Tujina

Vojaška operacija na območju Gaze

Ramala, 20. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sinoči je izraelska vojska s 40 oklepnimi vozili in buldožerji ter s podporo helikopterjev vdrla v palestinsko begunsko taborišče v Rafi. V napadu je umrlo pet Palestincev in izraelski vojak, najmanj 25 ljudi pa je bilo ranjenih.

Šlo je za največjo izraelsko vojaško operacijo na območju Gaze od začetka druge palestinske intifade. Operacija v Rafi je bila namenjena iskanju palestinskih skrajnežev.

Palestinci s severa območja Gaze pa so na izraelsko naselbino Zderot davi izstrelili raketo vrste kasam, ki je poškodovala neko hišo. Nasilje se je včeraj nadaljevalo tudi na Zahodnem bregu. V medsebojnem obstreljevanju je bil v bližini Dženina ubit Palestinec, trije izraelski vojaki so bili ranjeni, v Nablusu pa je že pred tem med izraelsko vojaško operacijo umrl palestinski snemalec.

Abas grozi z odstopom

V Izraelu, ZDA in EU spričo Arafatovega obnašanja medtem vse bolj dvomijo, da se bo 67-letnemu Abasu uspelo zoperstaviti vodji PLO. ZDA pa vztrajajo, da bodo mirovni načrt za Bližnji vzhod, ki so ga pripravile skupaj z Rusijo, EU in Združenimi narodi, javnosti predstavile šele potem, ko bodo Abas in njegov kabinet zaprisegli.

Palestinski premier Mahmud Abas je zagrozil, da bo prekinil oblikovanje nove vlade in odstopil s položaja zaradi spora s palestinskim voditeljem Jaserjem Arafatom glede novega notranjega ministra. Arafat in Abas sta se na včerajšnjem srečanju tako sprla, da je premier iz protesta zapustil prostor. Po besedah očividcev je Arafat namreč vnovič zavrnil imenovanje nekdanjega vodje varnostne službe na območju Gaze Mohameda Dahlana za novega notranjega ministra v Abasovi vladi. Arafat Dahlanu ne more oprostiti, da ga je pred letom dni javno kritiziral.

Vodja Palestinske osvobodilne organizacije, ki bo moral v prihodnje v okviru v kratkem sprejete reforme ustave del svojih pooblastil predati premieru, naj bi zahteval, da Abas v svoj kabinet vzame 13 od skupno 17 ministrov, ki jih je imenoval Arafat. Večina teh politikov velja za skorumpirane, nesposobne in lojalne Arafatu.

Abas ima do sredine prihodnjega tedna čas, da parlamentu v potrditev predloži sestavo svoje vlade. Če mu to ne bo uspelo, lahko bodisi zaprosi parlament za podaljšanje roka bodisi vrne pooblastilo za oblikovanje nove vlade Arafatu.

SORODNI ČLANKI