Tujina

Vojska proti islamizaciji

Bruselj, 28. 04. 2007 16.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
4

Evropski komisar za širitev Olli Rehn je poudaril, da so politični nemiri v Turčiji test za turško vojsko.

Potem ko turški zunanji minister Abdullah Guel, sicer član vladajoče konservativne Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), ni prejel podpore parlamenta za izvolitev za turškega predsednika, saj njemu in vladi številni očitajo islamistično preteklost, je turška vojska naznanila, da se je pripravljena aktivneje vključiti v volitve.

Test za demokracijo

Komisar Rehn je izjavil, da trenutno stanje predstavlja jasen test za turško vojsko glede spoštovanja sekularizacije in demokratičnih vrednot
Komisar Rehn je izjavil, da trenutno stanje predstavlja jasen test za turško vojsko glede spoštovanja sekularizacije in demokratičnih vrednot FOTO: Reuters

Odzval se je evropski komisar za širitev Olli Rehn in dejal, da dogodki predstavljajo "test" za vojsko pri spoštovanju demokracije. Komisar Rehn je izjavil, da trenutno stanje predstavlja jasen test za turško vojsko glede spoštovanja sekularizacije in demokratičnih vrednot, so potrdili v Evropski komisiji. Funkcija predsednika Turčije je simbol sekularizma, vladi pa nasprotniki očitajo islamistično preteklost.

Vojska v Turčiji tudi zagovarja sekularne vrednote, doslej pa se ni aktivno vključevala v volitve. V petek je tudi izrazila globoko zaskrbljenost in dala vedeti, da se je pripravljena vključiti v proces izbire novega predsednika. "Ne gre pozabiti, da so turške oborožene sile ena od strani v tej razpravi in so trden zagovornik sekularizma," je sporočila vojska.

Zaradi protestov, ki so izbruhnili, ko je napovedal kandidaturo za predsednika, se je premier Recep Tayyip Erdogan odpovedal predsedniškemu položaju, za kandidata pa predlagal Guela. Ta v petek ni dobil potrebne podpore v parlamentu, saj mu je za izvolitev v predsedniško funkcijo zmanjkalo deset glasov, glasovanje pa so opozicijske stranke bojkotirale. Predsednik vlade Erdogan je zaradi izjav vojske, ki je nakazala, da bi se lahko vmešala pri izbiri predsednika, že pogovarjal z generalom Yasarjem Buyukanitom. Predstavnik vlade Cemil Cicek je dejal, da so izjave vojske naprejene proti vladi in predstavljajo poskus vplivanja na sodni sistem v Turčiji. "Turški problemi bodo rešeni v okviru zakona, ne obstaja nobena druga pot“, je še zatrdil Cicek.

Guel je prejel 357 glasov, za izvolitev v prvem krogu pa bi jih potreboval 367. Na glasovanju je bilo navzočih 361 poslancev. V 550-članskem parlamentu, ki voli predsednika države, ima vladajoča AKP 353 poslancev.

Predsednik mora biti zavezan sekularnosti

Glavno opozicijsko Republikansko ljudsko stranko (CHP) pri Guelovem imenovanju najbolj moti "njegova preteklost in brezpogojna podpora vladi". "Predsednik mora biti v osnovi zavezan sekularnosti," je dejal namestnik predsednika CHP Mustafa Ozyurek. CHP tudi meni, da je predsedniški položaj še "zadnja trdnjava" sekularnosti, in APK obtožuje, da se želi polastiti predsedniškega položaja, da bi uveljavila svoj skrivni islamistični načrt.

Drugi krog volitev, na katerem je za izvolitev še vedno potrebna dvotretjinska podpora, je načrtovan za 2. maj. V tretjem krogu 9. maja pa za izvolitev zadostuje že navadna večina glasov, torej 276.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

apolon
01. 05. 2007 10.02
Podpiram vstop!
Vegos
29. 04. 2007 15.02
Prvoborec, moja izjava je bila retorična.
Prvo Bore
29. 04. 2007 10.18
Ja kaj pa čim bližje ruskemu medvedu in kje bo tekla nafta iz Kaspijskega jezera. Vegos priporočam ogled naslednjega filma Oil factor: behind the war on terror. Slovenske podnapise dobiš na podnapisi.net Potem Ti bo vse jasen.
Vegos
28. 04. 2007 17.21
In ZDA so sforsirale da so TEJ državi ponudili pristopna pogajanja z EU?