Tujina

Vodja inšpektorjev na strani ZDA

Washington/New York, 05. 10. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Inšpektor ZN za razorožitev Hans Blix je po pogovoru z ameriškim zunanjim ministrom Colinom Powellom podprl ameriško-britanski predlog resolucije o Iraku. Demokratski senator Robert Byrd pa je poudaril, da ima samo kongres pravico napovedati vojno proti Iraku.

Kaže, da se Hans Blix glede Iraka strinja z ZDA
Kaže, da se Hans Blix glede Iraka strinja z ZDA FOTO: Reuters

Vodja inšpektorjev ZN za razorožitev Iraka Hans Blix je po pogovorih z visokimi ameriškimi predstavniki v Washingtonu izrazil naklonjenost sprejemu nove resolucije o razorožitvi Iraka v Varnostnem svetu ZN. "Jasno je, da je potrebno stalno izvajati pritisk, da bi se Iračani podredili," je dejal Blix. Po njegovi oceni bi bila nova resolucija koristna, kar je mnenje tudi več članic Varnostnega sveta. Blix sicer ni izrazil mnenja, ali bi morala nova resolucija vsebovati tudi morebitno zatekanje k sili, kot to zahtevata Washington in London, čemur pa nasprotujejo ostale tri stalne članice s pravico veta - Francija, Rusija in Kitajska.

ZDA in Velika Britanija bi za potrditev svojega predloga resolucije potrebovale devet glasov od skupno 15 članic varnostnega sveta. Po diplomatskih virih bi lahko med 10 nestalnimi članicami računale na podporo Bolgarije, Norveške, Kolumbije in Singapurja.

Ameriški državni sekretar Colin Powell je po pogovorih izrazil optimizem glede možnosti dogovora v Varnostnem svetu o novi resoluciji o Iraku s strožjimi pogoji. Srečanja so se ob Blixu in Powellu udeležili tudi direktor Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed El Baradei, svetovalka ameriškega predsednika za nacionalno varnost Condoleezza Rice ter pomočnik obrambnega ministra Paul Wolfowitz.

Ameriška obveščevalna agencija CIA je sicer objavila poročilo, v katerem navaja, da je Irak obnovil proizvodnjo kemičnega orožja in da ima veliko biološkega orožja.

Bush poziva kongres

Ameriški predsednik George Bush je znova pozval ameriški kongres k sprejetju resolucije, ki bi Iraku ukazala spoštovanje zahtev mednarodne skupnosti in mu dala vedeti, da je čas za to omejen. "Podpora tej resoluciji bo tudi dokazala prepričanje ZDA in pomagala prisiliti Združene narode k ukrepanju," je še dejal Bush. Med drugim je povedal, da bo uporaba sile v primeru iraškega vztrajanja pri zavračanju zahtev neizogibna."

Bush je dejal, da bo uporaba sile v primeru iraškega vztrajanja pri zavračanju zahtev neizogibna
Bush je dejal, da bo uporaba sile v primeru iraškega vztrajanja pri zavračanju zahtev neizogibna FOTO: Reuters

Ameriški predsednik je pohvalil sklenitev sporazuma med demokrati in republikanci v predstavniškem domu v zvezi z iraškim vprašanjem. Predstavniški dom je namreč v sredo Bushu dal soglasje za morebitno uporabo sile proti Iraku, ki jo predvideva resolucija Bele hiše, vendar pa mora sedaj to doseči še v senatu, kjer pa imajo večino demokrati. Oba domova ameriškega kongresa sicer o omenjeni resoluciji, ki jo je Bela hiša predlagala 19. septembra, predvidoma ne bosta glasovala prej kot prihodnji teden.

"Nevarnost, ki jo za Ameriko predstavlja iraški režim, je resna in naraščajoča. Ta režim je že odgovoren za začetek dveh vojn. Sadam Husein je že uporabil svoje orožje proti lastnemu ljudstvu, zato imamo vse razloge za prepričanje, da ga bo spet uporabil," je dejal Bush in zatrdil, da ima Irak "že od nekdaj stike s terorističnimi skupinami, ki so sposobne in pripravljene uporabiti orožje za množično uničevanje". "Ne smemo pustiti usode miru in varnosti ZDA v rokah tega nevarnega in krutega moža. Diktatorja je potrebno razorožiti ter uporabiti vse resolucije ZN proti nasilju in podpori terorizmu." Po Bushevih besedah si ZDA sicer ne prizadevajo za vojaški konflikt, temveč se zatečejo k vojni le takrat, ko je ta bistvenega pomena za varnost in pravičnost. V primeru uporabe sile proti Iraku, pa bodo ZDA "sodelovale z drugimi državami za oblikovanje pravične vlade."

