ki so izumili internet odkrivajo svojo *pravo zgodovino*
The Inteligent Investor
10. 11. 2009 00.28
Haha po 2svetovni vojni ni bila večina kje to piše??? pa a veš kaj so srbi delal v kraljevini jugoslaviji. Hotli so etnično čiščenje po 2sv vojni, vse albance priselit v Turčijo. Saj je bil podpisan sporazum med Turčijo in jugoslavijo da se odseli prebivalstvo iz kosova( albanci) na let za 200tisoč. to naj bi trajalo par let..Zato je danes veliko v turčiji arnavtov (turški Albanci, ki naj bi jih bilo neuradno čez dva miljona) srbi so to delali fant moj , ki si tako ponosen na njih in zakaj so to delal ker se niso hotli sprijazniti da so albanci večina..Kakorkoli obrneš albanci so bili vedno večina na Kosovu... Druga stvar : Proti turkom so se vsi borili...Pa če ne veš konc 19 stoletjea pod turškim imperijem so se albanci trudili narest avtonomno republiko ki bi obsegala tam kjer so živeli albanci od Juga srbije mesto Novi Pazar proti Nišu vse južno vse do vključeno z pokrajino Epirus na severovzhodni grčiji približno 700km. in zahodno od Podgorice do Skopja oz Bitola.300km.. Skupni imperij naj bi segal več kot 80tisoč kvadratnih kilometrov in imel danes približno 7-8miljonov prebivalcev. Vendar Evropa se ni menila za take zahteve niti Turki ne.. Nobeden ni hotel v Evropi da se albanci združijo, ker jim je bilo vseeno za njih..Proti turkom so se vsi borili( seprav tudi albanci, ko niso dobili teh zahtev??
mcn1ck
09. 11. 2009 21.13
leta 1913 ko so se Turkov znebil na balkanu je bila konferenca v Londonu, Ker sta Kosova in Epirus(pokrajina v severni grčija) ustali nerazdeljeni.. In so Epirus ( albansko Čamerija) dal grkom in Kosovo dal srbom. sj tut na wickipediji piše haha povsod to piše na net
UNDECLARED
09. 11. 2009 19.48
Accompany američani in evropa pred 100 leti niso nobenem dajali kosova, ampak je to bilo srpsko vedno in ostalo bo.
UNDECLARED
09. 11. 2009 19.00
......in pravte da se bo vojvodina odcepila od srbov.....hahhahahahahahhahaahhhhahahhahahahahahaa... takega vica pa še nisem videl, isto kot da bi rekel da bi se srbi odcepli od srbije, mislem kere mate ej dej si mal zamislite..
The Inteligent Investor
09. 11. 2009 01.35
Američani in evropa so spoznali da so napako naredil sto let nazaj ko so srbom dal kosovo in zdaj so skušal to napako popraviti stem da so priznali kosovo kot državo...
The Inteligent Investor
08. 11. 2009 23.45
ne bom več pisal ker vidim da je tudi administrator na vaši strani....
