Tujina

Natove bombe na Gadafijevo rojstno mesto

Tripoli/Bengazi, 25. 08. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
208

Libijski uporniki so menili, da so v Tripoliju že obkolili Gadafija, ta pa se je nekoliko pozneje pojavil na televiziji in pozval k splošni vstaji svojih privržencev v Tripoliju. Natova letala so bombardirala njegovo rojstno mesto.

Gadafijev govor je predvajala njemu vdana televizija al Oruba.
Gadafijev govor je predvajala njemu vdana televizija al Oruba. FOTO: Reuters

Libijski uporniki so sporočili, da so voditelja in polkovnika Moamerja Gadafija ter nekatere izmed njegovih sinov obkolili v neki zgradbi v bližini njegove trdnjave v Tripoliju, ki so jo že pred dvema dnevoma zasedli uporniki. "Skupaj se skrivajo v majhni luknji. Danes bo konec. Danes bomo to končali," je dejal uporniški borec Muhamed Goma. Hkrati pa ni znal odgovoriti, zakaj je tako prepričan, da se prav Gadafi skriva v tisti zgradbi.

A nekoliko pozneje se je na svojem televizijskem kanalu al Oruba pojavil Gadafi, ki je vsa plemena pozval, naj se borijo proti tujemu posredovanju. Prebivalce Tripolija je pozval, naj zapstijo svoje domve in "ulico po ulico ter hišo po hišo lovijo in pobijajo podgane". Dodal je, da se je treba proti upornikom boriti in jih uničiti. Prepričan je, da so njegovi privrženci v absolutni večini, hkrati pa je napovedal, da za upornike ne bo več varnega kotička. "Libija je za libijski narod, ne za imperializem, ne za Francijo, ne za Sarkozyija in ne za Italijo," je še zabrusil.

Ameriško agencijo AP pa naj bi poklical Gadafijev tiskovni predstavnik Ibrahim Musa, ki naj bi dejal, da je voditelj v Libiji in da je njegov pogum na zelo visoki ravni. "Resnično vodi bitko za našo svobodo in neodvisnost," je še dodal.

Čas bi lahko bil zaveznik Gadafija

Lovci na Gadafija morajo delovati hitro, da bi ohranili sled za njim, saj bi se v nasprotnem primeru lahko vojna v državi še zavlekla. Iskanje nekoga, ki se skriva v redko poseljeni puščavski državi, ki je trikrat večja kot Francija, je pogumno, tu pa je še nekdanji voditelj države, ki ima dobre zveze in dostop do zlata in orožja. In materialna sredstva niso edini faktor, ki štejejo v prid ubeglemu polkovniku.

Trdoživi borci so še vedno aktivni v več regijah, njegovi kolegi še vedno tvorijo njegov notranji strah vzbujajoč obroč varnostnikov, zanese pa se lahko tudi na prijateljska plemena na jugu države in nomadske skupnosti tihotapcev v Sahelu. Velik del notranjega dela države, še posebej pa jugozahod, so še vedno v rokah njegovih podpornikov. Čas pa pritiska, saj dlje, kot ne bo znano, kje je, močnejša bo lahko aura o njegovi nepremagljivosti.

"Za takšne voditelje je najbolje, da so prijeti takoj po končanem konfliktu," je dejal Paddy Ashdown, nekdanji vodja misije Združenih narodov v BiH. Po njegovih besedah se bo s časom lahko skril kot duh na mesto, kjer ga bo težko odkriti, tako kot je bilo to z Osamo bin Ladnom in Radovanom Karadžićem.

V Tripoliju se boj za prevlado še nadaljuje

Okrepitve za upornike prihajajo v Tripoli.
Okrepitve za upornike prihajajo v Tripoli. FOTO: Reuters

Sicer so režimske sile ponekod še naprej z vsemi močmi upirajo upornikom. Gadafijevi vojaki po poročanju arabskih medijev nadzorujejo še dve četrti Tripolija. V eni izmed njih je hotel Rixos, od koder so v sredo izpustili več deset tujih novinarjev. Gadafijeve sile so še zmerom močne na jugu države blizu meje s Čadom in Sudanom, pa tudi drugod po državi so nekatera območja, med drugim Gadafijevo rojstno mesto Sirta, še vedno v rokah režima.

