Tujina

Vodja Hamasa preživel napad

Jeruzalem/Gaza/Bejrut, 27. 09. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Vodja vojaškega krila Hamasa Mohamed Deif je preživel izraelski helikopterski napad v Gazi, vendar je ranjen. Deif je že več let na izraelskem seznamu najbolj iskanih Palestincev. Medtem pa, dan pred drugo obletnico začetka druge palestinske vstaje, večina Palestincev soglaša z nadaljevanjem intifade.

Izraelske sile so na avtomobil streljele kar iz helikopterja (Foto: Reuters)
Izraelske sile so na avtomobil streljele kar iz helikopterja (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Vest, da je Deif preživel napad, je potrdila tudi izraelska vlada, ki je pred tem trdila, da je bil Deif ubit. Izraelska vojska je včeraj s helikopterji v gosto naseljeni četrti Gaze napadla vozilo, v katerem je bilo več pripadnikov Hamasa. Ubita sta bila dva skrajneža, ranjenih pa je bilo več kot 25 ljudi, med njimi otroci. Generalni sekretar ZN-a Annan je napad ostro obsodil in Izrael pozval, naj spoštuje mednarodno humanitarno pravo.

Izraelska vojska je z okoli 30 oklepniki in tanki ter dvema buldožerjema ponoči vdrla v kraj Deir el Balah v osrednjem delu območja Gaze, pri čemer sta bila ranjena dva Palestinca. V operaciji so uničili hišo aktivista skrajne palestinske organizacije Islamski džihad. Pred tem je izraelska vojska vdrla tudi v palestinski kraj Bejt Hanun na severu območja Gaze, oklepna vozila pa so obkolila kraj Bejt Lahija na severu območja Gaze. Na Zahodnem bregu pa so izraelski vojaki med poskusom aretacije ubili pripadnika Hamasa.

Izrael v najvišji stopnji pripravljenosti

Izaelske varnostne sile so poostrile nadzor
Izaelske varnostne sile so poostrile nadzor FOTO: Reuters

Izraelske varnostne sile so danes, dan pred drugo obletnico začetka palestinske vstaje in dan po četrtkovem neuspelem napadu na vodjo vojaškega krila gibanja Hamas v Gazi, razglasile najvišjo stopnjo pripravljenosti. Za tak ukrep se je na četrtkovi seji odločilo izraelsko obrambno ministrstva, na katerem so sodelovali tudi predstavniki glavnih varnostnih služb. Več sto policistov in vojakov, nameščenih predvsem v velikih trgovinskih centrih in na obcestnih postajah v velikih mestih, bo še posebej pozornih na samomorilske napade.

Okrepljen bo tudi nadzor nad cestnimi zaporami in vzdolž zelene črte, ki loči Zahodni breg in Izrael. Varnostni ukrepi pa prepovedujejo udeležbo pri molitvi v mošeji Al Aksa v vzhodnem Jeruzalemu vsem Palestincem, mlajšim od 40 let, je sporočil tiskovni predstavnik izraelske policije Gil Kleiman. Visoka pripravljenost izraelskih varnostnih sil, ki bo trajala več dni, je bila vzpostavljena tudi zaradi palestinskih groženj s samomorilskimi napadi ob izraelskem prazniku simhat torah, ki bo v soboto zvečer.

Izraelske oblasti so varnostne ukrepe okrepile, ker se bojijo tudi povračilnih ukrepov skrajne palestinske organizacije Hamas zaradi včerajšnjega napada na vodjo vojaškega krila Hamasa v Gazi.

Večina Palestincev za nadaljevanje intifade

Dan pred drugo obletnico začetka druge palestinske vstaje je palestinski medijski in komunikacijski inštitut v Jeruzalemu (JMMC) objavil rezultate ankete, po katerih naj bi več kot 80 odstotkov Palestincev soglašalo z nadaljevanjem intifade.

Samomorilske napade na Izrael naj bi podpiralo 64,3 odstotka Palestincev
Samomorilske napade na Izrael naj bi podpiralo 64,3 odstotka Palestincev FOTO: Reuters

Nadaljevanju intifade nasprotuje 16,4 odstotka Palestincev, 3 odstotke vprašanih pa je neopredeljenih. Samomorilske napade na Izrael naj bi podpiralo 64,3 odstotka Palestincev, medtem ko jih 27,7 odstotka temu nasprotuje, je danes objavil JMMC, ki je v javnomnenjski raziskavi med 21. in 25. septembrom zajel 199 oseb, starejših od 18 let, z območja Gaze in Zahodnega brega.

Okoli 52 odstotkov vprašanih meni, da je nadaljevanje intifade, vzporedno s pogajanji z Izraelom, najboljši način za končanje izraelske zasedbe in uresničevanje palestinskih ciljev. 73 odstotkov vprašanih pa je "v glavnem ali zelo pesimističnih" v zvezi z mirno rešitvijo konflikta; od teh je 38,9 odstotka prepričanih, da je mirovni proces mrtev in da ni nobene možnosti za nadaljevanje pogajanj.

Na vprašanje o rezultatih politike palestinskih oblasti je 52 odstotka Palestincev mnenja, da so ti slabi, medtem ko jih je 43,3 odstotka nasprotnega mnenja. Med osebami, v katere imajo vprašani največ zaupanja, s 27,6 odstotka vodi palestinski voditelj Jaser Arafat, ki mu z 10,3 odstotka sledi duhovni vodja radikalnega islamskega gibanja Hamas, šejk Ahmed Jasin.

SORODNI ČLANKI