UNDECLARED
08. 11. 2009 21.23
Accompany ti pa si pravi albanc, zato ker misliš da je kosovo samostojno, čeprav neveš da je samo okol 56 držav priznalo kosovo, vseh ostalih več kot 200 držav po svetu pa ni priznalo kosova, in si ponosen musliman imaš pa rad georga busha zato ker je pomagal kosovu do "osamosvojitve" čeprav veš da 98% muslimanov sovraži busha. Ti si pravi Albanac ker misliš da so vaši predniki iliri čeprav nimaš dokazov za to. IN misliš da so albanci Iliri neveš pa da so Ilirske črke skoraj iste kot GRŠKE. Ti si pravi Albanac zato ker misliš da kar celi balkan pripada albancem hhahaha. Misliš da je Albanska nacija najboljša nacija na balkanu ignoriraš pa dejstvo da ni nobenega slavnega albanca v svetu. TI misliš da so albanci Iliri čeprav vas noben v svetu nima za ilire, to se vi kr neki izmišljujete sami in pišete izmišljeno zgodovino. MIsliš da ste zmagali srpsko vojsko glede na to da ste uničili njihov samo 1 tank, in 7sedem srpskih vojakov, čeprav veš da ste imeli najmanj 15.000 vojaških žrtev pehotne vojske, In ti si pravi albanac ker pustiš najmanj 3-4 komentarje na moj post. kar si jih tok pustiv hahahahahahahaha
The Inteligent Investor
08. 11. 2009 20.28
haha ja seveda da nuben albanc ni bil musliman pred prihodom turkov...Albanci so bili katoliki( od latincev večina prevzel) potem so turki prišli na balkan in nekako večina albancev se je vidlo da prevzame islam, stem imajo mir pred turki, in pred pravoslavci...maš nekaj albancev katolikov na severu albanje in jugu črnegore,kosove, pa nekaj pravoslavnih albancev na jugu albanije. sicer pa da veš pri albancu kot edini narod na svetu je najpomembnejše usak albanc ima vero albanca ( ne glede ali je musliman katolik, pravoslavc)
The Inteligent Investor
08. 11. 2009 20.19
kosovo je priznalo 60 držav večinoma demokratične države kapitalistične zelo razvite, ki imajo največji standard na svetu.... Ne rabimo da nas prizna Rusija, Kitajska, Indija,Pakistan, Brazilija, Mehika, Ukrajina in raznih azijskih in afriških držav, ki nimajo kapitala...
The Inteligent Investor
08. 11. 2009 20.15
UNDECLARED če se v kovo ne bi vmešal američani bi lahko gledal kosovo iz balkana.? a ti temu rečeš vojna da se srpska vojska sprav na Kosovo ( ki ni imela razvite vojne) in tuki se hvalš da je bilo 15tisoč albanski civilistov ( 90 posto žensk, otrok in starejšega prebivalsta) pa 700 srbskih vojakov.??ja sj sam si dokazu da si zelo nacionalističen rasist.... mi smo pobil 700 srpskih vojakov vi pa 15tisoč civilistov....in stem je ponosen..
The Inteligent Investor
08. 11. 2009 20.10
crni_jezek_teka 8 miljonov albancev je samo na bakanu...Po dvetu 4 miljone in v Turčiji 2 miljona in vse skupaj je 15mil... drgač pa me itk briga koga je več...
UNDECLARED
08. 11. 2009 12.37
mcn1ck ti si albanec zato ker misliš da je kosovo samostojno, čeprav neveš da je samo okol 56 držav priznalo kosovo, vseh ostalih več kot 200 držav po svatu pa ni priznalo kosova, in si ponosen musliman imaš pa rad georga busha zato ker je pomagal kosovu do "osamosvojitve" čeprav veš da 98% muslimanov sovraži busha. Ti si pravi Albanac ker misliš da so vaši predniki iliri čeprav nimaš dokazov za to. IN misliš da so albanci Iliri neveš pa da so Ilirske črke skoraj iste kot GRŠKE. Ti si pravi Albanac zato ker misliš da kar celi balkan pripada albancem hhahaha. Misliš da je Albanska nacija najboljša nacija na balkanu ignoriraš pa dejstvo da ni nobenega slavnega albanca v svetu. TI misliš da so albanci Iliri čeprav vas noben v svetu nima za ilire, to se vi kr neki izmišljujete sami in pišete izmišljeno zgodovino. MIsliš da ste zmagali srpsko vojsko glede na to da ste uničili njihov samo 1 tank, in 7sedem srpskih vojakov, čeprav veš da ste imeli najmanj 15.000 žrtev pehotne vojske srbi pa samo 700 vojaških žrtev. In ti si pravi albanac ker pustiš najmanj 3-4 komentarje na moj post. hahahahahahahaha