Uporniki so pozno popoldne vstopili tudi v četrt Abu Salim v prestolnici, ki je veljala za eno od zatočišč Gadafiju vdane vojske v Tripoliju. Vstop pa so jim omogočila Natova letala, ki so pred tem bombardirala eno od tamkajšnjih stavb. Uporniki pa so nato v tamkajšnjih stavbah iskali ostrostrelce in zajeli številne ujetnike. Vse skupaj je spremljalo tudi strejanje.

Še pred tem so pregledali rove pod Gadafijevo trdnjavo, da bi se prepričali, ali se morda tam skriva s svojimi sinovi, a so našli le številna trupla Gadafijevih privržencev.

Uporniki pa se skušajo prebiti tudi do Gadafijvega rojstnega mesta Sirte, vendar pa so jih že na obrobju pregnali Gadafijevi vojaki. Mesto leži okoli 450 kilometrov vzhodno od Tripolija.

Televizija, ki je popoldne predvajala posneti Gadafijev govor, pa je zvečer poročala, da so Natova letala bombardirala mesto Sirte. "Agresorji iz Zahoda, Katarja in Združenih Arabskih Emirtov bombardirajo Sirte," se je glasilo njihovo poročilo. Pri tem niso navajali vira informacij, prav tako niso podali nobenih podrobnosti.

Našli usmrčene borce

V bolnišnico v Tripoliju so včeraj pripeljali 17 trupel civilistov, ki so bili pred uporniškim zavzetjem usmrčeni znotraj Gadafijeve utrdbe Bab al Azizija.''Včeraj je pripeljal tovornjak s 17 trupli,'' je dejala Kirsty Campbell iz mednarodne ekipe zdravnikov v bolnišnici. ''Te fante so po mestu pobrali pred desetimi dnevi. Uporniki so njihova trupla našli znotraj Bab al Azizije. Vsi so bili usmrčeni,'' saj po besedah Campbellove njihove rane niso nastale v boju.

1,67 milijona dolarjev za Gadafijevo glavo

Spletna stran italijanskega časnika Corriere della Sera poroča, da so štirje italijanski novinarji, ki so jih Gadafijevi privrženci ugrabili v Libiji, že na prostosti.

''Gadafijeve sile in njihovi pomagači se ne bodo nehali upirati, dokler ne bo Gadafi prijet ali ubit,'' je izjavil Mustafa Abdel Džalil, vodja Nacionalnega prehodnega sveta, ki je ponudil pomilostitev kateremu koli od članov Gadafijevega spremstva oziroma njegovega notranjega kroga, ki ubije dolgoletnega libijskega voditelja, napovedal pa je tudi več kot milijon dolarjev vredno nagrado za njegovo prijetje.

''Vojne bo konec šele takrat, ko bo prijet, mrtev ali živ,'' je dejal Abdel Džalil v Bengaziju. Do takrat, je dejal Džalil, se Gadafi ne bo zlahka predal, še vedno pa je sposoben sprožiti ''katastrofalni dogodek''. Ni jasno, ali je s tem Džalil mislil na izdelavo in uporabo umazane bombe iz radioaktivnega materiala, pred čimer je včeraj svaril nekdanji podpredsednik Mednarodne agencije za atomsko energijo Olli Heinonen.

Alžirija previdna zaradi Al Kaide

Neimenovani visoki vir v alžirski vladi pa je dejal, da uporniških oblasti država ne bo priznala, vse dokler ne bo prepričana, da se bodo borili proti terorizmu in Al Kaidi. Imeli naj bi namreč trdne dokaze, da so v vrstah upornikov tudi skrajneži, ki jih je Alžirija predala Gadafijevemu režimu.
"Enega izmed njih smo celo videli na televiziji, kako govori v imenu Prehodnega nacionalnega sveta", je povedal vir, ki dodaja, da želijo trdne dokaze, da bodo novi oblastniki vključeni v boj proti Al Kaidi v regiji. Sicer pa je Alžirija že zahtevala uradno opravičilo predstavnikov libijskih upornikov, ki so sosednjo državo obsodili, da v državljanski vojni podpira Gadafija.

