Tujina

Visoke kazni za kubanske disidente

Havana, 07. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Sodišča na Kubi so v ponedeljek obsodila kar 33 disidentov na visoke zaporne kazni. Več deset kritikov kubanskega režima so prijeli sredi marca, ker naj bi sodelovali pri "zarotniških dejavnostih" vodje stalnega predstavništva ZDA v Havani Jamesa Casona.

Castro ima še vedno trd prijem za vse, ki se ne strinjajo z idejo večnega socializma na Kubi
Castro ima še vedno trd prijem za vse, ki se ne strinjajo z idejo večnega socializma na Kubi FOTO: Reuters

Po navedbah predsednika Kubanske komisije za človekove pravice in narodno spravo Elizardoja Sancheza so na različnih sodiščih na Kubi v ponedeljek obsodili 33 od 80 prijetih disidentov.

Kubanske pravosodne oblasti so za disidente zahtevale visoke kazni. Za kar 12 oporečnikov naj bi zahtevali dosmrtno ječo, za druge pa od 10 do 35 let zapora. Procesi proti drugim obtožencem bodo še potekali. Gre za najhujši val represivnih ukrepov proti disidentom na Kubi v zadnjih desetih letih.

Med obsojenimi je tudi edina ženska, ki so jo prijeli sredi marca, 57-leta ekonomistka in opozicijska aktivistka Marta Beatriz Roque. Obsojena je bila na 20 let zapora. Sodni procesi v Havani in drugih mestih potekajo za zaprtimi vrati, spremljajo pa jih lahko le svojci obtoženih.

Predstavnik ZDA v Havani Cason, ki je na položaju šele pol leta, naj bi si prizadeval za srečanje z disidenti in jim omogočil sestanke v svoji rezidenci. Cason se je namreč v preteklih mesecih srečal s številnimi oporečniki in tako postal trn v peti kubanskim oblastem, ki so ga pogosto napadale.