Tujina

Verheugen zavrnil prizadevanja kandidatk

Bruselj, 12. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Evropski komisar za širitev Günter Verheugen zavrača prizadevanja držav kandidatk po postopnem uvajanju njihovih prispevkov v skupni proračun evropske zveze. Napovedal je še, da bo natančen datum širitve znan v prihodnjih dneh.

Evropski komisar za širitev Günter Verheugen je zavrnil zavzemanje kandidatk za postopno uvajanje njihovih prispevkov EU
Evropski komisar za širitev Günter Verheugen je zavrnil zavzemanje kandidatk za postopno uvajanje njihovih prispevkov EU FOTO: Reuters

Postopno uvajanje prispevkov naj bi na predlog kandidatk trajal enako dolgo kot njihovo postopno vključevanje v skupno kmetijsko politiko povezave, natančneje v sistem neposrednih plačil.

"Evropska komisija je predložila desetletno postopno uvajanje neposrednih plačil v kmetijstvu, vendar je ta ponudba uravnotežena, in to z dejstvom, da so na drugih področjih kandidatke deležne ugodnejše obravnave. Če bi odpirali vprašanje postopnega uvajanja prispevkov, bi odprli Pandorino skrinjico, tega pa ne bi bilo dobro narediti," je poudaril komisar v nastopu na Centru za evropsko politiko (EPC).

"Finančno ponudbo unije v pogajanjih je treba vzeti kot celoto in napačno je izpostavljati le en element. Predlog je uravnotežen in potrebe po razpravi o postopnem uvajanju prispevkov ni," je poudaril Verheugen.

Hkrati je zagotovil, da lahko kandidatke tudi ob veljavni finančni ponudbi unije v pogajanjih pričakujejo pravičen dogovor, ki bo obojestransko sprejemljiv.

Države kandidatke so vprašanje prehodnega obdobja za uvajanje njihovih prispevkov v proračun EU - ali v obliki zmanjšanje članarine ali druge oblike kompenzacij - tudi v prihodnji finančni perspektivi EU, torej v obdobju od leta 2007 do 2013, odprle potem, ko je petnajsterica zavzela svoja pogajalska izhodišča za sklepno, finančno fazo pristopnih pogajanj, v katerih je potrdila postopno uvajanje neposrednih plačil v kmetijstvu do konca leta 2013.

Verheugen je znova poudaril, da je postopno uvajanje neposrednih plačil v kmetijstvu za kandidatke utemeljeno. Če bi EU predlagala polno uvedbo te podpore kmetom tudi v novih članicah takoj po njihovem vstopu, bi bile socialne posledice tega popolnoma neobvladljive, je poudaril. Zato je komisija predložila kombinacijo postopne uvedbe neposrednih plačil in razvoja podeželja, vzporedno z izgradnjo socialne mreže, je dodal.

"Tu ne gre za denar, temveč za politično odločitev," je poudaril Verheugen. "Zato bistvenih sprememb pri ponudbi glede neposrednih plačil v pogajanjih ni mogoče pričakovati," je vztrajal Verheguen.

EU prihodnjim članicam ponuja postopno uvedbo neposrednih plačil od njihovega pričakovanega vstopa v povezavo leta 2004, vendar začenši le s 25 odstotki tistega, kar dobivajo kmetje v uniji. Ta delež naj bi se postopno povečeval: leta 2005 naj bi znašal 30 odstotkov, leta 2006, ko se izteče sedanja finančna perspektiva EU, pa 35 odstotkov. Nato naj bi odstotek postopno rasel skozi celotno prihodnje proračunsko obdobje EU do konca leta 2013, ko naj bi dosegel enako raven, kot jo bodo prejemali kmetje v uniji.

Kako se bodo odločili voditelji držav kandidatk?

Voditelji kandidatk, tudi slovenski premier Janez Drnovšek, naj bi v Varšavi sprejeli skupno izjavo
Voditelji kandidatk, tudi slovenski premier Janez Drnovšek, naj bi v Varšavi sprejeli skupno izjavo FOTO: POP TV

Takšno stališče naj bi na najvišji ravni deset držav, ki bodo pogajanja z unijo po načrtih končale do konca leta, zavzelo še ta teden - njihovi voditelji, tudi slovenski premier Janez Drnovšek, naj bi ga namreč na srečanju v Varšavi konec tedna sprejeli s skupno izjavo. Toda komisar Verheugen je bil do te zamisli močno odklonilen: "Svetujem, da se to ne zgodi, saj takšna zahteva ni upravičena," je dejal komisar.