Načrti za obnovo potekajo

Uničene stavbe v Misrati
Uničene stavbe v Misrati FOTO: Reuters
Zahodni voditelji in uporniška vlada sprejemajo vse potrebne ukrepe za prevzem znatnega libijskega premoženja, skritega po bankah in v naložbah v tujini. Sredstva iz tega naslova bodo potrebna za obnovo od vojne porušenih mest in za zagon gospodarstva, predvsem pa za obnovo naftne infrastrukture, ki je bila poškodovana v vojni.
Članica Nacionalnega prehodnega sveta Fatima Mahmud je za hrvaški Večernji list dejala, da bi Gadafi lahko za azil zaprosil v Čadu, Alžiriji, Venezueli, Hrvaški ali Srbiji. Dejala je tudi, da je še vedno v Libiji, da pa je zapustil Tripoli.

V Turčiji so se sestali predstavniki svetovnih sil, ki so Gadafija pozvali, da se preda in se tako izogne nadalnjemu prelivanju krvi. Varnostni svet ZN so tudi pozvali naj sprejme resolucijo, s katero bi pospešeno sprostili zamrznjena libijska sredstva.

Nacionalni prehodni svet bo po sedanjih ocenah za začetek obnove potreboval okoli pet milijard dolarjev zamrznjenih libijskih sredstev. Uporniki načrtujejo tudi povratek delavcev na naftna polja, ki naj bi začela čim prej ponovno obratovati in se počasi bližati predvojnim zmogljivostim.

Vodja libijskih upornikov Mahmud Abdel Džibril je dejal, da bo največji dejavnik tveganja v Libiji potencialna nezmožnost zagotavljanja osnovnih infrastrukturnih storitev in izplačila plač. Predstavnik Mednarodnega denarnega sklada (IMF) David Hawley pa je sporočil, da bo nove libijske oblasti lahko priznal, ko jih bodo priznale prav vse njegove članice - teh je 187.

Odzval pa se je tudi italijanski premier Silvio Berlusconi, ki pravi, da je Italija že začela postopke za sprostitev libijskih sredstev v vrednosti 350 milijonov evrov, ki so deponirana pri italijanskih bankah. Dejal je tudi, da bo italijanska državna naftna družba Eni z libijskimi uporniki podpisala sporazum, po katerem jim bo v določenem obdobju brezplačno dobavljala nafto in zemeljski plin.

Je zadnji Gadafijev as v rokavu gverilska vojna?

Uporniki, med katerimi ni malo nekdanjih podpornikov Gadafija, so poudarili, da si želijo sodelovanja z nekdanjimi privrženci in uslužbenci Gadafijeve administracije. Prav tako so dejali, da si ne želijo čistke, kakršna je Irak po letu 2003 pahnila v spiralo sektaškega nasilja (delovna mesta so izgubili vsi nekdanji člani stranke Baath).

A napredovanje upornikov ne bo postalo zagotovilo za varnost ali napredek, vse dokler bosta Gadafi in njegov najožji krog na prostosti. Abdel Salam Džalud, nekdanji tesni zaveznik polkovnika Gadafija, ki je na stran upornikov prestopil pretekli teden, pravi, da je bil Gadafijev načrt izginiti in se za krajši čas potuhniti, nato pa sprožiti gverilsko vojno.

''On je bolan od oblasti,'' je dejal Džalud. ''Verjame, da lahko zbere svoje privržence in nato z njimi izvajala napade ... Povsem je izgubil stik z realnostjo. Misli, da se lahko vrne na oblast.''

Nekaj tesnih sodelavcev režima je v zadnjih dneh že obupalo nad sledenjem poti, po kateri jih vodi Gadafi. Drugi človek libijske obveščevalne službe in zdravstveni minister sta med intervjujem za Al Arabiyo izrazila svojo pripadnost upornikom. A tudi oboroženi stražarji v hotelu Rixos, ki so zadrževali več kot 40 tujih novinarjev, so se včeraj zlomili in jih izpustili na prostost.

