Tujina

Vlada napadla upornike?

Kolombo, 15. 06. 2006 07.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na Šrilanki je v napadu na avtobus umrlo 64 oseb. Vlada je za napade obsodila Tamilske tigre.

Pripadnice Tamilskih tigrov
Pripadnice Tamilskih tigrov FOTO: Reuters

Napad na avtobus na Šrilanki se je zgodil na severovzhodu države na območju Anuradapura severno od šrilanške prestolnice Kolombo. Avtobus s cililisti je zapeljal na protipehotno mino, v eksploziji pa je po zadnjih podatkih umrlo 64 ljudi, okoli 45 pa je ranjenih. Avtobus se je prevrnil ter drsel 25 metrov po cesti. Napadalci so za mino uporabili plastični eksploziv.

Po navedbah vojske so bili na avtobusu med drugim tudi majhni otroci, gospe in duhovniki. V lokalni bolnišnici pa so potrdili, da je med mrtvimi najmanj 15 otrok.

Oblasti za napad krivijo Tamilske tigre, ki pa odgovornosti za napad niso prevzeli. V podobnih incidentih, ki so se zgodili na severu in vzhodu države, kjer se uporniki borijo za neodvisno državo, so vpletenost zanikali.

Napad na upornike

Uporniki so povedali, da so vladna reaktivna letala napadla njihovo področje na severovzhodu države. Poročil o morebitnih žrvah ni. “Na področju Mulattivvu je prišlo do zračnega napada in obstreljevanja,” je povedal predstavnik upornikov.

Mirovna pogajanja prekinjena

Nasilje v državi se je po prekinitvi pogovorov med vlado in uporniki od aprila še povečalo. Tamilski tigri so se za neodvisno tamilsko državo na severu in vzhodu Šrilanke začeli boriti leta 1983, do sklenitve premirja pa je prišlo leta 2002. V državljanski vojni je umrlo okoli 64.000 ljudi.

Mirovna pogajanja med vlado in uporniki na Šrilanki so se s posredovanjem Norveške in po podpisu premirja februarja 2002 začela septembra istega leta, zastala pa so aprila 2003, predvsem zaradi vztrajanja upornikov pri obsežni avtonomiji. Sprti strani naj bi se minuli znova sešli za pogajalsko mizo, vendar se to ni zgodilo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.