Datum širitve EU bo znan "v prihodnjih dneh"

Za delovni datum širitve je dalj časa veljal 1. januar 2004, nato pa se je ta čas začel odmikati v prihodnost. Evropski parlament se je v širitveni resoluciji nedavno zavzel, da mora do širitve priti najkasneje do 1. marca leta 2004, medtem ko je v bruseljskih diplomatskih krogih najpogosteje omenjan 1. maj 2004.

Evropska unija se bo za natančen datum za leto 2004 načrtovane širitve povezave dogovorila "v prihodnjih dneh", je še napovedal komisar Verheugen. "Določitev datuma je zelo pomembna, saj ga potrebujemo v pristopnih pogodbi, brez njega pa z deseterico kandidatk tudi ne moremo končati pristopnih pogajanj o finančnih vprašanjih. Datum bo znan zelo kmalu - v nekaj dneh in ne šele v nekaj tednih," je dejal komisar.

Kateri bo ta datum, komisar danes še ni napovedal. "Datum širitve ni stvar pogajanj, temveč je v celoti odvisen od časa, ki je potreben za ratifikacijo pristopne pogodbe med EU in kandidatkami v sedanjih članicah unije," je poudaril. Zato je nespametno pritiskati na njihove parlamente, naj 6000-stranski dokument ratificirajo v petih do šestih mesecih od njegovega za april 2003 predvidenega podpisa. "Takšen pritisk bi povzročil negativne reakcije. Zato moramo upoštevati čas, ki je potreben za ratifikacijo," je dejal. Vendar pa je Verheugen poudaril, da bo EU zagotovo spoštovala svojo lastno politično zavezo, po katerih bodo države kandidatke kot polnopravne članice sodelovale na volitvah v Evropski parlament junija 2004, zato bo do njihovega vstopa prišlo prej. "Do širitve bo zagotovo prišlo pred evropskimi volitvami, ki bodo junija. Zato njen datum zagotovo ne bo 1. julij," je dejal komisar.

Verheugen: strategijo do Turčije ni potrebno spreminjati

"Pristopna pogajanja s Turčijo pa bo petnajsterica začela šele, ko bo država v celoti izpolnila politična merila za članstvo in bo to vidno na vseh ravneh," je še poudaril Verheugen.

Komisar Verheugen je v nastopu pred EPC na kratko orisal še pot, ki ji bodo morale prehoditi tri kandidatke, ki ne bodo del širitve v letu 2004. Za Bolgarijo in Romunijo, ki se o članstvu že pogajata, bo komisija v sredo predložila natančno strategijo, ki naj bi jo v povezavo pripeljala leta 2007. Nezavezujoč pa je bil komisar glede Turčije, ki se o članstvu kot edina med kandidatkami še ne pogaja. "EU nima nobenega razloga, da bi spremenila svojo strategijo za Turčijo, saj se je veljavna izkazala za uspešno. Na novo bo treba le definirati naslednje korake v strategiji in okrepiti finančno podporo, saj se zdaj začenja faza približevanja uniji, ko bo morala Turčija storiti več," je menil komisar.

Verheugen je skušal tudi omiliti izjave predsednika konvencije o prihodnosti EU
Verheugen je skušal tudi omiliti izjave predsednika konvencije o prihodnosti EU FOTO: Reuters

Zelo jasno pa je komisar zavrnil nedavne pripombe predsednika konvencije o prihodnosti EU Valeryja Giscarda d'Estainga, da bi članstvo Turčije pomenilo konec povezave. "Sam tega ne verjamem," je poudaril in menil tudi, da je "predsednik konvencije, če je s svojo izjavo želel kaj doseči, imel nasproten učinek. Ljudje ne ločijo med predsednikom Evropske komisije, parlamenta, sveta in konvencije. Takšna izjava je EU povzročila problem s kredibilnostjo in zato bo pritisk na vrhu v Koebenhavnu, da se določi datum za začetek pogajanj, še toliko večji," je še dejal komisar v nastopu pred Centrom za evropsko politiko.