Tujina

Videoposnetka z bin Ladnom ni bilo

Washington, 12. 12. 2001 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Napovedano javno predvajanje videoposnetka, na katerem naj bi Osama bin Laden pohvalil izvedbo napadov na ZDA 11. septembra, je bilo zaradi domnevno slabe kakovosti posnetkov preloženo.

Tudi Bush se zavzema za objavo
Tudi Bush se zavzema za objavo FOTO: Reuters

Tiskovna predstavnica Pentagona Victoria Clarke ni želela povedati, kdaj naj bi omenjeni videoposnetek tudi objavili. Pojasnila pa je, da je kakovost zvoka in slike izredno slaba, saj naj bi bile besede Osame bin Ladna na določenih mestih posnetka komajda razumljive.

Poleg tega je potrebno, kot je dejala Clarkova, zagotoviti, da bo prevod videoposnetka korekten. Tiskovni predstavnik Bele hiše Ari Fleischer pa je dejal, da je ameriška vlada že zaposlila štiri neodvisne prevajalce arabščine, ki bodo obstoječi angleški prevod ponovno natančno preverili. Za objavo omenjenega videoposnetka naj bi se zavzemal tudi ameriški predsednik George Bush.

Po poročanju ameriških medijev, naj bi se bin Laden na posnetku hvalil s presenetljivim uspehom napadov na ZDA. Ameriška administracija naj bi imela posnetek že dlje časa, vendar so to potrdili šele v nedeljo, ko so informacijo objavili v Washington Postu.

Jedrska znanstvenika povezana z bin Ladnom?

"Videoposnetek kaže ne samo to, da je Osama bin Laden kriv neverjetnega umora, ampak tudi, da je brez vesti in brez duše," je dejal Bush.

Pakistanska jedrska znanstvenika, ki so ju aretirali v Pakistanu, pa sta priznala, da sta se avgusta z Osamo bin Ladnom v afganistanski prestolnici Kabul obsežno pogovarjala o jedrskem, kemičnem in biološkem orožju. Po besedah pakistanskih predstavnikov je šlo med upokojenima znanstvenikoma in glavnim osumljencem za teroristične napade v ZDA zgolj za pogovore "akademske narave".

Baširudin Mahmud in Abdul Madžid, ki ju pakistanske oblasti že dva meseca zaslišujejo, sta sprva trdila, da sta se z bin Ladnom pogovarjala le o humanitarnih zadevah. Svojo zgodbo sta spremenila, potem ko so ju oblasti seznanile z dokazi, ki potrjujejo njuno povezanost z bin Ladnom. Pakistan je bil pod pritiski ZDA, naj razišče povezanost znanstvenikov z bin Ladnom. Oblasti Mahmuda in Madžida za zdaj uradno niso obtožile, vendar pakistanska vlada razmišlja, da bi ju obtožili za kršenje zakona o državni skrivnosti.