Tujina

VIDEO: Morija po vrnitvi Butove

Karači, 18. 10. 2007 12.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Karačiju sta po prihodu nekdanje premierke Benazir Buto eksplodirali bombi. Umrlo je najmanj 115 ljudi.

Gre za enega najhujših terorističnih napadov v zgodovini države.
Gre za enega najhujših terorističnih napadov v zgodovini države. FOTO: Reuters
Za napad krivim vlado. Gre za delo obveščevalnih služb. Soprog Butove, Asif Ali Zardari

V Karačiju sta po prihodu nekdanje premierke Benazir Buto, ki je bila osem let v izgnanstvu, odjeknili dve eksploziji, pri čemer naj bi bila tarča napada prav Butova in njen konvoj vozil. Razstrelil naj bi se samomorilski napadalec, druga bomba pa naj bi bila skrita v vozilu, ki so ga našli v bližini eksplozije. Prva eksplozija je bila manjša, sledila pa ji je še ena večja, ki je odjeknila le trenutek zatem, ko se je z avtobusom mimo pripeljala Butova.

Butovo so takoj po eksplozijah prepeljali na varno.
Butovo so takoj po eksplozijah prepeljali na varno. FOTO: Reuters

Umrlo je več kot 115 ljudi, je sporočila policija, med njimi tudi člani spremstva Butove in pripadniki njene stranke. Prav tako je med mrtvimi najmanj 20 policistov. Nekdanja premierka je nepoškodovana in je že zapustila kraj dogodka. "Gospa Buto je nepoškodovana in že na varnem v svoji rezidenci," je povedal predstavnik policije.

Mrtvih je več kot 100 ljudi.
Mrtvih je več kot 100 ljudi. FOTO: Reuters

Ranjenih naj bi bilo okoli 200 oseb, med njimi številni huje. Priče pripovedujejo o grozljivem prizoru. Avtobus z Butovo in njenim spremstvo je zalila kri, po ulici je videti dele teles. "Kri je bila vsepovsod, telesa so negibno ležala, na ulici je vladal kaos, nihče ni vedel, kam naj beži," je povedala očividka.

Na letališču in cestah, ki vodijo v Karači, je za varnost skrbelo 20.000 policistov. Kljub okrepljeni varnosti pa jim ni uspelo preprečiti dveh bombnih napadov. Vsaj eden naj bi bil delo samomorilskega napadalca.

Čeprav še nihče ni prevzel odgovornosti za napad, pa je možnost, da so napad izvedli uporniki, ki so povezani s teroristično organizacijo Al Kaida, saj so pred tem grozili Butejevi, ker podpira ameriško vojno proti terorizmu.

Predsednik Pervez Mušaraf je dejal, da je napad ''zarota zoper demokracijo''. Napad je obsodila tudi Bela hiša. "Ekstremistom ne bomo pustili, da bi Pakistan sam izbral predstavnike ljudstva s pomočjo odprtega in demokratičnega sistema," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe.

Vrnitev po osmih letih

Butova se je vrnila iz osemletnega izgnanstva, na letališču v pristaniškem mestu Karači pa jo je pričakalo več kot 100.000 ljudi. Oblasti so okrepile varnostne ukrepe, da bi jo zaščitile pred morebitnim napadom islamskih skrajnežev, saj je znana kot njihova nasprotnica.

Na letališču v Dubaju je Butova dejala, da se ji vrnitev zdi kot čudež: "Hvaležna sem bogu in vesela, da sem doma. O tem dnevu sem sanjala. Upam, da se bo čudež zgodil tudi za obubožane in revne prebivalce Pakistana, ki si želijo sprememb, varnosti, priložnosti in zaposlitev," je dejala in dodala, da se vrača v domovino "s sporočilom sprememb in upanja v boljšo prihodnost za demokracijo". "Moja vrnitev pomeni začetek pohoda proti boljši prihodnosti Pakistana," je dejala.

Benazir Buto je povedala, da je sanjala o dnevu, ko se bo vrnila.
Benazir Buto je povedala, da je sanjala o dnevu, ko se bo vrnila. FOTO: Reuters
Predsednik Pervez Mušaraf je obljubil, da bo v primeru zmage na predsedniških volitvah odstopil s položaja vrhovnega poveljnika vojske in na položaj tudi že imenoval naslednika. Po pričakovani zmagi na volitvah 6. oktobra sedaj čaka na končno potrditev rezultatov.

Butova, ki je bila premierka med leti 1988 in 1990 ter 1993 in 1996, je iz Pakistana odšla leta 1999, da bi se izognila sojenju zaradi korupcije. V domovino se je vrnila, potem ko je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf na začetku meseca podpisal odlok o njeni pomilostitvi oziroma pomilostitvi vseh politikov, proti katerim so bile v letih 1985-1999 vložene obtožbe zaradi korupcije. Gesta je odprla tudi pot za zavezništvo med Butovo in Mušarafom, potem ko sta se več mesecev pogovarjala o morebitni delitvi oblasti, pri čemer sta bila glavna pogoja Butove, da se Mušaraf odreče vojaškemu položaju ter ovrže vse obtožbe proti njej in drugim opozicijskim politikom.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pizdatimaterina@gmail.com
19. 10. 2007 07.48
Taga pa res ne razumem: "Ekstremistom ne bomo pustili, da bi Pakistan sam izbral predstavnike ljudstva s pomočjo odprtega in demokratičnega sistema," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Gordon Johndroe.
janezgorenc@email.si
19. 10. 2007 07.36
Skuštran, prepričan sem, da so vam Američani naročili, da to napišete. In prepričan sem, da imate na ušesu slušalko, ki so vam jo dali Američani, in ta vam vsakih nekaj sekund reče: "vdihni... izdihni... vdihni..."
drzavljan35
19. 10. 2007 00.43
Zensko so pripelajli nazaj kot simbol demokracije, s pomocjo njenih vzvodov in ameriske manupulacije bodo tudi to drzavo "demokratizirali", Musaafu je pa naroceno bilo s strani USA verjetno da jo naj pomilosti. Ni kej USA ima vpliv povsod, hoces noces, so policaji.
YesNo
19. 10. 2007 00.24
@hot-shot69; Američani so postavili Musharaf-a na oblast in zato je z njimi pridno sodeloval. Kdo je pa naročnik teh napadov pa lahko ugibamo a vendar ni vse črno kar ni belo zato ...
hot-shot69
19. 10. 2007 00.10
sami dvoličneži :)
pika.poka@email.si
18. 10. 2007 23.53
nintendo64@email.si
18. 10. 2007 23.43
Ne zaradi tega, ampak ker komentiranje nasilja (ki ga zadnje čase naša družba precej ignorira) ni zanimivo. Veliko bolj zanimivo je napadati članke, ki vsebujejo nage babe.
hot-shot69
18. 10. 2007 23.38
Tukaj pa noben ne bo komentirov, ko zraven ne morte omenjat Američanov????