Tujih kopenskih sil ne bodo potrebovali

Odposlanec libijskih upornikov je v Istanbulu izjavil, da Nacionalna prehodna vlada ne bo zaprosila za posredovanje tujih kopenskih sil, pričakujejo pa pomoč Združenih narodov pri ponovni vzpostavitvi vojske in policije. Z njim se strinja tudi rusko zunanje ministrstvo, ki pravi, da bi ključno vlogo pri obnovi Libije morali igrati Združeni narodi.

Turški zunanji minister Ahmet Davatoglu pa je izrazil prepričanje, da se morajo operacije zveze Nato v Libiji nadaljevati vse do vzpostavitve popolne varnosti v državi. Po njegovih besedah bi morali Združeni narodi takoj sprejeti vse potrebne ukrepe za sprostitev zamrznjenih libijskih sredstev v tujini.

Bojni plini in osiromašen uran na varnem

Ameriško zunanje ministrstvo je sporočilo, da so libijske zaloge osiromašenega urana in bojnih plinov, ki jih je nakopičil Gadafi, za zdaj na varnem. Ameriške službe namreč preko satelitov in s pomočjo drugih vohunskih prijemov spremljajo dogajanje v teh skladiščih. Sicer pa ZDA skrbijo ročne rakete zemlja-zrak, znane tudi kot manpadi, ki jih je mogoče izstreliti z ramena.

