Tujina

Vojaki v Darfur

Kigali, 14. 08. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

V nemirno sudansko pokrajino Darfur je v okviru zaščitnih sil Afriške unije odpotovala prva skupina ruandskih vojakov.

Bodo afriški vojaki izboljšali življenje beguncev iz Darfurja?
Bodo afriški vojaki izboljšali življenje beguncev iz Darfurja? FOTO: Reuters

Iz ruandske prestolnice Kigali je v sudansko pokrajino Darfur, ki jo pretresajo medetnični spopadi, odpotovala prva skupina ruandskih vojakov v okviru zaščitnih sil Afriške unije (AU), so sporočili predstavniki ruandske vojske.

"Odšlo je 12 vojakov z opremo. Pričakujemo, da bodo ostali odpotovali v nedeljo dopoldan," je povedal tiskovni predstavnik ruandske vojske, polkovnik Patrick Karegeya. Kot je dodal, se je prva skupina na pot odpravila z oklepnimi transportnimi vozili.

Skupno naj bi v Darfur odpotovalo kakih 150 ruandskih vojakov, skupno pa naj bi sile AU štele 300 mož. Preostali del kontingenta bodo sestavljali nigerijski vojaki, ki naj bi v Darfur odpotovali do konca avgusta.

'Rešitelji' spolno nadlegovali?

Sudanski policisti, ki naj bi v nemirnem Darfurju skušali vzpostaviti mir in red, spolno zlorabljajo razseljene ženske, so zapisali predstavniki Združenih narodov v poročilu o razmerah v Darfurju.

Sudanske oblasti so v sklopu obljub Varnostnemu svetu ZN v nemirno pokrajino na zahodu države poslali okoli 10 tisoč policistov. Uradni Kartum je policiste v Darfur poslal kot znak svojega prizadevanja za vzpostavitev miru v nemirni pokrajini. S tem se Sudan skuša tudi izogniti morebitnim sankcijam ZN in dobiti prepotrebno pomoč mednarodne organizacije.