Tujina

Vložena tožba zoper Rumsfelda

Washington, 14. 11. 2006 18.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupina mednarodnih pravnikov je v Nemčiji vložila tožbo zoper Donalda Rumsfelda.

Pentagon je danes tožbo proti ameriškemu obrambnemu sekretarju Donaldu Rumsfeldu v Nemčiji označil za "lahkomiselno". Skupina mednarodnih pravnikov je v Karlsruheju vložila tožbo, v kateri od nemškega tožilstva zahteva začetek preiskave proti Rumsfeldu in drugim visokim članom ameriške administracije zaradi zlorab ujetnikov v zloglasnem ameriškem zaporu Abu Graib v Iraku in zaporu za teroristične osumljence v ameriškem oporišču Guantanamo na Kubi.

Na podlagi preiskave odvetniki zahtevajo, da bi tožilstvo Rumsfleda in njegove sodelavce kazensko preganjalo
Na podlagi preiskave odvetniki zahtevajo, da bi tožilstvo Rumsfleda in njegove sodelavce kazensko preganjalo FOTO: Reuters

"Kolikor vem iz medijev, mi zveni precej lahkomiselno," je izjavil tiskovni predstavnik ameriškega obrambnega ministrstva Bryan Whitman. Dodal je, da Pentagon še ni seznanjen z vsebino tožbe in da jo pozna samo iz medijev, so pa ZDA po njegovih besedah tako ali tako že podrobno preiskale zlorabe v Abu Graibu.

Tožbo so vložili v imenu enajstih Iračanov, ki so bili zaprti v bagdadskem zaporu Abu Graib, in savdskega državljana Mohameda al Katanija, ki je še vedno zaprt v Guantanamu kot domnevni dvajseti ugrabitelj potniškega letala v terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001.

Ameriški in nemški odvetniki so tožbo vložili pri nemški zvezni tožilki Moniki Harms v Karlsruheju, je povedal eden od odvetnikov. V tožbi zahtevajo, da Harmsova sproži preiskavo, na njeni podlagi pa nato odredi kazenski pregon proti več visokim ameriškim predstavnikom, tudi Rumsfeldu, zaradi odgovornosti za vojne zločine v okviru vojne proti terorizmu.

Tožbo so vložili v skladu z nemško zakonodajo, ki omogoča kazenskopravni pregon zaradi vojnih zločinov v Nemčiji, ne glede na to, kje so bili storjeni. V tožbi med drugim navajajo, da je Rumsfeld osebno ukazal in opravičeval mučenje.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.