Tujina

VIDEO: Ali se lahko madež razširi v Evropo?

New York, 01. 06. 2010 08.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
D.Š./STA/Reuters
Komentarji
46

Naftni madež se hitro širi v Mehiškem zalivu. Do avgusta lahko v morje izteče tudi do 400 milijonov litrov nafte. V ZDA se pripravljajo na najhujši možni scenarij, težave pa lahko povzročijo tudi orkani.

Podjetje British Petroleum je sporočilo, da pripravljajo nov načrt za zajezitev naftnega madeža v Mehiškem zalivu. Prav tako pa se podjetje pripravlja na sezono orkanov. Po petih neuspešnih poskusih nafta še vedbo izteka. Avgusta bodo izkopali še eno oziroma dve rezervni vrtini.

Naftni madež v Mehiškem zalivu
Naftni madež v Mehiškem zalivu FOTO: Reuters

Carol Browner je poudarila, da gre za najhujšo okoljsko katastrofo, s katero se soočajo ZDA, ki pa so bile priča že kar nekaj industrijskim nesrečam s katastrofalnimi posledicami. Dejala je še, da se pripravljajo na najhujši možni scenarij, saj naftnega madeža ne bo mogoče zaustaviti vse do avgusta. National Geographic je sporočil, da vremenske napovedi kažejo na to, da bi madež lahko zaneslo vse do Missippija in obale Alabame.

Madež se lahko razširi v notranjost

Biolog Tine Valentinčič iz Biotehniške fakultete je za 24UR ZVEČER spregovoril o naftnem madežu. “Količina nafte je ogromna, za Mehiški zaliv je kar precej nafte. Orkani niso največji problem. Obalni del Lousiane, okoli delte Missippija, je izredno nizek. Do 50 kilometrov znotraj v Louisiano je nadmorska višina kopnega 0,5 metra, to pomeni, da je voda tik pod cesto. To pomeni, da bi se ta nafta lahko razširila v notranjost. “ Prav tako je dejal, da ni mogoče, da bi se naftni madež razširil tudi v Evropo.

Naftni madež v Mehiškem zalivu - 10
Naftni madež v Mehiškem zalivu - 10 FOTO: Reuters

Dodaja, da velik del prebivalstva živi od rib, školjk in rakov, v Mehiškem zalivu pa prav tako mnogo vlagajo v njegovo ohranitev in modernizacijo. Glavna ribolovna žival je kozica in je ekonomsko zelo pomembna za ribiče. Ribolov je praktično prepovedan na tem območju, ki pa ga je že za okoli 100 kilometrov.

Ta vrtalna ploščad, kjer je eksplodiralo na vrtnini, je 80 kilometrov od obale in to pomeni, da se bo nafta z vetrovi razširila na zelo velike razdalje. Ploščad vrta na globini 1600 metrov in delajo z roboti. Takih ploščadi je še 35, kjer poskušajo s temi vrtanji. Mislim, da je zvezna vlada že ustavila vrtanja, ko pa bodo izpolnili varnostne pogoje, bodo dovolili vrtanja.”

Velika okoljska in gospodarska škoda

Po ocenah strokovnjakov in ameriške vlade se bo do 1. avgusta v morje Mehiškega zaliva izteklo med 193 in 401 milijon litrov nafte, kar bo še povečalo že tako ali tako največjo tovrstno okoljsko katastrofo v zgodovini ZDA, ki povzroča tudi hudo gospodarsko škodo in pa politično škodo za predsednika ZDA Baracka Obamo.

BP sedaj skuša odrezati počeno cev na preprečevalniku izbruha, to je napravi nad vrtino, ki 20. aprila ob eksploziji naftne ploščadi Deepwater Horizon ni opravila svojega dela. Na cev bodo potem skušali namestiti nov ventil, skozi katerega bo napeljana cev v tanker, ki bo na površju zbiral iztekajočo nafto.

Vendar pa menda ventil tudi v najboljšem primeru ne bo popolnoma zaprl iztekanja. V najslabšem primeru se bo iztekanje nafte povečalo za 20 odstotkov, če BP ne bo uspelo namestiti ventila in bodo imeli odrezano cev. Trenutno izteka na dan med 2 do 3 milijona litrov nafte.

Naftni madež v Mehiškem zalivu - 6
Naftni madež v Mehiškem zalivu - 6 FOTO: Reuters

Naftni madež na površini Mehiškega zaliva je dosegel obalo otokov ob Louisiani in zamaščene ptice so že vsakdanji pojav. Vendar pa poleg madeža na površju morje ogrožajo tudi podvodni madeži. Znanstveniki z ameriških univerz trdijo, da so opazili več takšnih madežev do 100 metrov pod gladino, ki so veliki po več kilometrov.

Ti podvodni madeži ogrožajo življenje v vodi, od kitov pa vse do planktona. Doslej najhujša naftna katastrofa v Mehiškem zalivu se je zgodila leta 1979, ko je ob polotoku Jukatan razneslo mehiško naftno ploščad Ixtoc I. Takrat je v morje izteklo 530 milijonov litrov nafte, vendar pa je bila vrtina v plitkih vodah, kar je obseg nesreče nekoliko omejilo. Vrtina BP je 1500 metrov globoko in nafta gre na vse konce.