KOMENTARJI (208)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
27. 08. 2011 09.19
kaj je fora da si mi v predzadnjem komentarju zamešal par besed, par jih je kar izginilo in vse skupaj zgleda nepovezano, kr zbris ga zarad mene, sej ti gre to kr dobro od rok, hotu sm pa samo vprašat alo, kajkodo, ca6ea, martiana in podobne ok zadnja 2 pustmo ampak alo, kajkoda, pisala sta da vama je jasno glede prostozidarjev in elite pa mi lahko odgovoris zakaj maš mene za nekega norega teoretika zarot, kaj si potem ti če veš vse to? kar pa se zeitgeista tiče pa jaaaaa strinjam se, venus project je pomoje plan b, da pripelje do nwoja in še vedno bo na oblasti elita, ker bo folk začel verovati v zeitgeist gibanje, v katerem pomoje sodelujejo pravtako prostozidarji...kaksna so vaša mnenja glede zeitgeista? amapk money makers, the waight of chains, blueprint for global enslavement in pa obama deception pa ti marsikaj povedo, pa n rabis bit nek nor teoretik zarot, hvala bogu da jih nebi bilo, sem za umirjeno življenje, da vsi živimo v sožitju ne pa za neke probleme ki to kao sploh niso...
tekavcminka56
27. 08. 2011 09.12
amerika obljubljena dežela povej kdo je krv za 11.9., za vietnam, za Libijo...martian ti dam namig? država oz skupina držav, prva črka je A, če ti še zdaj ni jasno, ima 7 črk in zadnja je pravtako A. Lp
mes
26. 08. 2011 09.57
Na zahodu obtožujejo in kaznujejo vsako nasilje v tujini pa ga vspodbujajo. Narobe svet.
CtrlDelete
26. 08. 2011 09.41
No, zdaj sta na vrsti še Iran in Sirija. A ne Obama?
mes
26. 08. 2011 09.24
Cirenij SUŽNJI smo,sužnji kapitalističnega pohlepa.
mes
26. 08. 2011 09.22
Bombandirajo Gadafijevo rojstno mesto,pa saaj tam ne živijo ljudje!!!!! Morilci zahodnjaški kaj še ste vi sploh normalni, kaj delate?
cirenij
26. 08. 2011 07.50
OlodWordOrder naši komunajzarji so bili obliž narodu. Socialisti, ki so povzdignili delovnega človeka. Z dobrimi medčloveškimim odnosi, občutkom enakovrednosti, prijateljstvu, enakopravnosti...tega danes ni več. Zamorjenost na vsakem koraku, črnogleda prihodnost, kritiziranje, zaprtost vase...Človeku je odvzeta lastnost socialno usmerjenega bitja. Kot polži, zalizani v svojih hišicah.
Tito_Partija
26. 08. 2011 07.42
Drži se Gadafi...napadajo te NATO podgane kapitalizma res je. Gadafi je car !
cirenij
26. 08. 2011 07.42
Pazi se libijski narod!!! Tudi nas so nasankali in nas pripeljali žejne čez vodo. Ko se "osvobodite", se bo začelo trpljenje. Ne mislite, da se bo cedilo med in mleko. Gnojnica je že na vidiku. Alaha boste prosili za Gadafija.
rissp
26. 08. 2011 01.55
"NATO je bombandiral Gadafijevo rojstno mesto". Res , meščani gadafijega rojstnega mesta , zaslužili ste si smrt vaših otrok, žena, uničenje infrastrukture (ki ne bo obnovljena še desetletja), . Gadafi je bil namreč rojen v vašem mestu !! Samo najbolj neumni hlapci lahko še verjamejo da se v Libiji dogaja "osvobajanje ljudstva"...
Platon23
26. 08. 2011 00.51
martian je očitno obubal ali pa mora jutr ob 7 že bit za trakom:)
Platon23
26. 08. 2011 00.48
Charles Lindbergh, leader of the anti-war America First ta govor mi je zlo všeč ko človek govori dejstva ovčicam ovčice pa le beketajo buuuuu oziroma beeeee martian poglej si ga tudi včasih vas je bilo dosti:)
Platon23
26. 08. 2011 00.41
hoho12326.08.2011, 00:12 očitno je gledal history channel brez podnapisov hahaha
povemvsem
26. 08. 2011 00.40
To je prilepil janez6b za vse tiste kateri mislijo,da je NWO košnja otave! Svarila pred NWO: Charles Lindbergh, leader of the anti-war America First, 1941 Dwight D. Eisenhower, predsednik ZDA, 1961 John F. Kennedy, predsednik ZDA, 1961 Mahatma Gandhi, 1963 Sami teoretiki zarot, k bo pa kdo od vas kdaj tok pomenil k tile zgoraj pol mi pa hodite brihtirat, do takrat je pa vaše mnenje vredno toliko kot lanski sneg. Pozivi k NWO: Henry Kissinger, večkratni član vlade ZDA, 1975 in 2005 George H. W. Bush, predsednik ZDA, 1991 George W. Bush, predsednik ZDA Bill Clinton, predsendik ZDA Janez Pavel II, papež Vatikana, 1999 Benedikt XVI, papež Vatikana Tony Blair, premier Velike Britanije, Gordon Brown, premier Velike Britanije, 2007 Barack Obama, predsednik ZDA, 2008 Nicolas Sarkozy, predsednik Francije, 2008 Herman Van Rompuy, predsednik EU, 2009 .
Platon23
26. 08. 2011 00.33
hoho12326.08.2011, 00:12 hvala da si to objavil:) in tak človek tu pometuje hahaha jao jao pojme ma pomešane v temelje:) ni čudno da je zbegana ovčica ki ne ve kam bi se obrnila:) tu je ogromno takih primerkov ki nimajo ne znanja ne pameti potem pa podajajo mnenja ki so na ravni osnovnošolca!
povemvsem
26. 08. 2011 00.32
Učite se internacionalo v ruskem in kitajskem jeziku!Je dobro če si pripravljen.
povemvsem
26. 08. 2011 00.22
Kot sem pred leti beral v mainstream časopisih so imeli zidarji,cestarji,komunalci...tam okoli 500€,razen če je zdaj pod Pahorjem kaj bolje.
Martian
26. 08. 2011 00.18
polifem IGNORIRAJ NAS!Ni ti treba pisati opozoril!
tali?ni tom
26. 08. 2011 00.17
OldWorldOrder belček????????????????????? argentinski fantek!??
povemvsem
26. 08. 2011 00.17
V glavnem,tokrat se bodo jame polnile na globalni ravni!In še opozorilo,Argentina ima veliko kraških jam!