Tujina

Viktor proti Viktorju

Kijev, 26. 05. 2007 11.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

Več tisoč vojakov, zvestih predsedniku Juščenku, se je odpravilo proti Kijevu, a so jih na poti ustavili.

Viktor Janukovič je posvaril Juščenka, da lahko pride do državljanske vojne.
Viktor Janukovič je posvaril Juščenka, da lahko pride do državljanske vojne. FOTO: Reuters

Ukrajinski predsednik Viktor Juščenko in premier Viktor Janukovič sta zvečer nadaljevala pogovore za rešitev krize, v kateri se je Ukrajina znašla po predsednikovem odloku o razpustitvi parlamenta v začetku aprila. Medtem so posebne enote notranjega ministrstva, zveste Juščenku, krenile na pot proti Kijevu, kar je še poglobilo skrbi pred zaostritvijo napetosti; enote naj bi se sicer na poti proti Kijevu ustavile.

Potem ko je Juščenko v petek izdal odlok, s katerim je prevzel nadzor nad policijo, Janukovič pa je ta ukrep označil za neustavnega, se je v petek zvečer Juščenko z Janukovičem ter več visokimi vladnimi in parlamentarnimi predstavniki sestal na triurnih pogovorih s ciljem rešitve krize. Pogovore
sta z dvourno zamudo nadaljevala danes okoli 13. ure, po premoru pa sta se znova sešla zvečer. Po besedah predstavnice za odnose z javnostjo predsednika Larise Mudrak se jima je pridružil tudi predsednik parlamenta
Oleksander Moroz.

Njihov osnovni cilj je najti obojestransko sprejemljiv termin za izvedbo napovedanih predčasnih parlamentarnih volitev, je dejala predstavnica za odnose z javnostmi predsednika Juščenka.

Pohod vojaških enot proti Kijevu

Protesti v Kijevu
Protesti v Kijevu FOTO: Reuters
Ukrajina je sicer v globoko politično krizo ujeta že od začetka aprila, potem ko se je parlament v Kijevu uprl odloku Juščenka o razpustitvi zakonodajne veje oblasti in razpisu predčasnih volitev, za katerega se je odločil zaradi prestopov med strankami, ki so bili po Juščenkovem prepričanju neustavni. Sledile so množične demonstracije privržencev obeh političnih taborov, Juščenko in Janukovič pa sta 4. maja le dosegla dogovor o razpisu predčasnih volitev.

Okoli 2050 pripadnikov vojaških enot notranjega ministrstva, zvestih ukrajinskemu predsedniku Viktorju Juščenku, se je kljub nasprotnim ukazom notranjega ministra Vasilija Čuška odpravilo v ukrajinsko prestolnico, a so jih na poti zaustavili.

Kot so sporočili iz sveta za nacionalno varnost, je naloga enot, da na ukaz predsednika zagotovijo mir in okrepljen nadzor nad strateško pomembnimi zgradbami v Kijevu. "Premik enot notranjega ministrstva je potreben za zagotovitev miru v mestu, za preprečevanje provokacij," je dejal vodja sveta za nacionalno varnost Ivan Pljušč. Ukaz za premik naj bi po sporočilu notranjega ministrstva dal predsedniku zvest poveljnik Oleksander Kiktenko. Ta je tudi dejal, da bo sprejemal le ukaze predsednika.

"Upamo, da bo zmagal razum in da ti mladeniči ne bodo izvršili zločinskih ukazov," pa je dejal Janukoviču zvest namestnik notranjega ministra Mihail Kornijenko.

Predstavnik za odnose z javnostjo notranjega ministrstva Kostjantin Stognij je dejal, da so enote zaustavili, ni pa želel izdati, če so jih prijeli ter od kod sploh prihajajo. Premieru Viktorju Janukoviču zvesto notranje ministrstvo je sporočilo o premiku enot objavilo le uro pred pričetkom drugega kroga pogovorov med Juščenkom in Janukovičem.


Juščenko prevzel nadzor nad policijo

Policija straži vrata pred predsednikovo palačo
Policija straži vrata pred predsednikovo palačo FOTO: Reuters

Politična kriza v Ukrajini je sicer v petek dobila nove razsežnosti. Proevropski predsednik Viktor Juščenko je namreč izdal odlok, s katerim je prevzel nadzor nad policijo, ki je sicer pod pristojnostjo notranjega ministrstva. Njegov tekmec, proruski premier Viktor Janukovič je ukrep označil za neustavnega in Juščenka posvaril, da z njim tvega državljansko vojno.

Ukrajinski predsednik si je policijo podredil, ker so policijske enote v četrtek na ukaz notranjega ministra priskočile na pomoč generalnemu tožilcu Svjatoslavu Piskunu, ki ga je Juščenko pred tem odstavil zaradi kršitve ustave, saj se ni hotel odpovedati svojemu sedežu v razpuščenem parlamentu. Generalni tožilec pa meni, da ga predsednik postavlja na cesto, ker se je uprl njegovemu ukazu, naj pravno ukrepa proti trem ustavnim sodnikom, ki aprila niso hoteli odstopiti s položaja, čeprav jih je Juščenko razrešil.

Mednarodna skupnost je zaradi dogajanja v Ukrajini izrazila zaskrbljenost. Evropska unija je sprta politična tabora pozvala, naj spor rešita s pogajanji. Vse sprte strani v Kijevu se morajo izogniti dodatnemu stopnjevanju napetosti, še posebej pa uporabi oboroženih varnostnih sil, je sporočilo nemško predsedstvo EU. K spoštovanju zakonov in demokratičnih norm so pozvali tudi v Moskvi in Washingtonu.

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.