Tujina

V Mehiki še dve žrtvi nove gripe

London/Washington, 07. 05. 2009 14.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.Š./Reuters/STA/D.L.
Komentarji
4

V ZDA so potrdili 250 novih primerov nove gripe, v Mehiki pa je bila bolezen usodna za še dva človeka. Strokovnjaki poudarjajo, da bi v naslednjih nekaj letih za virusom lahko zbolela tretjina svetovne populacije.

Okužbe so ugotovili v 24 državah po svetu.

V Mehiki sta za posledicami nove gripe umrli še dve osebi. Število žrtev se je tam tako povzpelo na 44. Zunaj meja te države sta umrla dva človeka, oba v ZDA.

Število obolelih za novo gripo po svetu še kar narašča. Po podatkih Evropskega centra za boj proti nalezljivim boleznim (ECDC) so po vsem svetu potrdili že več kot 2200 primerov, od tega polovico v Mehiki. Od tam prihaja daleč največ žrtev, pa tudi večino obolelih v drugih državah je mogoče povezati z Mehiko.

V najbolj prizadeti evropski državi, Španiji, tako le devet od 81 ljudi, kolikor jih je doslej zbolelo, v zadnjem času ni obiskalo Mehike. Vsi razen enega, so že zapustili bolnišnice. Poleg tega 48 ljudi opazujejo.

Tu si lahko pogledate zemljevid z oznakami držav, kjer so doslej potrdili primere nove gripe (Vir: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO))

V ZDA veliko povečanje primerov

Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) v ZDA je objavil nove podatke o obolelih. Njihovo število se je s 642 povzpelo na 896. ZDA so tako druga najbolj prizadeta država, tretja pa je njihova severna soseda Kanada. Tam je število okuženih preseglo 200, vendar gre v vseh primerih za blažje oblike obolenja.

Gripa
Gripa FOTO: Reuters

V Veliki Britaniji pričakujejo izbruh

V Veliki Britaniji je med 34 obolelimi kar 13 otrok, zaradi nevarnosti izbruha bolezni pa so doslej zaprli pet šol. Ker se je virus ugnezdil v šolah, je možnost hitrega širjenja zelo velika, opozarjajo.

O novih primerih bolezni poročajo tudi iz Velike Britanije. Obolela sta še dva človeka. Eden od njiju se je pred kratkim vrnil iz ZDA, drugi pa obiskuje šolo na obrobju Londona, ki so jo zaprli, potem ko so virus odkrili pri dveh drugih učencih. Skupaj je tako na Otoku za novo gripo zbolelo že 34 ljudi, deset jih v zadnjem času ni bilo v Mehiki, okužili pa naj bi se v stiku z drugimi obolelimi. "Pričakujemo lahko, da bo v prihodnje takih primerov še veliko več," je dejal minister za zdravje Alan Johnson.

O prvih obolelih poročajo iz Švedske in Poljske, nov primer nove gripe, drugega doslej, pa so potrdili tudi na Nizozemskem. Zbolela je 53-letna ženska, ki se je ob koncu aprila vrnila iz Mehike. Zdravili so jo s tamiflujem in že okreva. Medtem pristojne službe iščejo potnike, ki so bili z njo na letalu iz Cancuna 29. aprila. Deseti primer okužbe so potrdili tudi v Nemčiji. Moški, ki je bil na dopustu v Mehiki, je medtem že okreval.

Za naše sosednje države so podatki sledeči: enega obolelega imajo v Avstriji, pet pa jih je v Italiji.

Obvezno nošenje mask

V Mehiki so se v sredo po petdnevnem zaprtju odprle šole, restavracije, kulturne in športne ustanove, vendar pa morajo upoštevati navodila vlade za preprečitev širjenja novega virusa gripe. V skladu s temi navodili je med drugim obvezno nošenje kirurških mask, kar velja tako za zaposlene kot za stranke.

Gripa
Gripa FOTO: Reuters

Virus bi lahko okužil tretjino svetovne populacije

Predstavniki za zdravstvo pri Združenih narodih opozarjajo, da bi bila lahko v prihodnjih nekaj letih za novim virusom gripe okužena tretjina svetovne populacije. Vse države so zato pozvali, naj bodo v pripravljenosti, če se bo raven ogroženosti dvignila na šesto stopnjo, kar bi predstavljajo najhujšo pandemijo. Za zdaj nevarnost ostaja pete stopnje.

Prevoz prašičev v zakol
Prevoz prašičev v zakol FOTO: Reuters
Namesto cepiv proti navadni cepiva proti novi gripi?

Virus nove gripe naj bi bil mutacija, nastala iz virusa prašičje, ptičje in človeške gripe, ugotavlja Svetovna zdravstvena organizacija (WHO).

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je za prihodnji teden sklicala sestanek strokovnjakov, na katerem naj bi govorili o tem, ali naj farmacevtske tovarne pozovejo, naj se preusmerijo s proizvodnje cepiva proti navadni gripi na cepivo proti pandemiji nove gripe. Tovarne lahko namreč hkrati izdelujejo le eno vrsto cepiva.

Po navedbah nekaterih predstavnikov WHO je zelo verjetno, da bodo poziv objavili, čeprav se pojavljajo tudi dvomi, saj še ni jasno, kako nevaren je virus nove gripe, medtem ko je znano, da navadna gripa letno ubije okoli pol milijona ljudi. Ker proizvodnja novega cepiva traja več mesecev, bo moral WHO odločitev o začetku proizvodnje sprejeti zelo kmalu. Več laboratorijev po svetu sicer že dela na pripravi cepiva proti novi gripi, kljub temu pa naj bi trajalo od štiri do šest mesecev, preden se bo lahko začela množična proizvodnja.

Po oceni WHO bi proizvajalci na leto lahko izdelali med eno in dvema milijardama doz cepiva, ni pa še jasno, ali bosta za cepljenje posameznika potrebni ena ali dve dozi.

Japonski znanstveniki so v začetku leta sporočili, da so odkrili cepivo, ki bi lahko bilo učinkovito proti različnim virusom gripe. Menili so, da bi z njim lahko preprečili pandemijo svetovnih razsežnosti.

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JohnWayne
07. 05. 2009 15.11
še se ni dost tamifluja prodal.. al je pa spet nek en politik v temo brcnu in bodo proteste preprečl z gripo.. poptv pa vse to podpira, napihuje in objavla