KOMENTARJI (46)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SLOVENIASTAN
01. 06. 2010 20.13
Hrvat2 da nisi zamenjo 24ur ,za 24 sata nisi na pravi strani
nightangel
01. 06. 2010 19.29
Saj ni problema: Slovenci že imamo rešitev za to! Go Slovenija!
ninja.subversion
01. 06. 2010 14.07
DOVOLJ NAM JE !!
tony_abcde@yahoo.com
01. 06. 2010 13.30
Hrvat2 01.06.2010, 11:19 -21 Slovenija itak nima morja (razen polovice Savudrijske uvale,ki vemo komu bo pravicno v celoti pripadla. Tako da ne vem cesa se bojite...!!! Večina vaše turistično zanimive obale bo v naslednjih 10-15 letih razprodana tujcem, vaši politiki si bodo napolnili žepe, narod bo pa delal za "sitne pare" in "crnčil" v prihodnosti. Dobiček, ki ga bodo kasirali tujci se bo iztekal iz vaše države. Od vsega tega bo iz vaše obale in otokov nastalo eno veliko smetišče kot posledica turizma. To je scenarij, ki je neizbežen, če se ne bo narod zbudil in ugotovil za kaj se pri vsej stvari gre.
Blaž Cegnar
01. 06. 2010 12.57
Večina bi se nas (prej ali slej) strinjala, da se takšne in podobne katastrofe in nepravilnosti dogajajo neposredno zaradi kapitalistične logike. Edina praktična rešitev za človeštvo, ki je že tudi praktično in znanstveno potrjena, da deluje, je uvedba Enakovrednega Temeljnega Dohodka za vsakega človeka. (Denar tako ali tako že tiskamo iz zraka...) Šele, ko se bomo razbremenili umetno ustvarjenega nesmiselnega boja po preživetju se bomo lahko posvetili reševanju dejanskih problemov, ki smo si jih zakrivili.
HOKI2
01. 06. 2010 12.37
Glede na to, da se za vsako situacijo najde rešitev, je sigurno rešitev tudi za to. Je pa dejstvo, da se Britanskemu podjetju to dogaja daaaaleč od njenih obal, mogoče je to vzrok za prepočasno reagiranje...
Psemek_III
01. 06. 2010 12.31
cotech: brez veze se naslajaš nad tujo nesrečo, ker tudi Slovenci nismo daleč od njih. Glede na to, kam peljejo našo državo, bomo kmalu še na slabšem od Hrvatov.
marjan.bez@gmail.com
01. 06. 2010 12.23
Milivoje Hajdukovi?
01. 06. 2010 11.50
Tukaj v tej situaciji se ni treba delati pameten, kajti ravno "pametni,"dejansko visokoizobraženi so zemljo uničili. Katastrofa je nepredvidljiva.
Slovenc07
01. 06. 2010 11.36
Hrvat201.06.2010, 11:190 Slovenija itak nima morja (razen polovice Savudrijske uvale,ki vemo komu bo pravicno v celoti pripadla. Tako da ne vem cesa se bojite...!!! To mi slovenci vas samo zavajamo potem vam bomo pa vzeli še kaj več kot pa sam piran.
cotech
01. 06. 2010 11.36
hrvat2, jaz bi se na tvojem mestu raje zamislil nad tvojo Hrvaško, izbiraj 5 km stran od Zagreba v katerokoli smer, povprašaj kako živijo tam, poglej okoli.., te lahko vprašam koliko imaš od svojega morja? Vprašaj se koliko Hrvatov mora najeti kredit za letovanje na svojem morju..ampak ponos, seveda! Privoščim ti ga..v svoji globini pa imaš praznino in s tem si primoran živeti, ni ti lahko.
FCL
01. 06. 2010 11.34
Hrvat2...lepo da govoriš slovensko :))) če pa živiš v Sloveniji in si Slovenec ti pa predlagam, da se odseliš na tvojo Hrvaško, pa bodi tam ne :))
askralj
01. 06. 2010 11.26
In kdo bo to plačal... bp? Mislim da prej tisti ki gre na bencinsko tankat precenjeno nafto potem pa pravijo kak je primanjkuje po drugi strani nimajo niti varnostnega ventila samo da večajo dobiček... Obama pa gleda in si ne upa prevzet oblasti da se neb še oni blamiral in raje pusti tem nesposobnim tajkunom da uničijo celotno obalo. Zdaj je pa narava vdarila enkrat po tistem ki jo najbolj uničuje.
ddrej
01. 06. 2010 11.25
@Hrvat2 Pravično bi bilo: - da se vaš mejni prehod umakne na mejno črto - da Sloveniji pripada tisto, kar ji je pripadalo pred Jugoslavijo ...
androido
01. 06. 2010 11.20
A veste koliko naftnih vrtin, tankerjev in podobne svinjarije "pušča"? Vsak dan na desetin, samo do zdaj se to pač ni zgodilo v takšni meri pa še na nekaj ne smemo pozabiti, zgodilo se je pred pragom ZDA. To je dokaz, da bog še obstaja. Spremeniti moramo svoje navade VSI! Kmalu bomo videli, da nafta ni za pit in da denar ni za jest.
Hrvat2
01. 06. 2010 11.19
Slovenija itak nima morja (razen polovice Savudrijske uvale,ki vemo komu bo pravicno v celoti pripadla. Tako da ne vem cesa se bojite...!!!
silan
01. 06. 2010 11.13
Sicer je to res velika katastrofa, ampak je pa kr prav da se je zgodila Američanom pred pragom. Mogoče jih bo to skupaj s tornadi prepričal, da je treba kaj naredit za okolje, torej podpisat sporazum in se ga držat.
Sentis
01. 06. 2010 11.11
Jao kaj človek dela z naravo! Pol s epa čudimo, da je toliko orkanov, potresov, ekstremnih vremenskih sprememb itd. Človek bo uničil svet in s tem tudi sebe...
JozaFric
01. 06. 2010 11.10
Joj kakšno paniko spet ustvarjajo pohlepni mediji. So včeraj strokovnjaki povedali, da je atlanski ocean tako velik, da je to kaplja v morje, preden bi prišlo k nam.
tony_abcde@yahoo.com
01. 06. 2010 10.53
BP-ju dol visi za okolje, važni so dobički