Rusija (še) ne vidi potrebe po novi resoluciji
Rusija (še) ne vidi potrebe po novi resoluciji FOTO: Reuters

Rusija pa še vedno nasprotuje novi resoluciji o Iraku, saj obstoječe resolucije povsem zadoščajo. Ruski predsednik Vladimir Putin se zavzema za čim prejšnjo vrnitev inšpektorjev za razorožitev v Irak. "Potrebno je utrditi osrednjo vlogo ZN pri vzdrževanju miru in varnosti, pospešiti proces razoroževanja ter najti skupno in učinkovito rešitev za nove izzive," še dodaja Putin.

Senator Byrd: Bush bo dobil bianco menico

Demokratski senator Robert Byrd nasprotuje samovolji Bele hiše
Demokratski senator Robert Byrd nasprotuje samovolji Bele hiše FOTO: Reuters

Ameriški senat je v petek nadaljeval razpravo o predlogu resolucije, ki jo je pripravila Bela hiša in s katero želi predsednik George Bush dobiti senatno podporo za napad na Irak. Največ besede je imel demokratski senator iz Zahodne Virginije Robert Byrd, ki ni imel dlake na jeziku in je izrekel številne kritike na račun administracije. Byrd je med drugim dejal, da iraška grožnja ni nič novega, saj so ZDA pred leti, dokler je bil še zaveznik ZDA proti Iranu, diktatorja Sadama Huseina oskrbovale z biološkimi agenti za izdelavo orožja. Byrd je nenehno mahal z izvodom ameriške ustave in grmel, da ima po ustavi edino kongres pravico napovedati vojno.

Byrd je bil prvič izvoljen v senat leta 1958, doslej je bil šest let vodja senatne večine in prav toliko let vodja senatne manjšine. Vendar pa Byrd ni samo ugleden senator, temveč tudi predsednik najpomembnejšega senatnega odbora, odbora za razdeljevanje proračunskih sredstev.

Byrd je Busha kar naravnost obtožil, da zganja hrup proti Iraku izključno zaradi bližine kongresnih volitev. Načrtovano resolucijo je imenoval figov list, ki se ga sam ne bi niti dotaknil. Med mahanjem z ameriško ustavo in naštevanjem svetopisemskih prispodob je Byrd dejal, da, če predsedniku izdajo to "bianco menico", lahko senat samo še izobesi napis "šli smo v stečaj".

John Warner, senator iz Virginije, vodilni republikanec v odboru je kolega skušal prepričati v pravilnost stališča ameriške administracije, vendar je Byrd ostal neomajen. V primeru, da bi podobne kritike izrekel kdo od Byrdovih mlajših kolegov, oziroma kakšen član predstavniškega doma, bi kar deževale obtožbe o izdaji, kot se je to zgodilo demokratskima kongresnikoma, ki sta pred kratkim obiskala Bagdad.

Poleg Byrda se je razprave udeležil tudi demokratski senator iz Massachusettsa Edward Kennedy. Ta je malce bolj umirjeno opozoril, da vojna proti terorizmu v Afganistanu še ni končana ter da so ZDA v vojni proti Al Kaidi odvisne od pomoči zaveznikov. Samovoljni napad na Irak bi po Kennedyjevih besedah razjezil muslimane po svetu. Poleg tega je po senatorjevih besedah Iran mnogo bolj povezan s terorizmom kot Irak. Kennedy je izpostavil dejstvo, da administracija doslej ni predstavila niti enega dokaza, da je Sadam Husein povezan z Al Kaido, oziroma da Irak predstavlja takojšnjo in neizogibno grožnjo ameriški varnosti. Sicer pa je Kennedy prepričan, da ima administracija prav, ko trdi, da Sadam Husein ni dober človek in ga je potrebno razorožiti, vendar pa administracija doslej ni pojasnila, zakaj ga ne bi najprej brez vojne poskušali razorožiti skupaj z zavezniki v ZN.

Republikanski senator Murkowski je bil glede smotrnosti vojne proti Iraku odkritejši: nafta bo cenejša!
Republikanski senator Murkowski je bil glede smotrnosti vojne proti Iraku odkritejši: nafta bo cenejša! FOTO: Reuters

Republikanski senatorji so po vrsti zastopali stališča administracije, glede razlogov za vojno v Iraku pa je bil še najbolj jasen Frank Murkowski iz Aljaske, ki je vodilni republikanec v odboru za energijo. Po njegovih besedah bo zmaga v vojni proti Iraku zagotovila neovirano oskrbo z nafto za ameriški trg. Nafta bo na voljo po nižjih cenah, kot je danes, je povedal. Bush mora po njegovem mnenju dobiti proste roke, saj se ZN z Irakom neuspešno ukvarjajo že več kot deset let.